Otkriven još jedan špijunski softver: Na vešt način usađen u mobilne telefone, za sada lociran samo u jednoj zemlji

12.11.2021

12:48

0

Nekoliko hiljada građana nije imalo pojma da ih neko nadgleda i prati

Otkriven još jedan špijunski softver: Na vešt način usađen u mobilne telefone, za sada lociran samo u jednoj zemlji
Oprez prilikom preuzimanja aplikacija - Copyright Profimedia

Istraživači sajber bezbednosti pronašli su na hiljadama južnokorejskih pametnih telefona špijunski softver sličan ozloglašenom „Pegazu“ koji prodaje izraelska kompanija „NSO grupa". Softver je na prvi pogled neuočljiv, jer se krije u aplikacijama za jogu i fotografije.

Špijunski softver „Pegaz", koji koriste vlade širom sveta da špijuniraju rivalske političare, strane sile, novinare, advokate i biznismene, privukao je značajnu medijsku pažnju otkako su aktivisti otkrili njegovo postojanje ranije ove godine. Izraelska firma našla se tada na udaru strane štampe i na crnoj listi Vašingtona, a sličan softver za nadgledanje navodno je i dalje aktivan i ostaje neprimetan, istaknuto je u izveštaju koji je u sredu objavila kompanija za sajber bezbednost „Zimperijum".

U članku se ispituje softver „PhoneSpy", koji je namenjen građanima Južne Koreje koji koriste android telefone. Prema „Zimperijumu", „Phone Spy" se krije na vidnom mestu, prerušavajući se u običnu aplikaciju za učenje joge, gledanje televizije i video-zapisa ili pregledavanje fotografija.

Pixabay
 

Ove aplikacije se ne nalaze u prodavnici android aplikacija, što znači da su korisnici morali da ih preuzmu direktno, verovatno klikom na neke neproverene linkove.

Kada korisnik instalira neku od ovih aplikacija, „Phone Spy" špijunima omogućava pristup skoro svakoj funkciji pametnog telefona. Kamere i mikrofoni se mogu daljinski aktivirati, mogu se videti evidencije poziva i poruke, pratiti GPS koordinate i pratiti istorija pretrage interneta.

U izveštaju „Zimperijuma" nije pomenuto ko je zapravo koristio „PhoneSpy" za praćenje određenih telefona, ali se navodi da je među žrtvama „nekoliko hiljada Južnokorejaca". Pošto su sve lažne aplikacije bile južnokorejske, veruje se da je špijunska operacija ograničena na tu zemlju, piše RT.

„PhoneSpy" je jedan od nekoliko programa sličnih „Pegazu" za koje se trenutno sumnja da su u funkciji. Kada su SAD ranije ovog meseca dodale „NSO grupu" na svoju crnu listu, dodale su i rusku firmu „Positive Technologies" i singapursku inicijativu za bezbednost računara „Consultancy", tvrdeći da su obe trgovale „sajber alatima“ koji se koriste za dobijanje „neovlašćenog pristupa računarskim sistemima“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike