Ko su Huti, grupa koja je objavila rat Izraelu? U Jemenu su napravili haos, a sad pomažu "muslimanskoj braći" u Pojasu Gaze

01.11.2023

21:08

0

Više od dve decenije jemenska vlada i militanti bili su u stalnom sukobu uz umešanost različitih spoljnih aktera

Ko su Huti, grupa koja je objavila rat Izraelu? U Jemenu su napravili haos, a sad pomažu "muslimanskoj braći" u Pojasu Gaze
Copyright Profimedia

Pobunjenici Huti iz Jemena, poznati i kao pokret Ansar Alah (Pristalice Boga), izvršili su nekoliko napada na Izrael otkad je počeo sukob ove države sa Hamasom i bezdušno granatiranje Pojasa Gaze.

Oružane snage Saudijske Arabije od utorka su u visokom stanju pripravnosti zbog sukoba sa pobunjenicima. 

Borbe su eskalirale nakon što su Huti 19. oktobra izvršili napade krstarećim raketama i dronovima na Izrael.

Prema izveštaju Pentagona, ove projektile presreo je američki razarač u Crvenom moru.

U borbama na granici sa Jemenom četvorica vojnika Saudijske Arabije izgubila su živote, prema izvorima Blumberga. Osim toga, saudijski protivvazdušni sistem uspešno je presreo jedan projektil koji su Huti ispalili.

U sredu je došlo do novog napada i objavljivanja rata Izraelu, kada je brigadni general Jahja Sarija, portparol pokreta, saopštio da je njihova odluka motivisana verskim, moralnim, humanitarnim i nacionalnim principima, navodeći da su se odlučili na taj korak kako bi pružili podršku ljudima u Pojasu Gaze.

Huti, takođe poznati i kao pokret Ansar Alah koji sada kontroliše veći deo severa Jemena, poslednji put su bili u centru pažnje kada su početkom prošle godine raketama i dronovima napali Saudijsku Arabiju i UAE tokom višegodišnjeg građanskog rata u Jemenu.

Ko su Huti i šta žele?

Ujedinjenje Severnog i Južnog Jemena 1990. dovelo je Ali Abdulaha Saleha na vlast kao lidera nove Republike Jemen. Salehova vlada, koju su podržavali SAD i Saudijska Arabija, povećala je uticaj selefijskih i vehabijskih sunitskih muslimana povezanih sa Saudijskom Arabijom na severu Jemena, tradicionalnom uporištu Zejdija, šiitske sekte čiji sledbenici čine otprilike četvrtinu jemenskih muslimana.

Profimedia
 

Ovo je izazvalo reakciju Zejdija, a pokret Huta, nazvan po vođi Huseinu Badredinu al Hutiju, pojavio se kao njihov predvodnik, promovišući oživljavanje zejdizma zajedno sa neprijateljstvom prema Saudijskoj Arabiji, Sjedinjenim Američkim Državama i vladi ujedinjenog Jemena.

- Bog je veliki, smrt Americi, smrt Izraelu, prokletstvo Jevrejima, pobeda islama - glasi geslo grupe koja je bila okupljena oko Abdulmalika al-Hutija, trenutnog lidera militanata koji naglašavaju da su protiv korumpirane elite i „sunitskog ekstremizma“.

Više od dve decenije jemenska vlada i Huti bili su u stalnom sukobu, uz umešanost različitih spoljnih aktera. Huti su se prvo labavo predstavili kao snaga otpora koja je ustala protiv jemenske vojne ofanzive u Saadi i kao sila opozicije Salehovom autoritarnom režimu.

S obzirom na šiitski verski identitet pokreta Huti i njegovo neprijateljstvo prema SAD, Saudijskoj Arabiji i međunarodno priznatoj jemenskoj vladi, bilo je gotovo neizbežno da će postati posrednička snaga koju podržava Iran, slična Hezbolahu u Libanu. Iran je optužen da snabdeva jemenske pobunjenike teškim naoružanjem, uključujući rakete koje su lansirali protiv Saudijske Arabije i UAE. I Iran i Huti poriču optužbe.

U junu 2004. Saleh je pokrenuo vojnu kampanju za suzbijanje Huta u pokrajini Saada. Jemenske snage ubile su vođu Huta Huseina el Hutija u septembru 2004. godine, što je dovelo do eskalacije sukoba, sa čak pet ratova između Huta i jemenskih vladinih snaga od 2004. do 2010. godine.

Profimedia
 

Godine 2011. jemenski aktivisti, inspirisani arapskim prolećem, počeli su da pozivaju na promenu režima. Unutrašnji i spoljni pritisak primorao je Saleha da podnese ostavku, a njegov potpredsednik Abed Rabo Mansur Hadi preuzeo je predsedavanje tokom dvogodišnjeg prelazniog perioda u dogovoru u kom je posredovao Savet za saradnju u Zalivu (GCC).

Raspodela moći među svim domaćim igračima u Jemenu trebalo je da bude rešena na Konferenciji o nacionalnom dijalogu pod pokroviteljstvom UN 2013. Međutim, ova inicijativa je brzo propala kada su Huti, koji su dobili više moći tokom prelaznog perioda, 2014. preuzeli kontrolu nad Sanom, glavnim gradom Jemena. Zatim su nastavili svoju ekspanziju ka jugu, prema Adenu, najvećem jemenskom gradu.

Vojni uspeh Huta potpomognut je tajnim dosluhom sa Salehom, koji je finansirao grupu i pružio podršku vojnoj jedinici koja je ostala lojalna njemu i njegovoj porodici.

Huti su 2015. stavili Hadija i njegove ministre iz vlade u kućni pritvor. Hadi je podneo ostavku i uspeo da pobegne u Aden, gde je zatražio pomoć od GCC-a. Tada je Saudijska Arabija odlučila da interveniše, formirajući koaliciju "Odlučujuća oluja" sa UAE i dodatnim arapskim državama – među njima: Bahreinom, Kuvajtom, Egiptom i Jordanom. Svrha koalicije bila je da se spreči širenje Huti pobunjenika ka jugu, što bi iranske proksi snage dovelo do južne granice Saudijske Arabije.

Profimedia
 

Tokom čitave 2016. godine operacija nije ostvarila zacrtane ciljeve. Rijad, iscrpljen finansijskim ratom i u teškoj poziciji pred međunarodnom zajednicom zbog rasprostranjenih dokaza o kršenju ljudskih prava, pokrenuo je pregovore sa Hutima. Razgovori između dve strane zaustavili su saudijske vazdušne napade i utrli put za pregovore između Huta i Hadijeve vlade.

Godine 2017, nakon što je svaka strana okrivila drugu za kršenje primirja, Huti su lansirali projektile na Saudijsku Arabiju, uključujući glavni grad Rijad. U međuvremenu, situacija se dodatno pogoršala kada su borci Huta ubili bivšeg predsednika Saleha.

Ujedinjene nacije su rat u Jemenu do pre nekoliko nedelja opisivale kao najveću svetsku humanitarnu krizu, sa dve trećine stanovništva, ili 20,7 miliona ljudi kojima je potrebna humanitarna pomoć, dok je više od četiri miliona ljudi raseljeno zbog sukoba.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike