Izraelske snage se posle dva dana terora povukle sa Zapadne obale: U najvećoj akciji u poslednje dve decenije usmrtili 18 Palestinaca

05.07.2023

11:02

0

Netanjahu je Dženin nazvao „sigurnim utočištem za terorizam“, dok je tamošnje militante opisao kao „najlegitimniju metu na planeti“

Izraelske snage se posle dva dana terora povukle sa Zapadne obale: U najvećoj akciji u poslednje dve decenije usmrtili 18 Palestinaca
Ilustracija - Copyright Profimedia

Izraelske odbrambene snage povukle su preko 1.000 vojnika sa Zapadne obale nakon najveće vojne operacije u palestinskom gradu Dženinu u poslednje dve decenije.

„Racija" je imala za cilj iskorenjivanje „terorističkog uporišta“ u gradskom izbegličkom kampu, a prema rečima premijera Benjamina Netanjahua, trebalo je da traje dok se taj cilj ne postigne.

Neki izraelski vojnici su viđeni kako napuštaju Zapadnu obalu, dok su druge jedinice obezbedile povlačenje od utorka uveče do srede ujutru, skoro dva dana nakon operacije, javljaju lokalni mediji.

 

 

Portparol IDF-a, kontraadmiral Danijel Hagari, citiraju mediji, rekao je da su sve izraelske snage napustile to područje i da je operacija završena.

Podoficir iz elitne jedinice komandosa Egoz smrtno je ranjen tokom sporadičnih sukoba, objavio je Tajms of Izrael. Vojska je istraživala da li je ubijen palestinskom paljbom ili „prijateljskom vatrom" drugih izraelskih jedinica, kaže Hagari.

IDF je počela svoj napad oko 1.00 u ponedeljak, sa višestrukim vazdušnim udarima i napadima bespilotnih letelica i velikom kopnenom ofanzivom, ciljajući na „terorističku infrastrukturu“ lokalnog krila palestinskog islamskog džihada, poznatog kao Dženin bataljon, i druge militante.

 

 

Netanjahu je Dženin nazvao „sigurnim utočištem za terorizam“, dok je militante na Zapadnoj obali opisao kao „najlegitimniju metu na planeti“.

Od tada su izraelske snage navodno ubile 18 palestinskih naoružanih napadača i ispitale više od 300 osumnjičenih militanata, a njih 30 je pritvoreno do istrage. Vojska je takođe zaplenila desetine pušaka i pištolja, kao i materijal za pravljenje bombi, dok je demolirala desetak mesta za skladištenje oružja i laboratorija za eksplozive, kao i tri „ratne sobe“.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je najmanje 13 ljudi ubijeno u protekla dva dana, a oko 100 ih je ranjeno u izraelskim vazdušnim napadima i sukobima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike