Zašto Pakistan deportuje više od milion Avganistanaca: "Ovo je smrtna kazna"

09.11.2023

21:14

0

Autor: N.P.

Mnogi su pobegli od talibana, a sada moraju da se vrate

Zašto Pakistan deportuje više od milion Avganistanaca: "Ovo je smrtna kazna"
Copyright AP Photo/Ebrahim Noroozi

Pakistan je započeo masovnu deportaciju neprijavljenih Avganistanaca koji su u toj zemlji boravili ilegalno, uključujući i one koji su pobegli od talibana i u riziku su od progona.

Pakistanska vlada je u oktobru naložila da 1,7 milion avganistanskih izbeglica mora do 1. novembra da napusti zemlju dobrovoljno ili da se suoči sa prisilnom deportacijom. Policija je upozorila stanodavce da ne izdaju stanove neprijavljenim građanima.

Buldožerima su srušene skromne kuće u kojima su živeli Avganistanci dok su oni sve gledali u očaju. Mnogi od njih su čak rođeni u Pakistanu, ili su tu proveli najveći deo svog života. Veliki broj njih je dobio i decu u selu iz koga sada moraju da odu.

AP Photo/Ebrahim Noroozi
 

Hiljade siromašnih i iscrpljenih izbeglica je krenulo ka granici, plašeći se daljih odluka pakistanske vlade.

Talibanske vlasti su uspostavile komisiju koja povratnicima treba da obezbedi privremeni smeštaj, hranu, zdravstvene usluge i prevoz do njihovih destinacija.

Islamabad je objavio odluku o deportaciji nakon što je militantna grupa Tehrik-e-Taliban pojačala napade u toj zemlji u poslednje dve godine. Talibane, koji vladaju Avganistanom već dve godine nakon povlačenja američke vojske, optužili su za finansiranje ovog pokreta, što iz Kabula poriču.

Ove godine je izvedeno nekoliko bombaških napada, a vlasti su okrivile Avganistan da stoji iza njih, doduše bez dokaza.

Takođe ih krive za krijumčarenje i druga krivična dela.

U Pakistanu živi više od četiri miliona avganistanskih migranata i izbeglica, ali je 1,7 miliona neprijavljenih, iako mnogi celog života žive u toj zemlji.

AP Photo/Ebrahim Noroozi
 

Kada su se talibani vratili na vlast, oko 600.000 Avganistanaca je prešlo u Pakistan.

Islamabad je istakao da će deportacija biti sprovedena u više faza, a počeće od onih sa krivičnim dosijeima. 

Deportacija je smrtna kazna

Među ljudima koji su dobili naredbu o deportaciji nalaze se i oni najranjiviji, uključujući borce za ljudska prava, muzičare i građane koji su sarađivali sa prethodnom avganistanskom vladom, koju su podržavale SAD.

- Deportacija je za njih smrtna kazna. Čini se da će ponovo proživeti svoju najgoru noćnu moru - rekao je američki gitarista Leni Kordola (62), koji podučava 30 avganistanskih devojčica. One su živele na ulici, a dolaze iz veoma siromašnih porodica. Starosti su od šest do 19 godina, a mnoge su u ranom detinjstvu izgubile roditelje.

AP Photo/Ebrahim Noroozi
 

Kordola je 2014. počeo da ih podučava sviranju gitare dok su prodavale maramice i knjige na ulicama Kabula. Kada su talibani došli na vlast 2021, uspeo je da ih preseli u Pakistan, ali većina njih nema nikakve vize.

U međuvremenu su postale poznate po sviranju u brojnim ambasadama u Islamabadu, međutim, ima i lokalaca koji im prete, vređaju ih i nazivaju ih "prljavim Avganistancima".

- To je zabrinjavajuće, ja ih krijem. Ukoliko talibani otkriju da su one sa Amerikancem svirale zapadnjacima, neće im biti potrebno mnogo da ih ubiju. Njima nije problem da ubijaju devojčice ili ih udaju za talibane. A to će za njih biti katastrofa - rekao je Kordola.

Talibani su u Avganistanu zabranili muziku, a kažnjava se svako ko svira ili peva.

Nilab je borac za prava žena i ona se s maloletnim sinom već više od godinu dana skriva u predgrađu Islamabada. U Pakistan je došla 2022. sa medicinskom vizom koja je u međuvremenu istekla. Iznajmljuje sobu i živi sa porodicom koja ima dokumenta.

AP Photo/Ebrahim Noroozi
 

- Sakrila sam se kod komšije kada je policija pretraživala naš dom tražeći ljude bez viza. Poslala sam sina u prodavnicu, a kada je policija saznala da je Avganistanac, maltretirali su ga - rekla je.

Nilab je bila među aktivistima koji su se protivili talibanskim drakonskim pravilima usmerenim na žene i devojčice. Uhapšena je i bila je pritvorena sa sinom nekoliko nedelja u Kabulu.

- Pobegla sam od talibana i utočište našla u Pakistanu. Sada me šalju nazad talibanima. Oni će me ubiti jer smo se protivili njihovim pravilima i pozivali smo međunarodnu zajednicu da ne prizna njihovu vladu - rekla je.

Zvaničnici UN su rekli da su alarmirani odlukom Pakistana da kolektivno kazni skoro dva miliona avganistanskih izbeglica.

AP Photo/Ebrahim Noroozi
 

Šta kaže Avganistan?

Talibani su odbacili sve optužbe Pakistana.

Zamolili su sve zemlje koje su primile avganistanske izbeglice da im daju više vremena za povratak u domovinu.

- Pozivamo ih da ne deportuju Avganistance bez pripreme, već da im daju dovoljno vremena, a zemlje bi trebalo da se služe tolerancijom - navela je talibanska vlada.

Talibani uveravaju povratnike, koji su otišli iz političkih razloga, da mogu bezbedno da se vrate i žive u miru u Avganistanu.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike