Huti objavili rat Izraelu: Pomoći ćemo palestinskoj braći u njihovoj borbi

01.11.2023

10:07

0

General Sarija istakao je da je njihova odluka motivisana verskim, moralnim, humanitarnim i nacionalnim principima

Huti objavili rat Izraelu: Pomoći ćemo palestinskoj braći u njihovoj borbi
Copyright Profimedia

Šiitski pobunjenici u Jemenu, poznati kao pokret Ansar Alah ili Huti, objavili su svoju nameru da otpočnu rat protiv Izraela.

Ovo saopštenje poteklo je od brigadnog generala Jahje Sarije, portparola ovog pokreta.

General Sarija istakao je da je njihova odluka motivisana verskim, moralnim, humanitarnim i nacionalnim principima, navodeći da su se odlučili na ovaj korak kako bi pružili podršku ljudima u Pojasu Gaze.

- Naše oružane snage lansirale su veliku seriju balističkih i krstarežih projektila, kao i veliki broj dronova na različite neprijateljske ciljeve koji se nalaze na teritorijama koje je okupirao Izrael - saopštio je predstavnik pokreta.

Prema rečima portparola pokreta Ansar Alah, ovo je bila "treća operacija" protiv Izraela i služi kao gest podrške palestinskoj braći u njihovoj borbi.

General Sarija je najavio da će Huti nastaviti da "izvode visokokvalitetne raketne i bespilotne napade dok izraelska agresija ne prestane".

U međuvremenu, portparol izraelskih odbrambenih snaga, Danijel Hagari, izjavio je da Izrael vidi ove pokušaje kao deo šireg iranskog uticaja u regionu. On je istakao da su prioritete trenutno usmerili na vojne operacije u Pojasu Gaze i da će se braniti gde god bude potrebno, bez obzira na pokušaje skretanja pažnje iranskih saveznika iz Jemena.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike