Ko je Edin Terzić, Klopov skaut, uplakani gubitnik i finalista Lige šampiona!

08.05.2024

14:32

0

Autor: A. S.

Fudbalsku sreću su odavno zaslužili, hoće li ih pratiti i na narednom koraku?

Ko je Edin Terzić, Klopov skaut, uplakani gubitnik i finalista Lige šampiona!
Edin Terzić - Copyright Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Fudbaleri Borusije iz Dortmunda sinoć su napravili veliki podvig pobedom nad Pari Sen Žermenom i plasmanom u finale Lige šampiona. Milioneri iz Dortmunda tako su vratili veru u fudbal svima kojima su velike sume novca i veliki honorari poljuljali veru u prave sportske odnose.

Pokazala je Borusija da novac ne čini sve, da fudbal jeste igra bogatih, ali da je i dalje tačna ona - fudbal je igra u kojoj na kraju pobeđuju Nemci. Bogataši iz Pariza i njihovi vlasnici iz Saudijske Arabije i ove godine ostaju razočarani, ali...

Na tom putu, Dortmund je osim vere u fudbal, zadržao i veru i nadu da će karijera Marka Rojsa biti krunisana na pravi način. Već u izvesnim godinama i sa brojnim povredama, Rojs je zaslužio da se kraju približi jednom spektakularnom utakmicom. Njegova vernost i poštenje prema žutoj četi mora biti nagrađena. Fudbalsku sreću, Borusija je zaslužila zbog njega, a predvodio ih je na tom putu Edin Terzić, fudbalski stručnjak kome je Dortmund prvi klub na čiju je klupu seo.

Poslednjih godina sve veći broj mladih trenera bez iskustva dobija priliku i sjajno je koriste. Terzić je jedan od tih.

Igračka karijera mu nije bila za pamćenje, ali ako je suditi po početku trenerske, može biti spektakularna.

Terzić je u Dortmundu najpre radio kao skaut i to za vreme Jirgena Klopa, dok je kod Lusijana Favra radio kao pomoćnik, a onda je konačno i seo na klupu i preuzeo posao.

Šta god da se desi u finalu, sigurno da kraj prošlogodišnje sezone nikada neće zaboraviti, Borusija je bez titule u Bundesligi ostala u 90. minutu poslednjeg kola. Jasno je da su mu suze nakon tog meča duboko urezane, kao i navijačima, a fudbalski Bog je rešio da ih nagradi za sve što su učinili.

 

 

Ali, Terzićev uspeh je počeo mnogo ranije, 2012. godine kada je dobio poziv Slavena Bilića da se priključi stručnom štabu reprezentacije Hrvatske i radi analize na Evropskom prvenstvu. Nakon šampionata, sa Bilićem je nastavio sadardju i u Bešiktašu i Vest Hemu.

- Slaven je počeo kontaktirati s njim prije EP 2012. kada je gledao neke hrvatske protivnike pa nam slao svoja viđenja. Znate, značaj analiza tada je rastao, nisu baš svi koristili takve softvere, a Nemačka je napredna. Pa je on izvukao akcije, s dve-tri utakmice napravio skice na 50 stranica o našim rivalima. Slavenu se tako moderna analiza dopala i čim se otvorila mogućnost, priključio ga je stručnom štabu - rekao je Nikola Jurčević, Bilićev saradnik iz engleskog kluba, za 24sata.hr, a potom nastavio da govori o Terziću:

- Otvoren je, komunikativan i veseo. Kao i njegova porodica. Živeo je san, istinski voli Dortmund i uvek je, čim bismo ušli u svlačionicu nakon naše utakmice, gledao kako je prošla Borusija. Svestran je, ali profesionalac, nema poroka, posvećen je samo fudbalu, ali opušten i zabavan. Zna hrvatske pesme, upućen je u sve, i HNL je pratio. Govori hrvatski, letuje u Makarskoj pa se vidimo kad dođe, kao i s njegovim bratom, koji je sada Borusijin skaut.

A gde je bio 2013. godine, kada je Borusija igrala svije drugo finale u istoriji Lige šampiona? Pa na tribinama i te fotografije Terzića sa šalom omiljenog kluba su isplivale odmah nakon elimiancije PSŽ-a, jer da, život piše romane.

 

 

Milioneri su tada poraženi od Bajerna, a upravo je minhenski gigant u drugom polufinalu i protiv Real Madrida traži put do finala.

Još jedna slučajnost koja se poklapa jeste da se to finale igralo na kultnom Vembliju, a duel u kome će igrati Borusija 1. juna, zakazan je takođe na londonskom stadionu. Pritisak mu može biti to što se poslednji put Liga šampiona igra u ovom formatu, ali na njegovoj strani i na strani Borusije je sportska sreća.

Što se života pored fudbala tiče, i nije previše van sportske priče. Oženjen je fudbalerkom Korom Velm od 2013. godine i imaju dve ćerke. Njegov otac Ibrašim je iz Bosne i Hercegovine, a majka Ružica je iz Osijeka, pa ima i nemačko i hrvatsko državljanstvo. Interesantno da je profi licencu dobio 2018. godine i to u generaciji Grejema Potera, Nikija Bata, ali i Nemanje Vidića.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike