Vaspitači napravili haos u Berlinu: Hiljade radnika vrtića izašlo na ulice, 24sedam na mestu događaja (VIDEO/FOTO)

11.04.2024

14:28

0

Spor je nastao oko dodatka za radnike u obrazovnim ustanovama u glavnom gradu Nemačke

Vaspitači napravili haos u Berlinu: Hiljade radnika vrtića izašlo na ulice, 24sedam na mestu događaja (VIDEO/FOTO)
Copyright 24sedam

Spor oko kapitalnog dodatka za zaposlene u privatnim vrtićima eskalirao je u Berlinu u četvrtak, gde se okupilo nekoliko hiljada ljudi ispred Parlamenta Berlina, gde je nastao haos, što je zabeležio reporter portala 24sedam koji se našao na mestu događaja.

Zaposleni u privatnim ustanovama koje pružaju dnevnu negu ne žele da prihvate odluku Senata da odustane od plana da kapitalni dodatak isplati i nezavisnim vaspitačima.

Hiljade zaposlenih u dnevnim boravcima, omladinskim ustanovama i savetodavnim centrima ranije su najavile protest 11. aprila.

- Zaposleni u nezavisnim vrtićima rade posao jednako dobro kao i njihove kolege u javnom sektoru. Zahtevamo da se ovaj nejednak tretman konačno okonča - kaže udruženje Paritatischer Vohlfahrtsverband Berlin (Nemačko udruženje za paritetnu dobrobit), koje je pozvalo na protest.

Spor je nastao oko dodatka za radnike u ovim ustanovama u glavnom gradu Nemačke. Od novembra 2020. godine, Berlin svojim zaposlenima isplaćuje 150 evra mesečno, takozvani kapitalni dodatak.

24sedam
 

Kolektivnim ugovorom od 9. decembra 2023. dogovoreno je da glavni gradski dodatak postane deo kolektivnog ugovora države Berlin.

Ovo bi takođe omogućilo nezavisnim pružaocima dnevne nege (privatnicima) da svojim zaposlenima isplaćuju tu naknadu. Međutim, krajem februara saznalo se da glavni gradski dodatak ipak neće biti isplaćen nezavisnim provajderima.

Iako su mnogi zaposleni na ulici, dnevni boravci ne bi trebalo da budu potpuno zatvoreni, a većina ustanova našla je dežurne radnike.

 

 

Šeststo zaposlenih iz Udruženja malih i srednjih pružalaca usluga dnevnog boravka (VKMK) već je pristalo da učestvuje na protestu ispred Predstavničkog doma.

- Činjenica da i zaposleni u privatnim sutanovama, koji obezbeđuju 89 procenata svih vrtića u Berlinu, i zaposleni u kompanijama za dnevni boravak u državi Berlin zajedno ispunjavaju obrazovni mandat države naglašava hitnost pravedne naknade i zahvalnosti za sve zaposlene u obrazovanju - kaže Lars Bekesi, generalni direktor VKMK.

Demonstracije su poslednji pokušaj da se skrene pažnja na ovaj nejednak tretman, dodaje on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike