RAT NA BLISKOM ISTOKU Šta predviđa predlog na koji je pristao Hamas; Netanjahu obećao da će otvoriti prelaz sa Gazom za humanitarnu pomoć

06.05.2024

07:00

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Šta predviđa predlog na koji je pristao Hamas; Netanjahu obećao da će otvoriti prelaz sa Gazom za humanitarnu pomoć
Copyright Profimedia

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 211. dan. 

Ni drugog dana razgovora Hamasa sa posrednicima iz Egipta i Katara o primirju nema pomaka.

Hamas traži trajno povlačenje neprijateljske vojske, a Izrael oslobađanje talaca uz nastavak akcija u enklavi.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu izjavio je da, usled glasina koja su se pojavile tokom vikenda o međunarodnom pritisku na Izrael da pristane na prekid vatre, Izrael neće pristati na kraj ratne kampanje i povlačenje izraelske vojske iz Pojasa.

U dva navrata ispaljene desetine raketa iz Libana ka Izraelu.

Racija u prostoriji koju Al Džazira koristi u Jerusalimu.

20.01 - Šta predviđa predlog na koji je pristao Hamas

AP Photo/Adel Hana
 

Egipatsko-katarski predlog za prekid vatre u Pojasu Gaze na koji je pristala palestinska militantna grupa Hamas uključuje tri faze, od kojih je jedna trajni prekid vatre, prenela je Al Džazira.

Prema predlogu, svaka od tri faze trajala bi 42 dana: primirje bi počelo u prvoj fazi, koja bi uključivala povlačenje izraelskih snaga iz koridora Necarim, koji Izrael koristi kako bi podelio Pojas Gaze na severni i južni deo.

Nakon toga bi, u okviru druge faze, nastupio trajni prekid vojnih i neprijateljskih operacija i potpuno povlačenje izraelske vojske iz Pojasa Gaze.

U trećoj fazi došlo bi do prekida blokade palestinske enklave.

19.30 - Hamas: Prihvatili smo predlog Egipta i Katara o prekidu vatre u Gazi

15.33 - Netanjahu obećao Bajdenu da će otvoriti prelaz sa Gazom za humanitarnu pomoć

Profimedia
 

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u telefonskom američkom predsedniku Džou Bajdenu da će obezbediti da prelaz Kerem Šalom između Izraela i Gaze bude otvoren za humanitarnu pomoć, saopštila je Bela kuća.

Prelaz je zatvoren posle nedavnog napada Hamasa.

Bajden je takođe ponovio svoj "jasan stav o Rafi" u razgovoru sa Netanjahuom, navodi se u saopštenju Bele kuće.

15.07 - Borelj: "Neprihvatljive" naredbe Izraela za evakuaciju u Rafi

 

 

Šef diplomateije EU Žosep Borelj napisao je u objavi na platformi Iks da su naredbe Izraela za evakuaciju u Rafi su “neprihvatljive“:

Borelj je istakao je da Izrael mora da primeni Rezoluciju 2728 Saveta bezbednosti UN.

Rezolucijom usvojenom 25. marta zahteva se hitan prekid vatre u Gazi.

14.37 - Egipat: Ofanziva na Rafu nosi sa sobom "ozbiljne humanitarne rizike"

Egipat upozorava Izrael da ne pokreće vojnu operaciju u Rafi, rekavši da ona nosi "ozbiljne humanitarne rizike".

Kairo poziva Izrael da pokaže "maksimalnu samoograničenost", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Jerusalim je pozvao da "izbegne dalju eskalaciju u ovom izuzetno osetljivom trenutku u procesu pregovora o prekidu vatre“.

U saopštenju se navodi da Egipat nastavlja da komunicira sa svim stranama kako bi "sprečio da se situacija pogorša ili izmakne kontroli“.

14.05 - Palestinske vlasti: Vodimo intenzivne razgovore kako bismo sprečili "maskar" u Rafi

Palestinske vlasti saopštile su da održavaju intenzivne razgovore sa regionalnim i međunarodnim faktorima, posebno sa SAD, da spreče "masakr" u slučaju izraelske ofanzive u Rafi, prenela je palestinska zvanična novinska agencija Vafa.

12.12 - Zvaničnik Hamasa: Poziv da se evakuiše Rafa dovešće do propasti pregovora o primirju

AP Photo/Hatem Ali
 

Zvaničnik Hamasa kaže da će poziv Izraela civilima da evakuišu delove Rafe uoči potencijalne kopnene ofanzive dovesti do kolapsa nesigurnih pregovora o sporazumu o taocima i primirju.

- Odluka Izraela da počne evakuaciju stanovništva zaustaviće pregovore o sporazumu, koji su dobro napredovali i bili smo blizu sporazuma - rekao je zvaničnik za novinski sajt Vala.

- Netanjahu je u iluziji da će pretnja invazijom na Rafu izvršiti pritisak na Hamas, to će dovesti do kolapsa pregovora - kaže zvaničnik.

11.08 - Galant rekao Ostinu da Izrael mora da pokrene ofanzivu na Rafu na jugu Gaze

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je u telefonskom razgovoru sa američkim kolegom Lojdom Ostinom da Izraelu nije preostalo ništa drugo nego da pokrene ofanzivu na Rafu na jugu Pojasa Gaze nakon raketnog baraža iz tog grada na položaje izraelske vojske na granici.

Galant je tokom noćašnjeg razgovora detaljno opisao napore Izraela da postigne sporazum za oslobađanje talaca i privremeni prekid vatre, navodeći da u ovoj fazi Hamas odbija svaki predlog koji bi to omogućio postizanje dogovora, saopštila je Galantova kancelarija, preneo je Tajms of Izrael.

AP Photo/Jacquelyn Martin, Pool
 

On je zahvalio Ostinu na bliskoj saradnji i naglasio da SAD imaju važnu ulogu u pregovorima za oslobađanje talaca koje drži Hamas.

10.15 - Izraelski vojni radio: IDF počeo evakuaciju palestinskih civila iz Rafe

Izraelska vojska (IDF) počela je evakuaciju palestinskih civila iz Rafe na jugu Pojasa Gaze pre otpočinjanja ofanzive na taj grad, javio je danas izraelski vojni radio.

Izraelska vojska nije zvanično potvrdila tu informaciju, prenosi Rojters.

Radio je javio da je evakuacija trenutno fokusirana na nekoliko perifernih okruga Rafe iz kojih će Palestinci biti upućeni u naselja sa šatorima u obližnjem Kan Junisu i Al Muvasiju. Istovremeno, Tajms of Izrael piše da IDF poziva Palestince da se evakuišu iz istočnih naselja Rafe pred planiranu ofanzivu. Kako se navodi, civili se pozivaju da se evakuišu u proširenu humanitarnu zonu u oblastima Al Mavasija i Kan Junisa.

08.20 - Makron pozvao Netanjahua da nastavi pregovore sa Hamasom

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je u telefonskom razgovoru izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da nastavi pregovore sa Hamasom o prekidu vatre u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca, saopštila je Jelisejska palata. Makron je zatražio od izraelskog premijera da „dovrši ove pregovore koji bi mogli da dovedu do oslobađanja talaca, zaštite civila putem prekida vatre i regionalne deeskalacije".

Istakao je značaj oslobađanja talaca kao prioriteta i izrazio punu podršku naporima u posredovanju, a takođe je pozvao na prekid izraelskih operacija u regionu, prenosi BFMTV.

AP Photo/Christophe Ena, Pool
 

- Francuska u potpunosti podržava trenutne posredničke napore. Sudbina Palestinaca u Gazi više ne može biti izložena terorističkim aktivnostima Hamasa i izraelske operacije moraju prestati - rekao je Makron.

On je ponovio "oštro protivljenje izraelskoj ofanzivi na Rafu'' i naglasio važnost brze garancije za ulazak humanitarne pomoći kroz sve pristupne tačke Pojasu Gaze.

7.00 - Lazarini: Izrael nastavlja da "uskraćuje humanitarni pristup UN-u"

Šef agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA) kaže da izraelske vlasti i dalje odbijaju humanitarni pristup Gazi.

Filipe Lazarini je naveo da mu je po drugi put ove nedelje odbijen ulazak u enklavu, ističući "pojačano uskraćivanje humanitarnog pristupa i napade na humanitarne radnike i konvoje".

- Samo u protekle dve nedelje zabeležili smo 10 incidenata koji su uključivali pucanje na konvoje, hapšenja osoblja UN, maltretiranje, skidanje do gole kože, pretnje oružjem i duga odlaganja na kontrolnim punktovima koji su primorali konvoje da se kreću u mraku ili su bili prinuđeni da se vrate - naveo je, između ostalog, Lazarini na platformi X.

6.51 - Brod sa više od 5.000 tona pomoći za Gazu isplovio iz Turske

Profimedia
 

Brod koji prevozi humanitarnu pomoć u Pojas Gaze isplovio je juče iz južne Turske ka palestinskoj enklavi.

Ukupno 5.066 tona pomoći, uključujući hranu, proizvode za negu beba, vreće za spavanje i robu bez glutena utovareno je na brod u međunarodnoj luci Mersin pod vođstvom turskog Crvenog polumeseca.

Govoreći na ceremoniji pred polazak "11. broda dobrote", zamenik predsednika turskog Crvenog polumeseca Ramazan Sajgili rekao je da će organizacija u budućnosti poslati još jedno plovilo u Gazu, prenosi Anadolija.

Kako je protekao jučerašnji dan u Pojasu Gaze možete pročitati u našem blogu uživo.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 31.000 ljudi.

Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra 2023. godine.

- Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

- Izrael je 24. marta pristao na puštanje do 800 zatvorenika, Hamas će osloboditi 40 talaca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike