Egipat otvorio granicu: Povređeni Palestinci pristižu, poslednja onkološka bolnica u Gazi prestala da radi! (VIDEO)

01.11.2023

14:42

0

Trebalo bi da građanima sa dvojnim državljanstvom bude dozvoljeno da uđu u Egipat, prema dogovoru koji je izdejstvovao Katar.

Egipat otvorio granicu: Povređeni Palestinci pristižu, poslednja onkološka bolnica u Gazi prestala da radi! (VIDEO)
Posle tri nedelje se konačno otvorio prelaz Rafa na granici Gaze i Egipta - Copyright AP Photo/Fatima Shbair

Povređeni palestinski civili iz Pojasa Gaze počeli su danas da pristižu u Egipat preko graničnog prelaza Rafa, rekao je portparol egipatskog Ministarstva zdravlja. 

- Oni dolaze jedan po jedan - rekao je portparol egipatskog ministarstva nakon što je granični prelaz otvoren danas, prvi put od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra. 

Očekuje da će više od 80 povređenih Palestinaca stići danas u Egipat, mada su prethodne procene govorile da bi trebalo da ih bude 500. 

AP Photo/Fatima Shbair
 

Trebalo bi da građanima sa dvojnim državljanstvom bude dozvoljeno da uđu u Egipat, prema dogovoru koji je izdejstvovao Katar.

Pacijenti su prvi Palestinci kojima je dozvoljeno da napuste Pojas Gaze. U Šeik Zuvajedu na Sinaju pripremljena je poljska bolnica.

Inače, strani državljani i oni sa dvojnim državljanstvom već tri nedelje čekaju na prelazu Rafa. Navodno, u pregovorima Izraela i Hamasa posreduje Katar, uz kordinaciju sa SAD.

Za sada nije poznato koliko bi granica mogla da bude otvorena.
AP Photo/Fatima Shbair
 

Prelaz Rafa je otvoren nakon što je izraelska vojska gađala izbeglički kampa Džabalija, ubivši najmanje 50 ljudi.

Prestala da radi jedina onkološka bolnica u Pojasu Gaze 

Jedina bolnica za lečenje onkoloških pacijenata u Pojasu Gaze prestala je da radi nakon što je ostala bez goriva, saopštili su zdravstveni zvaničnici.  

Direktor bolnice "Tursko-palestinskog prijateljstva" Subhi Skaik rekao je na konferenciji za novinare, koju je emitovala televizija Al-Džazira, da je bolnica, u kojoj su uglavnom smešteni pacijenti oboleli od raka, potrošila gorivo i da sada ne radi. 

AP Photo/Fatima Shbair
 

On je apelovao na svet da ne prepusti pacijente "sigurnoj smrti". 

Palestinska ministarka  zdravlja Mai al-Kaila potvrdila je ove navode i istakla da  trenutno ne radi 16 od 35 bolnica u Pojasu Gaze. 

- Životi 70 pacijenata obolelih od karcinoma u bolnici su ozbiljno ugroženi - upozorila je ona.
Ministarka je navela da se u Pojasu Gaze nalazi oko 2.000 obolelih od raka koji žive u, kako je rekla, "katastrofalnim zdravstvenim uslovima" nakon napada Izraela na Pojas Gaze i raseljavanja velikog broja ljudi.

AP Photo/Hatem Ali
 

U Pojasu Gaze ubijeno je 8.796 Palestinaca, uključujući 3.648 dece, otkako je Izrael započeo kampanju vazdušnih napada i upao na teritoriju reagujući na napad Hamasa u Izraelu 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.


 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike