Igranje vatrom: Za manji profit Rusiji, Ameri će svima poskupeti naftu

05.11.2022

09:09

0

Autor: G.M.Š.

Za manje od mesec dana trebalo bi da startuje ograničenje cene ruske nafte u svetu, dogovoreno je na sastanku G7. Tržište je već reagovalo – poskupljenjem

Igranje vatrom: Za manji profit Rusiji, Ameri će svima poskupeti naftu
Ilustracija - Copyright Profimedia

Sirova nafta beleži veliki skok na berzama i dan nakon saopštenja da je G7 u načelu dogovorila cenovni maksimum za rusku naftu, kako bi ograničila profite toj zemlji koja ratuje u Ukrajini, brent je samo u jednom danu skuplji za pet dolara ili 4,3 odsto.

Trgovci izgleda da nisu sigurni da će nafte posle ovakvog administriranja najmoćnijih svetskih ekonomija celim tržištem biti, pa su požurili da kupe iako im se „obećava“ nafta koja bi mogla a bude i 30 dolara po barelu jeftinija nego sada.

Američki državni sekretar, Entoni Blinken, izjavio je da će ograničenje cena energenata pomoći da se ograniči dobit Rusije od prodaje.

- Rusija će doneti odluke kakve donese, ali mislim da će imati interes da nastavi da prodaje energente - rekao je Blinken obraćajući se novinarima nakon dvodnevnog sastanka G7 u gradu Minsteru na zapadu Nemačke, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, to je dobar mehanizam da se obezbedi da energenata bude na tržištu, ali da dobit Rusije ima gornju granicu.

Upitan da li može da uveri potrošače da taj mehanizam neće dovesti do povećanja cene gasa, Blinken je kazao da će se videti kako će se to odvijati.

Nafta 65 ili 150 dolara

A ideja je da se Rusima, odnosno trgovcima koji od njih kupuju a koji su pod kontrolom Zapada preko brodova i globalnog osiguranja transporta, ograniči maksimalna cena koju mogu da plate za rusku naftu i gas.

Screenshot: Bloomberg
 

To bi onda dodatno smanjilo profit koji Rusija ostvaruje prodajom crnog i plavog zlata, jer bi sad njeni najveći kupci, Indija i Kina, tražili dodatni popust na cenu „prokaženih“ energenata.

Iz Moskve je na to odgovoreno da će Rusija prestati da izvozi naftu za tržišta koja uvedu ograničenje cene. A to bi moglo da izazove haos na tržištu i da cene pogura daleko više i od onoga što je smanjenjem produkcije planirao OPEK i OPEK+.

Tako bi nafta lako mogla da ode na 150 dolara za barel, umesto 63 do 64 dolara, što je istorijski prosek s kojim se nezvanično kalkuliše u razgovorima o cenovnom maksimumu.

Rusija je drugi po veličini svetski izvoznik sirove nafte (12 odsto globalnog izvoznog tržišta), iz Saudijske Arabije (15 odsto), i taj eventualni nedostatak na tržištu teško da se može nadomestiti.

Čak i u vreme očekivane recesije i smanjenje potražnje, što pokazuju cene na berzi koje padaju od početka avgusta ali ne tako brzo kako bi se očekivalo s obzirom na snažan dolar i neprestani i snažan rast kamatnih stope koje diktiraju Federalne rezerve SAD kako bi usporile inflaciju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike