RAT NA BLISKOM ISTOKU Izraelske snage nastavljaju sa teškim gađanjem kampa Nuseirat; Hezbolah izveo napad na Izrael

17.04.2024

19:32

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Izraelske snage nastavljaju sa teškim gađanjem kampa Nuseirat; Hezbolah izveo napad na Izrael
Rat na Bliskom istoku - Copyright Profimedia

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 192. dan. 

Izraelska vojska tvrdi da je ubila komandanta Hezbolaha Ismaila Jusefa Baza u vazdušnom napadu na grad Ain Baal na jugu Libana.

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je sve strane na Bliskom istoku da se uzdrže od akcija koje bi izazvale novu konfrontaciju za koju je upozorio da će dovesti do katastrofalnih posledica u regionu.

Sjedinjene Američke Države spremaju nove sankcije Iranu nakon nedavnog vazdušnog napada na Izrael, navodi novinska stranica Aksios.

22.53 - Borelj i Lenarčić upozorili Izrael na glad i eskalaciju humanitarne krize u Gazi

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i komesar EU za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič upozorili su u zajedničkom saopštenju povodom humanitarne krize u Pojasu Gaze na širenje gladi i eskalaciju katastrofalne situacije.

"Sa najvećim zaprepašćenjem gledamo sve više dokaza o širenju gladi u Gazi i eskalaciji humanitarne situacije do katastrofalnog nivoa. Evropska komisija je primila k znanju obaveze Izraela da otvori nove pristupne tačke humanitarne pomoći u Gazi, uključujući luku Ašdod i prelaz Erez i da poveća isporuku pomoći iz Jordana. To mora biti prioritet praćen akcijama", navodi se u saopštenju.

22.22 - Izraelske snage nastavljaju sa teškim bombardovanjem i gađanjem kampa Nuseirat u centralnom pojasu Gaze.

21.38 - Mecola: Neophodne sankcije Iranu

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola izjavila je danas da iranski napadi na Izrael rizikuju da rasplamsaju tenzije u regionu i poručila da je "potrebno i neophodno" uvođenje novih sankcija Iranu.

"Iranski napadi dronovima i raketama bez presedana na Izrael rizikuju da rasplamsaju tenzije u regionu. Kao EU, nastavićemo da radimo na deeskalaciji i sprečavanju da situacija preraste u krvoproliće. Nove sankcije Iranu zbog njegovih programa bespilotnih letelica i raketa su potrebne i opravdane", rekla je Mecola na konferenciji za novinare u Briselu, gde je danas počeo vanredni dvodnevni samit lidera EU.

21.04 - Bajden podržao pakete pomoći Izraelu i Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden podržao je pakete pomoći Izraelu, Ukrajini i američkim partnerima u Indo-pacifičkom regionu, koje je predložio predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson, i pozvao Kongres da ih u što skorije vreme usvoji, navodi se u saopštenju Bele kuće.
 

Profimedia
 


„Snažno podržavam ovaj paket za pružanje kritične podrške Izraelu i Ukrajini, pružanje krajnje potrebne humanitarne pomoći Palestincima u Gazi i jačanje bezbednosti i stabilnosti u Indo-pacifičkom regionu“, rekao je američki lider.

20.01 - Izrael tvrdi da kamioni sa hranom prvi put ulaze u Gazu iz luke Ašdod

Kamioni sa hranom ušli u blokirani pojas Gaze iz luke Ašdod po prvi put otkako je vlada odobrila otvaranje luke za isporuku pomoći, saopštava Jerusalim.

"Osam kamiona brašna iz Svetskog programa za hranu danas je ušlo u pojas Gaze iz luke Ašdod", navodi se u saopštenju i dodaje da su kamioni prošli bezbednosne provere u luci i da su potom u Gazu uvedeni preko Kerem Šaloma koji kontroliše Izrael.

19.22 - Hezbolah u napadu na sever Izraela ranio 14 vojnika

Najmanje 14 izraelskih vojnika ranjeno je danas, od kojih je šestoro u težem stanju, u napadu libanskog Hezbolaha na vojni objekat na severu Izraela, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

Hezbolah je potvrdio da je lansirao rakete i dronove na vojni objekat na severu Izraela, a IDF je saopštio i da su izraelske snage posle napada "pogodile izvor vatre" u selu Arab Al Aramše, prenosi Rojters.

IDFje juče saopštio da je izraelska vojska u vazdušnim napadima ubila dva komandanta militantne grupe Hezbolah, dok je ta grupa uzvratila ranjavanjem tri osobe u Izraelu.

17.12 - Šef Pentagona pozdravlja "uspeh" u suočavanju s iranskim napadom na Izrael

Američki ministar odbrane Lojd Ostin pohvalio je “izuzetnu veštinu i profesionalnost" američkih snaga u pomaganju u obaranju iranskih dronova i projektila usmerenih na Izrael tokom vikenda.

- Zajedno s Izraelom i našim saveznicima imali smo ogroman uspeh u porazu Irana. Nastavićemo da štitimo naše trupe u regiji i podržavamo odbranu Izraela od napada Irana ili njegovih proksija - rekao je Ostin američkim zakonodavcima tokom brifinga.

16.21 - Šef UNRWA će podneti izveštaj Savetu bezbednosti UN-a

Al Džazira je potvrdila da će Filipe Lazarini, glavni komesar Agencije UN-a za palestinske izbeglice (UNRWA), podneti izveštaj Savetu bezbednosti na sastanku koji je zatražio Jordan.

15.54 - Nemačka: Bliski istok ne može skliznuti u nepredvidivu situaciju

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok kaže da je jasno dala do znanja tokom razgovora u Izraelu s premijerom Benjaminom Netanjahuom da se ne sme dopustiti da Bliski istok sklizne u situaciju čiji je ishod potpuno nepredvidiv.

Profimedia
Analena Berbok

- Sada svi moraju delovati razborito i odgovorno - rekla je Berbock pre odlaska iz Izraela na sastanak G7 na kom će se raspravljati o sankcijama Iranu.

15.08 - Izraelska vojska izvodi nove napade na jug Libana

Osim napada na južni libanski grad Ajta aš Šab, izraelska vojska izvela je vazdušne napade na južne gradove Jarin i Nakura, izveštava libanski medij An Nahar.

Napadi su usledili nakon niza prekograničnih bombaških napada između izraelske vojske i Hezbolaha jutros, pri čemu svako tvrdi da je pogodio vojne lokacije na suprotnim stranama granice.

14.40 - Netanjahu: Sami ćemo donositi odluke

Nedugo nakon sastanaka sa stranim izaslanicima Netanjahu je rekao da ceni podršku i savete izraelskih saveznika, ali da će zemlja na kraju doneti sopstvene odluke nakon napada najvećeg neprijatelja Irana.

- Zahvaljujem našim prijateljima na podršci Izraela… podršci rečima i podršci delima - rekao je Netanjahu, prema saopštenju iz kancelarije premijera.

- Takođe imaju razne predloge i savete, što cenim. Ali želim jasno da kažem - sami ćemo donositi svoje odluke, a država Izrael će učiniti sve što je potrebno da se odbrani - dodaje se.

12.32 - Premijer Katara: Pregovori o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca u "delikatnoj fazi"

Katarski premijer i ministar spoljnih poslova šeik Mohamed bin Abdulrahman Al Tani rekao je u sredu da su razgovori o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca u "delikatnoj fazi".

- Trudimo se koliko god je to moguće da rešimo ovaj kamen spoticanja - prenosi Rojters, dodao je on, ne navodeći dalje detalje.

12.29 - Rusija poziva na deeskalaciju između Irana i Izraela

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija u dijalogu i s Iranom i s Izraelom i pozvao je na deeskalacije na Bliskom istoku.

Profimedia
Dmitrij Peskov

Peskov je rekao da Rusija nastavlja bliske kontakte s Iranom, kao i da ima konstruktivne kontakte s Izraelom.

11.58 - Izraelska vojska: Ne možemo stajati mirno pred ovakvom vrstom agresije

Portparol izraelske vojske kontraadmiral Danijel Hagari rekao je da se Iran neće “izvući” nakon što su Teheran i njegovi saveznici lansirali baraž s više od 300 projektila, dronova i raketa na Izrael.

- Ne možemo stajati mirno pred ovakvom vrstom agresije - rekao je Hagari.

11.46 - Posada broda koji je zaplenio Iran je bezbedna

Brodarska kompanija MSC kaže da je 25 članova posade broda MSC Aries, koji je Iran zaplenio 13. aprila, na bezbednom, dodajući da su u toku razgovori s iranskim vlastima kako bi se osiguralo njihovo oslobađanje.

- Takođe, radimo s iranskim vlastima na istovaru tereta - poručila je kompanija u saopštenju.

11.09 - U Gazi stradalo 33.899 Palestinaca

Izraelska vojna ofanziva u Pojasu Gaze ubila je najmanje 33.899 Palestinaca i ranila još 76.664 od 7. oktobra, prema najnovijim podacima tamošnjeg ministarstva zdravlja.

Rojters prenosi da je Ministarstvo zdravlja predvođeno Hamasom saopštilo da je 56 Palestinaca ubijeno, a 89 povređeno u poslednja 24 sata.

10.22 - Kameron: Jasno je da Izraelci donose odluku da deluju

Obraćajući se novinarima u Izraelu, ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron rekao je da je "jasno da Izraelci donose odluku da deluju“ i da se "nada da će to učiniti na način koji će što manje doprineti eskalaciji“.

Rojters prenosi da je takođe rekao da Velika Britanija želi da uvede nove sankcije Iranu, rekavši da im G7 mora poslati jasnu nedvosmislenu poruku.

Profimedia
Dejvid Kameron

9.47 - Izraelska vojska tvrdi da nema žrtava u napadima iz Libana

Napadi s libanske teritorije na izrael nisu doveli do žrtava, saopštila je izraelska vojska nakon naših izveštaja da je šest projektila lansirano prema severu Izraela, gde se oglasila vazdušna uzbuna.

9.08 - Izraelska vojska tvrdi da je pogodila 40 ciljeva u Gazi

Izraelska vojska je saopštila da je tokom jučerašnjeg dana pogodila više od 40 “terorističkih meta” iz vazduha dok nastavlja da gađa centralni deo Pojasa Gaze.

Mete su uključivale “podzemne lansirne postaje”, “minirane strukture”, “promatračnice” i “raketne bacače”, saopštila je vojska.

7.40 - Borelj: EU počinje rad na novim sankcijama protiv Irana zbog napada na Izraela

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da će EU početi da radi na predlogu više zemalja članica o uvođenju novih sankcija Iranu povodom napada na Izrael.

"Neke zemlje članice su predložile usvajanje proširenja restriktivnih mera protiv Irana. Poslaću zahtev diplomatskoj službi EU da započne neophodan posao povezan sa ovim sankcijama", rekao je Borelj sinoć posle hitne video konferencije sa ministrima spoljnih poslova država članica EU. Borelj je pojasnio da je reč o predlogu da se prošire sankcije, koje bi između ostalog, ograničile isporuke iranskih dronova Rusiji, kao i iranskim saradnicima na Bliskom istoku, poput grupa Hamas i Hezbolah.

7.00 - Komitet Saveta bezbednosti nije dao jednoglasnu preporuku za prijem Palestine u UN

AP Photo/Mahmoud Essa
 

Komitet Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za razmatranje o primanju Palestine kao punopravne članice UN saopštio je  da nije uspeo da dâ jednoglasnu preporuku po tom pitanju.

Vlasti Palestine tražiće možda već ove nedelje glasanje u SB o primanju te države kao punopravne članice u UN, što bi praktično značilo priznavanje Palestine kao države, prenosi Rojters.

Do sada je nezavisnost Palestine, koja trenutno ima status posmatrača u UN, priznalo 138 od 193 članice tog tela.

Prijavu Palestine mora da odobri SB, gde Sjedinjene Američke Države, saveznik Izraela, mogu da stave veto na glasanje. Stav SAD je da nezavisnost palestinske države treba da se desi kroz pregovore sa Izraelom, a ne kroz UN, podseća Rojters.

6.50 - Erdogan: Izrael jedini krivac za eskalaciju na Bliskom istoku

AP Photo/Denes Erdos
 

Vođstvo Izraela jedino odgovorno za nedavnu eskalaciju tenzija na Bliskom istoku, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

- Izrael pokušava da izazove regionalni konflikt i njegov napad na iransku ambasadu u Damasku je bila poslednja kap - ocenio je Erdogan, prenosi Rojters.

Erdogan dodaje da su novi sukobi u regionu mogući sve dok se nastavljaju "okrutnost i genocid" u Gazi.

Kritikovao je zemlje Zapada što su osudile napad Irana na Izrael, ali ne i izraelsko bombardovanje iranske ambasade.

Kako je protekao jučerašnji dan u Pojasu Gaze možete pročitati u našem blogu uživo.

Najvažnije činjenice

Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 31.000 ljudi.

Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra 2023. godine.

Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

- Izrael je 24. marta pristao na puštanje do 800 zatvorenika, Hamas će osloboditi 40 talaca.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike