Šta je Palestinska narodna samouprava? Hamas je ne priznaje, Izrael je iskorišćava, a zapadne zemlje podržavaju i finansiraju

22.10.2023

09:14

0

Politički i teritorijalni raskol između Abasove partije Fatah i ​​Hamasa, sa sedištem na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, još više je produbljen posle godina gloženja

Šta je Palestinska narodna samouprava? Hamas je ne priznaje, Izrael je iskorišćava, a zapadne zemlje podržavaju i finansiraju
Copyright Profimedia

Palestinska narodna samouprava (PA) upravljačko je telo koje nadgleda delove Zapadne obale koju je od sredine devedesetih okupirao Izrael. Njegovo stvaranje trebalo je da otvori put ka nezavisnoj palestinskoj državi, ali se danas smatra da ima malo stvarne moći i da deluje pod kontrolom izraelske vojske.

U PA dominira Fatah, sekularna politička partija koju su osnovali Palestinci iz dijaspore nakon Nakbe ili „Katastrofe“ 1948. Fatah je takođe pokretačka snaga Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), koja se sastoji od nekoliko političkih partija i koja tvrdi da predstavlja Palestince širom sveta.

Kada je formirana PA i šta joj je bio cilj?

Palestinska uprava (PA) osnovana je sredinom devedsesetih kao privremeno upravljačko telo koje bi utrlo put ka uspostavljanju nezavisne palestinske države na granicama iz 1967. godine, sa Istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

To je bio proizvod sporazuma iz Osla između izraelske vlade i PLO - tada na čelu sa Jaserom Araftom. Danas su ti sporazumi mrtvo slovo na papiru, sa Izraelom koji širi svoja naselja i zaobilazi puteve na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalimu defakto aneksirajući teritorije koje je trebalo da budu deo države Palestine. Poslednja runda pregovora propala je 2014.

Da li se članovi PA biraju?

Profimedia
Mahmud Abas

PA ima izabrano predsedništvo i jednodomno zakonodavno veće (parlament) pod nazivom Palestinsko zakonodavno veće (PLC). Međutim, nije bilo predsedničkih izbora otkako je aktuelni Mahmud Abas izabran 2005. godine, kao ni parlamentarnih od 2006. PLC se nije sastajao od 2007, kada se Abasov Fatah odvojio od rivalske grupe Hamas posle kratkog građanskog rata. Abas od tada vlada dekretom.

Kada mu je 2009. istekao četvorogodišnji mandat, Hamas je Abasa proglasio nelegitimnim. Abas je tvrdio da bi trebalo da ostane na toj funkciji još godinu dana, kako bi predsednički i parlamentarni izbori mogli da budu održani u isto vreme, a na funkciji je ostao do danas.

Ko je Abas?

Abas, koji sada ima 87 godina, nasledio je glavnog rivala Jasera ​​Arafata na mestu predsednika PA. I dalje žaleći za Arafatom, Palestinci su ipak najavili Abasa, zvanog Abu Mazen, kao reformatora koji će doneti mir.

Abasov dolazak pozdravili su i Izrael i Zapad, koji su ga videli kao najboljeg garanta stabilnosti u regionu. Za razliku od Arafata, Abas je bio kritičan prema nasilju tokom druge Intifade.

Ali, prema nekima, Abasova pobeda se pretvorila u potpunu suprotnost.

Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra)
 

Samo godinu dana kasnije PA je izgubila vlast nakon što je Hamas pobedio na parlamentarnim izborima, preuzimajući kontrolu nad Pojasom Gaze nakon kratkog građanskog rata. Hamas, koji je odbio da prizna državu Izrael, vodio je kampanju na antikorupcijskoj i antizapadnoj platformi.

Kakav je odnos između PA i Hamasa?

Danas je politički i teritorijalni raskol između Abasove partije Fatah i ​​Hamasa, sa sedištem na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, još više produbljen posle godina gloženja.

Dve teritorije su prerasle u izrazito različite entitete, Fatahova PA uživa međunarodno priznanje i podršku, dok je Gaza pod Hamasom, koji je Zapad proglasio terorističkom organizacijom, sve više izolovana. Egipat je pomagao Izraelu da sprovede kopnenu, morsku i vazdušnu blokadu Gaze u poslednjih 17 godina.

Profimedia
 

Pokušaj 2014. da se uspostavi Vlada nacionalnog sporazuma koja bi ujedinila ove dve grupe propao je. Tri godine kasnije sporazum o pomirenju koji je možda doveo do toga da Hamas preda administrativnu kontrolu nad Gazom bio je zaustavljen sporovima oko razoružanja. Godine 2022. delegati iz 14 palestinskih frakcija okupili su se u Alžiru kako bi potpisali novi sporazum o pomirenju, sa planovima da se održe parlamentarni izbori do kraja 2023. godine – koji bi bili prvi u poslednjih 17 godina.

Kakvi su odnosi PA sa Izraelom?

Po izgledu, PA ima sve elemente države, sa ministarstvima i državnom službom, ali Izrael ima stvarnu moć, pravo na poreske prihode i kontroliše pristup palestinskim teritorijama koje se smanjuju.

Izrael često zaobilazi PA, napadajući područja koja bi trebalo da budu pod kontrolom PA, kao što je izbeglički kamp Dženin, u koji su izraelski vojnici ove godine upali tri puta, prilikom čega je 20 Palestinaca ubijeno pre nego što su borbe između Hamasa i Izraela izbile u subotu 7. oktorba. Izraelske vlasti takođe nameću mrežu ograničenja u svim aspektima života Palestinaca, uključujući i gde mogu da putuju, žive i grade.

PA je aktivno pomagala Izraelu da zadrži čvrstu kontrolu nad palestinskim stanovništvom. Mnogi vide telo kao oruđe izraelskog bezbednosnog aparata, a njegove snage obučene u SAD ne samo da ciljaju one za koje se sumnja da su planirali napade na Izraelce, već i hapse sindikalne ličnosti, novinare i kritičare koji se izražavaju na društvenim mrežama.

Profimedia
 

Međutim, nakon julskog napada na Dženin, telo je objavilo da će prekinuti bezbednosnu saradnju sa Izraelom. Prethodni pokušaji prekida saradnje nisu dugo trajali. U maju 2020, odgovarajući na izraelske izjave da će anektirati velike delove Zapadne obale, PA je prekinula veze sa izraelskim snagama na šest meseci.

Da li PA predstavlja palestinski narod?

Dok PA isplaćuje sve manji broj plata desetinama hiljada državnih službenika, ne uživa njihovu podršku. U anketi koju je u martu sproveo Palestinski centar za politiku i istraživanja, 63 odsto ispitanika na Zapadnoj obali i u Gazi smatralo je da PA teret za palestinski narod.

Mnogi sada vide Abasovu vladu kao autoritarnu, koju podržavaju EU i drugi donatori koji su uložili milijarde dolara u održavanje njegovog broda koji tone, piše Al Džazira. Administracija se smatra nepopravljivo korumpiranom - veliki broj ljudi iz PA uživa VIP status i stil života, s privilegijama putovanja koje nisu date ostatku stanovništva.

Njena reputacija je dodatno narušena kada je Abas otkazao izbore 2021. godine, strahujući da će Fatah biti zbačen s vlasti. Protesti su izbili nakon što je Nizar Banat, nezavisni kandidat, uhapšen, a kasnije je preminuo u policijskom pritvoru.

O najnovijim dešavanjima u Izraelu, Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali možete iz minuta u minut čitati u našem blogu uživo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike