Zapad nagađa zbog čega su se sastali Kim i Putin: Šta bi Rusija i Severna Koreja mogle da žele jedna od druge?

14.09.2023

21:12

0

Američki mediji tvrde da je postignut dogovor o vojnoj saradnji i razmeni oružja između Moskve i Pjonjanga

Zapad nagađa zbog čega su se sastali Kim i Putin: Šta bi Rusija i Severna Koreja mogle da žele jedna od druge?
Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Rusija je u sredu dočekala crvenim tepihom severnokorejskog lidera Kim Džong Una, koji je po izasku iz svog oklopnog voza srdačno pozdravljen, štoje još jednom istaklo dobrosusedske odnose dveju zemalja.

I dok su ruski predsednik i njegov kolega iz Severne Koreje razgovarali i najavljivali ozbiljniju stratešku saradnju, zapadni mediji pisali su o zabrinutosti SAD zbog ovog sastanka.

Američki portali bruje o tome da bi Pjongjang navodno mogao da isporuči municiju Moskvi, tvrdeći da joj je ona neophodna, iako Rusija nije dala nikakve naznake da je to slučaj, naročito jer se mesecima hvalila povećanom vojnom proizvodnjom, ističući da odbrambene kompanije uspevaju da ispune očekivanja i potrebe vojske Ruske Federacije.

Šta Zapad kaže da treba Rusiji?

Portal NBC News tvrdi da je posle višemesečnih borbi ruskoj vojsci ponestalo municije, ali da i dalje dominira u sukobu, kako navode analitičari.

Bela kuća je prošlog meseca tvrdila da pregovori Rusije o oružju sa Severnom Korejom „aktivno napreduju“ i da su Kim i Putin razmenili pisma u kojima se obavezuju da će pojačati saradnju. Artiljerijska municija će verovatno biti u posebnom fokusu, navodi se.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

Teško je tačno reći šta je bilo na dnevnom redu na kosmodromu Vostočni, ali tako redak samit je verovatno bio motivisan činjenicom da je Kim imao nešto što je njegov domaćin smatrao da mu je potrebno, piše pomenuti portal.

Putinova lista za kupovinu je prilično jasna, izjavio je Majkl Horovic, analitičar koji je šef obaveštajne službe u "Le Beck International", konsultantske kompanije za bezbednost i upravljanje rizikom.

- Ruski predsednik želi municiju. Borbe u Ukrajini se u velikoj meri vode artiljerijom: jednostavno rečeno, ako možete više da pucate na neprijatelja, imate veće šanse za uspeh - rekao je on.

Bela kuća je već optužila Severnu Koreju da je prošle godine tajno isporučila Rusiji „značajan broj“ artiljerijskih granata, što su i Moskva i Pjongjang porekli u više navrata.

Tajming Kimovog putovanja posebno se tumači kao značajan, jer Ukrajina već više od tri meseca pokušava da probije ruske linije pre zime u kontraofanzivi zapadnim oružjem.

Sukob se pretvorio u „artiljerijski duel” više nalik na dva svetska rata nego na moderni rat, rekao je Dejvid Silbi, vojni istoričar sa Univerziteta Kornel, pri čemu se procenjuje da Rusija ispaljuje oko 20.000 metaka dnevno u poređenju sa 5.000 koje ispaljuje Ukrajina, čije granate uglavnom isporučuju SAD.

Tanjug/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
 

Severnokorejske granate bi, rekao je on, „omogućile Rusima da nastave da drže te linije“ u nadi da će Ukrajina prva ostati bez municije.

Analitičari kažu da je teško tačno proceniti koliko je municije izolovana država mogla da uskladišti i koliko ju je lako isporučiti ili da li su te zalihe municije u stanju spremnom za borbu. Takođe ostaje nejasno koliko municije Severna Koreja proizvodi i ima li kapacitet da značajno proširi svoju proizvodnju ako bi Kremlj to od nje zatražio.

Ali dve vrste granata (municija kalibra 122 milimetara i 155 milimetara koju Rusija redovno koristi u Ukrajini) i protivtenkovske rakete verovatno bi bile od posebno vredne za Kremlj.

- Severna Koreja sigurno ima velike zalihe ruske/sovjetske standardne municije, zalihe koje bi mogle da pruže stvarnu podršku Rusima, koji koriste municiju na neverovatnom nivou - rekao je Filips O'Brajen, profesor strateških studija na Univerzitetu Sent Endruz u Škotskoj.

Zapadni mediji još jednom su kao činjenicu istakli i da Rusija nabavlja bespilotne letelice iz Irana, još jednog zapadnog protivnika, iako su i Teheran i Moskva negirali te navode ističući da Vašington nema dokaza za takve tvrdnje.

Južna Koreja, ključni zapadni saveznik, takođe poseduje velike zalihe standardne municije SAD i proizvodne kapacitete za proizvodnju velikih količina municije, rekao je O’Brajen.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

Seul je do sada odbijao da pruži pomoć Ukrajini kako bi izbegao ljutnju Rusije, ali je u četvrtak izrazio „duboku zabrinutost i žaljenje“ zbog sumnje da je fokusa sastanka Putina i KIma bio na vojnoj saradnja.

- Možda će odlučiti da, ako Severna Koreja podržava Rusiju tako otvoreno, pruže sličnu pomoć Ukrajini - dodao je on.

Šta bi Severna Koreja mogla da dobije zauzvrat?

Otkako je Kimova nuklearna diplomatija sa tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom propala 2020. godine, on se bori za pažnju sveta kampanjom testiranja oružja. Ovo se nastavola i uoči samita, a Severna Koreja je u sredu ispalila dve balističke rakete kratkog dometa ka svojim istočnim morima.

- Ove demonstracije vojne snage mogu biti osmišljene da nateraju svet da prihvati severnokorejski program naoružanja i ublaže sankcije osiromašenoj naciji. Ali sada se čini da Kim ima nešto što veliki lider želi, što mu daje legitimitet i relevantnost na međunarodnoj sceni na drugom kraju dugog putovanja vozom - piše američki NBC News.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, koji je posetio Pjongjang u julu, već je izneo ideju o zajedničkim vojnim vežbama, koje bi bile prve za izolovanu naciju i veliki podsticaj za Kimov status na međunarodnom planu.

Pjongjang, koji je pod velikim sankcijama i koji se još oporavlja od zatvaranja granica zbog pandemije, mogao bi da traži preko potrebnu humanitarnu, energetsku i ekonomsku pomoć od Moskve u zamenu za oružje.

Tanjug/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
 

Što je još više zabrinjavajuće za SAD i njihove saveznike, to bi takođe moglo da obezbedi Pjongjanu rusku tehnologiju koja je bila van njenog domašaja, rekao je Horovic, iako je nejasno koliko daleko je Moskva spremna da ide da bi dala tehnologiju višeg kvaliteta u zamenu za osnovno oružje.

Mesto održavanja samita je možda nagovestilo ovo.

Tokom svog obilaska svemirske luke na ruskom dalekom istoku, izgledalo je da Kim postavlja detaljna pitanja o tehnologiji koja se tamo koristi. Putin je rekao da „pokazuje veliko interesovanje za raketnu tehnologiju“ i da Severna Koreja pokušava da razvije svoju svemirsku industriju.

Pjongjang bi mogao da dobije naprednu tehnologiju za satelite, podmornice na nuklearni pogon i balističke rakete, rekao je Viktor Ča, viši potpredsednik za Aziju i Koreju u Centru za strateške i međunarodne studije, istraživačke organizacije u Vašingtonu.

Istorijski gledano, Severna Koreja se za svoj raketni program oslanjala na tehnologiju iz tadašnjeg Sovjetskog Saveza, sa kojim je bila politički i ekonomski usklađena sve do pada SSSR-a 1990-ih, i čak je regrutovala sovjetske stručnjake da pomognu u njegovoj izgradnji, navodi se u analizi.

SAD su nastojale da Kimovu posetu Rusiji predstave kao dokaz Putinove neuspešne kampanje u Ukrajini, ali Ča je rekao da SAD i njihovi saveznici imaju „ograničene političke opcije u rešavanju“ izazova rastuće saradnje Rusije i Severne Koreje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike