Kralj Čarls govorio o "troškovima življenja" dok je sedeo na zlatnom tronu i sa krunom vrednom milijarde (VIDEO)

08.11.2023

18:16

1

Autor: N.P.

Javnost nije više toliko opčinjena kraljevskim figurama

Kralj Čarls govorio o "troškovima življenja" dok je sedeo na zlatnom tronu i sa krunom vrednom milijarde (VIDEO)
Čarls III - Copyright Leon Neal/Pool Photo via AP

Britanski monarh Čarls III prvi put je održao kraljevski govor pred parlamentom, najavljujući koji su sve prioriteti tamošnje vlade.

Kralj je obećao da će vlada "olakšati troškove življenja" i smanjiti stopu inflacije za porodice i preduzeća. Međutim, to ne bi bilo toliko čudno da nije sedeo na zlatnom tronu okićen krunom za koju se procenjuje da vredi do pet milijardi dolara.

AP Photo/Alastair Grant, Pool
Sa ovakvim "izgledom" prosečan čovek jednostavno ne može da se poistoveti

Takav prizor pun kontrasta ismejan je na društvenim mrežama, a korisnici su istakli koliko članovi kraljevske porodice žive daleko od realnosti.

U pitanju je kruna svetog Edvarda koja je napravljena od čvrstog 22-karatnog zlata, visine je 30 centimetara i težine oko 2,23 kilograma. 

Kraljica Elizabeta Druga ju je poslednja nosila na krunisanju 1953. godine i za ovih 70 godina retko je iznošena iz Londonskog tornja.

Krunu krase 444 dragulja i drago kamenje, među kojima su skupi safiri, rubini, ametisti i topaz, iako su većinom svetloplavi ili plavozeleni akvamarini. Postavljeni su u glaziranim i zlatnim okvirima.

Tokom govora, Kralj Čarls je odao poštu majci Elizabeti za službu i posvećenost naciji naglasivši da je njegovo obraćanje prvi "kraljev govor" u poslednjih 70 godina.

- Uticaj kovida i rata u Ukrajini stvorili su značajne dugoročne izazove za Ujedinjeno Kraljevstvo. Zato je prioritet moje vlade da donese teške, ali neophodne odluke koje će promeniti zemlju nabolje - rekao je monarh.

Pošto on ne piše sam svoj govor, nije poznato sa kojim strujama Konzervativne stranke se slaže ili ne slaže.

Podsetimo, Čarls je postao kralj nakon smrti njegove majke kraljice Elizabete II, u septembru 2022, koja je Britanijom vladala 70 godina.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike