Veliko olakšanje za vozače: Dizel čak osam dinara jeftiniji

25.11.2022

12:00

0

Autor: 24sedam

I ovog petka građani su prijatno iznenađeni novom cenom goriva na srpskim pumpama za sledećih sedam dana

Veliko olakšanje za vozače: Dizel čak osam dinara jeftiniji
Cene osetno pale - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Cena nafte na svetskim berzama je ove nedelje nastavila pad započet početkom meseca, koji se nadovezao na trend pojeftinjenja koji traje čak od juna, i sada je na nivou od oko 85 dolara za barel brenta.

Kretanje svetskih cena nafte nije se odražavalo se u istoj meri na naše tržište, gde je tek prošle nedelje pojeftinio i benzin i dizel, što se prethodno desilo tek poslednje nedelje septembra.

Srećom, „trend“ se nastavio i ovog petka kada je BMB95 pojeftinio za čitavih pet dinara, sa 183 dinara na 178, a evrodizel čak za osam - sa 217 na 209 dinara.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Gorivo konačno "usaglašeno" sa cenom nafte

Tako je u nedelji u kojoj je brent na svetskim berzama izgubio 5,4 odsto vrednosti, na domaćim pumpama određena cena koja je manja od dosadašnje za 2,7 odsto kod benzina i 3,7 odsto kod dizela.

Nove cene su značajno manje od onog zaista neprijatnog vrha s početka jula kada je litar benzina koštao 205 dinara. Danas je on 27 dinara jeftiniji, dok je kod dizel pad manji od 10 dinara.

Pred današnju promenu cena Vlada Srbije je produžila važenje poslednje izmene Uredbe o ograničenju cene goriva, tako da ona važi do kraja godine.

Akciza ostaje smanjena do kraja godine

Do kraja 2022. ostaje i isti iznos akcize na gorivo, tako da će ona biti umanjena za 10 odsto od originalne vrednosti koja je određena stupanje na snagu druge verzije uredbe, sredinom marta ove godine.

Do kraja decembra, tako, akciza na litar benzina BMB95 ostaje 52,06 dinara, a na litar evrodizela 53,53 dinara. Na tu akcizu, kao i na sve takse i marže uz rafinerijsku cenu goriva, ide PDV od 20 odsto.

Od donošenja Uredbe, maloprodajna cena derivata na benzinskim pumpama formira se na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva a sve to potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, koje i objavljuje cenu za sledećih sedam dana svakog petka do 15 časova.

Iaka Srbija ima svoju rafineriju u kojoj proizvodi i benzin i dizel, veleprodajna cena se formira na osnovu naftne formule koja prati cene derivata nafte na mediteranskom tržištu (PLATS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Laveri), a čije se kretanje, posebno kod dizela, razlikuju od kretanja cene nafte na berzi.

Screenshot: Bloomberg
 

 

Zbog toga, kažu naftaši, dešava se da cena nafte ide nadole (i obično je prati cena benzina) ali da dizela ide naviše, jer ga trenutno iman manje na tržuštu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike