"Indija je preteča onoga što čeka ceo svet"

28.05.2021

19:01 >> 09:10

0

U svetu već nedostaje 140 miliona doza vakcina, a do kraja juna taj jaz će dostići 190 miliona

"Indija je preteča onoga što čeka ceo svet"
Copyright Tanjug/AP Photo/ Dar Yasin

Kada je Udhab Gautam dobio svoju prvu dozu vakcine u februaru, broj zaraženih od koronavirusa u Nepalu nije bio je mnogo veliki. Sada, tri meseca kasnije, infekcija koronavirusom u himalajskoj naciji izmakla je kontroli, što je dovelo do nestašice bolničkih kreveta i kiseonika i deo zemlje stavilo u blokadu.

Uprkos tome što mu je potrebnija nego ikada, ovaj 67-godišnji bankar ne zna kada će dobiti drugu dozu vakcine “Astra Zeneke” koju proizvodi Institut za serum u Indiji (SII).

– Zbog svojih godina plašim se zaraze – rekao je on, i zbog toga je odlučio da bude u samoizolaciji.

Tanjug/AP Photo/Niranjan Shrestha

Gautamov položaj sličan je onom koji dele milioni širom sveta – od trenutka kada je Indija ušla u “korona pakao”, najveći svetski proizvođač vakcina prestao je da izvozi cepiva zbog sopstvenih potreba.

Prošle nedelje SII je saopštio da neće ponovo pokretati isporuke za program Kovaks – svetsku inicijativu čiji je cilj distribucija vakcina siromašnim zemljama.

Iako će odluka SII biti spas za Indiju, koja i dalje prijavljuje oko 200.000 novih slučajeva dnevno, kašnjenje predstavlja ogroman problem za zemlje u razvoju koje zavise od programa Kovaks.

Svetu već nedostaje 140 miliona doza, a do kraja juna taj jaz će dostići 190 miliona, saopštile su prošle nedelje Ujedinjene nacije. Trenutno nema vremenskog okvira za rešavanje nestašice, saopštio je Unicef.

Tanjug/AP Photo/Niranjan Shrestha

To stvara veliki problem, ne samo za zemlje sa ograničenim pristupom vakcinama u kojima je broj zaraženih “eksplodirao”, već i za čitav svet.

– Zabrinuti smo da je veliki broj preminulih. Indija je preteča onoga što će se dogoditi čitavom svetu – rekla je izvršna direktorka Unicefa Henrita Fore u saopštenju za medije prošle nedelje.

Zašto program Kovaks ne funkcioniše?

Prošle godine, kompanija SII – koja proizvodi vakcinu “Astra Zeneke”, obećala je da će isporučiti 200 miliona vakcina za taj program.

Više od 111 miliona tih doza trebalo je da bude isporučeno između februara i maja ove godine, uglavnom zemljama Afrike i Azije.

Ali do juče je samo oko 30 miliona doza vakcina iz Instituta za serum u Indiji distribuirano putem tog programa.

Prema navodima Unicefa, kašnjenje u isporuci glavni je razlog zašto je sprovođenje programa Kovaks toliko u zaostatku, ali i ne samo to – ograničeni su i proizvodni kapaciteti i postoji nedostatak finansija.

SII je počeo da distribuira vakcine u inostranstvu početkom godine, kada je broj slučajeva u Indiji opao, a drugim zemljama su vakcine bile očajnički potrebne.

Tanjug/AP Photo/Alastair Grant, FILE)

Ali kako je broj slučajeva u Indiji rastao, SII je počeo da zadržava zalihe, zbog potreba u toj zemlji. Vlada je negirala medijske izveštaje o tome da je zabranila izvoz vakcina.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je u martu da će isporuka doza biti odložena. Do tog trenutka Institut je isporučio samo 28 miliona doza.

Kako je broj slučajeva u Indiji počeo da raste, potražnja za vakcinacijom je rasla, a brojne države prijavile su nedostatak vakcina. To je podstaklo pitanja o tome zašto Indiji – svetskom lideru u proizvodnji vakcina – ponestaje doza. Od utorka je samo tri odsto stanovništva Indije bilo potpuno vakcinisano. SII je prošle nedelje saopštio da je isporučio više od 200 miliona doza.

– Nastavljamo da povećavamo proizvodnju i dajemo prioritet Indiji. Takođe se nadamo da ćemo početi da ih isporučujemo za program Kovaks i drugim zemljama do kraja ove godine – rekli su u kompaniji “Punvala”, u čijem je vlasništvu Institut. Takođe, dodali su da će SII ostati posvećen da učini sve što je u njegovoj moći.

– Neumorno radimo sa vladom kako bismo dali sve od sebe za čovečanstvo. Počećemo sa izvozom u trećem kvartalu ove godine – stoji u saopštenju.

Šta to znači za zemlje u razvoju?

Ovo saopštenje izazvalo je burne reakcije u Nepalu, gde je broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u porastu. Nepal je vakcinisao samo 1,9 odsto populacije, a sada je ostao bez zaliha vakcina.

Zemlja je prijavila više od 500.000 zaraženih i 6.700 smrtnih slučajeva. Ali Nepal ima treću najveću stopu pozitivnih testova na svetu – oko 40 odsto.

Portparol Ministarstva zdravlja doktor Jagešvor Gautam rekao je prošle nedelje da zemlja ima samo još 50.000 doza vakcina, i to za “hitne slučajeve”. Nepalski ministar zdravlja Hridaieš Tripati rekao je prošle nedelje da vlasti planiraju da ih iskoriste za nekoliko dana kako bi starijim ljudima dali drugu dozu.

Tanjug/AP Photo/Niranjan Shrestha

Zemlja se nadala da će dobiti još milion vakcina do kraja aprila, ali one nikada nisu stigle. Nepal je ukupno dobio samo 348.000 doza od dodeljenih 1,9 miliona doza vakcine “Astra Zeneke” putem Kovaksovog programa.

Prema navodima Tripatija, Kovaks je u početku obećao 14,8 miliona doza – dovoljno za četvrtinu stanovništva zemlje.

Milioni Nepalaca nisu primili nijednu dozu, a milion i po ljudi – većina starijih od 65 godina, primilo je jednu dozu vakcine, ali još nije primilo drugu dozu.

Ministar zdravlja Tripati rekao je da Nepal razgovara sa nizom zemalja u pokušaju da dobije vakcine koje su im potrebne. Rekao je da je razgovarao sa zvaničnicima Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i drugih zemalja o vakcini “Astra Zeneke”, a ministrima zdravlja SAD, Velike Britanije, Kine i Rusije poslao je pisma u kojima ih je obavestio o potrebama Nepala.

– Uskoro ćemo dobiti vakcine koje su nam potrebne. Prilično smo samouvereni – rekao je.

Nepal nije sam

Bangladeš je trebalo da primi više od 10 miliona doza do kraja maja. Bangladešu je sada ponestalo vakcina, prema podacima Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (IFRC).

Pročitajte još:

Zemlja je u potpunosti vakcinisala samo 2,4 odsto od 164 miliona svojih stanovnika, a čini se da broj slučajeva ponovo raste. Nakon zahteva iz Bangladeša, Kina je poklonila još 600.000 doza vakcina, navodi se u saopštenju kineske ambasade.

Papua Nova Gvineja, Šri Lanka i Kambodža takođe su očekivale isporuke vakcina, i svi sada imaju nagli porast obolelih. Prema navodima IFRC-a, „većina“ azijskih zemalja bori se sa nestašicom vakcina.

– Azija je sada epicentar ove globalne pandemije – rekao je Aleksander Metju, direktor IRFC-a za azijsko-pacifički region.

– Desetine hiljada života se gube svake nedelje, a vakcine moraju biti na raspolaganju kako bismo mogli da sprečimo dalji strašni danak u narednim nedeljama i mesecima – dodao je on.

Šta je Kovaks?

Mehanizam Kovaks, kao plod saradnje Svetske zdravstvene organizacije, Koalicije za inovacije u oblasti pripravnosti za epidemije (CEPI) i Globalne alijanse za vakcinaciju (GAVI), stvoren je upravo s ciljem da spreči takav ishod.

Cilj mehanizma je da ubrza razvoj vakcine protiv kovida 19, obezbedi doze za sve zemlje i da ih pravedno raspodeli, počevši od najugroženijih kategorija stanovništva.  Drugim rečima, mehanizam je delom i stvoren da bi sprečio gomilanje od strane bogatih vlada.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike