Severna Koreja podržala "rusku pravednu borbu" u Ukrajini: Završen sastanak, evo šta su jedan drugom rekli Kim i Putin (VIDEO)

13.09.2023

12:56

0

Oba lidera imala su reči hvale jedan za drugog

Severna Koreja podržala "rusku pravednu borbu" u Ukrajini: Završen sastanak, evo šta su jedan drugom rekli Kim i Putin (VIDEO)
Kim Džong Un i Vladimir Putin - Copyright Profimedia

Severnokorejski lider Kim Džong Un izrazio je podršku "ruskoj pravednoj borbi" tokom današnjeg samita sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, dok je on istakao nameru da ojača vezu partnerstva i dobrosusedstva između dve zemlje.

- Naši odnosi su nastali tokom korejske borbe za slobodu 1945. godine, kada su se sovjetski i korejski vojnici rame uz rame borili protiv japanskih militarista. I danas nastojimo da ojačamo veze prijateljstva i dobrosusedstva, delujemo u ime mira, stabilnosti i prosperiteta u našem zajedničkom regionu - rekao je Putin tokom svečane večere.

Putin je takođe pohvalio Kim Džong Una zbog nastavka politike njegovih prethodnika, Kim Il Sunga i Kim Džong Ila, ističući da su ovi lideri bili "pravi prijatelji, sledbenici i pristalice izgradnje najbližih odnosa i veza između Severne Koreje i Rusije".

Sa druge strane, Kim Džong Un je zahvalio Putinu na gostoprimstvu i izrazio iskrenu zahvalnost na pozivu.

- Pre svega, dozvolite mi, druže Putine, da Vam izrazim iskrenu zahvalnost što ste nas ljubazno pozvali, bez obzira na zauzetost i rukovođenje državnim poslovima, iskreno nam pokazujete toplo gostoprimstvo - rekao je severnokorejski lider.

 

 

Kim Džong Un je otkrio i da su dva lidera razgovarala o strateškoj i taktičkoj saradnji između njihovih zemalja, kao i o situaciji u Evropi i vojno-političkoj situaciji na Korejskom poluostrvu.

- Drug Putin i ja smo upravo podrobno razgovarali o vojno-političkoj situaciji na Korejskom poluostrvu i u Evropi. Postigli smo zadovoljavajući konsenzus o daljem jačanju strateške i taktičke saradnje, podrške i solidarnosti u borbi za zaštitu suverenog prava na bezbednost, za stvaranje garancija trajnog mira, kako u regionu, tako i širom sveta - kazao je Kim.

Lider Severne Koreje izrazio je uverenje u pobedu Rusije u ratu u Ukrajini i podržao napore Moskve u odbrani svojih interesa.

- Duboko sam uveren da će herojska ruska vojska i narod sjajno naslediti tradiciju pobede, samouvereno pokazati neprocenjivo dostojanstvo i čast na frontovima specijalne vojne operacije. Ruska vojska i narod će sigurno odneti veliku pobedu u svetoj borbi za kaznu velikog zla koje polaže na hegemoniju i hrani ekspanzionističku iluziju - izjavio je Kim.

 

 

Na kraju je naglasio važnost svoje posete u svetlu globalnih promena.

- Naša današnja poseta odvija se u vreme kada se na međunarodnoj sceni odvija žestoka konfrontacija između napretka i reakcionizma, između pravde i nepravde, a proces (izgradnje) multipolarnog sveta snažno se razvija zahvaljujući zajedničkoj volji i ujedinjenoj moći nezavisnih snaga - istakao je Kim.

Kim Džong Un je zaključio da će poseta Rusiji služiti kao ključni trenutak za transformaciju veza između Severne Koreje i Rusije u neraskidiv odnos strateške saradnje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike