Recept dana: Lenjingradska salata od krompira sa začinima idealno je lagano predjelo za letnjeg Svetog Nikolu

22.05.2022

05:58

0

A odlično ide uz meso

Recept dana: Lenjingradska salata od krompira sa začinima idealno je lagano predjelo za letnjeg Svetog Nikolu
profimedia-0127906351 - Copyright Profimedia

Lenjigradska salata odličana je i kao prilog uz meso, a u toplim letnjim danima može biti i čitav obrok.

Nepoznato je zašto ova salata nosi naziv lenjigradska, ali sigurno jeste to je da je veoma ukusna, naročito kao prilog za tople dane.

Jednostavno i brzo se sprema, a praziluk u kombinaciji sa sirom i jogurtom joj daje poseban šmek.
Trik je taj da ne dozvolite da se krompir ohladi jer hladan ne upija lepo ukuse, nego dok je još vruć dodajte i ostale sastojke.

Odlično ide uz razne vrste mesa, a može da bude i kompletan obrok i odlično predjelo

Budući da danas Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju praznik posvećen prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja poznatu i kao letnji Seti Nikola, ova salata može biti odlično predejelo ili prilog uz meso.

Sastojci:

  • 6 krompira
  • 2 struka praziluka
  • 250 g tvrdog sira
  • 400 g kisele pavlake
  • 200 ml jogurta
  • malo seckanog peršuna
  • mirođija
  • so
  • biber
  • sok od pola limuna

Priprema:

1. Svetliji deo praziluka isecite na kolutove, ne preterano tanke, blago posolite i rukama razlistajte.

2. Krompir kuvajte u ljusci u slanoj vodi 30-40 minuta. Još topao, malo prohlađen krompir oljuštite i isecite ga na kockice. Topao krompir odmah ubacite u činiju u kojoj ste pomešali pavlaku, majonez i jogurt i sve to već začinili solju i biberom. Dodajte praziluk, narendani sir, iseckan peršun i mirođiju, sok od pola limuna, pa sve lepo izmešajte.

Ako je krompir upio preliv, pred služenje dodajte još malo jogurta i po potrebi još žačina po ukusu.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike