Rusija odbacila optužbe: Tvrdnje da uvozimo iranske dronove su dezinformacije

20.10.2022

07:38

0

Imamo našu industriju bespilotnih letelica koja proizvodi letelice koje su nam potrebne za ovu kampanju i sve ove optužbe su u potpunosti na savesti naših zapadnih kolega - kaže Poljanski

Rusija odbacila optužbe: Tvrdnje da uvozimo iranske dronove su dezinformacije
ruska-vojska - Copyright Tanjug/AP Photo/Dave Thompson

Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama, Dmitrij Poljanski odbacio je tvrdnje da Iran izvozi dronove u Rusiju, rekavši da su to dezinformacije.

- Posmatrali smo još jednu rundu dezinformacione kampanje zapadnih delegacija, dok su u Savetu UN pokrenule pitanje bespilotnih letelica koje Rusija navodno koristi u Ukrajini - rekao je diplomata nakon završenih konsultacija Saveta bezbednosti UN.

Poljanski dodaje da Zapad pokušava da "pogodi dve mete ođednom izmišljajući veštački izgovor da izvrše pritisak na Rusiju i na Iran".

- Imamo našu industriju bespilotnih letelica koja proizvodi letelice koje su nam potrebne za ovu kampanju i sve ove optužbe su u potpunosti na savesti naših zapadnih kolega - rekao je Poljanski.

Dodaje da se na olupinama dronova mogu videti natpisi na ruskom jeziku.

- Ne mislim da se ruski jezik mnogo koristi u Iranu - zaključuje je Poljanski.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je ranije ove nedelje da to što Rusija napada ciljeve u Ukrajini dronovima proizvedenim u Iranu pokazuje njen politički i vojni poraz.

- To što Moskva koristi iransko oružje posle decenija finansiranja vojne industrije tokom sovjetskog i postsovjetskog perioda predstavlja poraz - istakao je Zelenski u video snimku objavljenom na zvaničnom sajtu, preneo je Rojters.

Ukrajina je saopštila da su ruske snage u poslednjim napadima na ukrajinske gradove koristile dronove "kamikaze" proizvedene u Iranu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike