Šojgu izneo nove brojke: Samo ove godine poginulo je 111.000 ukrajinskih vojnika

03.05.2024

16:49

0

Ruski ministar je optužio SAD i njihove saveznike da vrše pritisak na Kijev da zanemari cenu nastavka borbi u ljudskim životima

Šojgu izneo nove brojke: Samo ove godine poginulo je 111.000 ukrajinskih vojnika
Sergej Šojgu - Copyright Profimedia

Ukrajinski vojni gubici od početka godine premašili su 111.000 vojnika, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu podelivši najnovije procene Moskve o sukobu.

Ruske snage "nastavljaju da razbijaju" ukrajinske odbrambene položaje duž cele linije fronta, sprečavajući njihove pokušaje da odlažu napredovanje moskovskih trupa, izvestio je visoki zvaničnik tokom ministarskog sastanka. On je dodao da je teritorijalna dobit Rusije ove godine iznosila 547 kvadratnih kilometara.

Šojgu je optužio SAD i njihove saveznike da vrše pritisak na Kijev da zanemari cenu nastavka borbi. Zato je Ukrajina imala 1.000 žrtava dnevno tokom aprila, tvrdi ruski ministar.

Kijev je pojačao svoje zahteve za mobilizaciju zbog velike iscrpljenosti, dodao je Šojgu, tvrdeći da se Ukrajinci koji nisu voljni da se bore "teraju na liniju fronta“ i u sigurnu smrt. Ruski šef odbrane optužio je rukovodstvo u Kijevu da žrtvuje građane zarad kontinuirane finansijske i vojne pomoći Zapada.

Osim što su nanele značajne žrtve, ruske snage su uništile i oko 21.000 komada teškog naoružanja koje su koristile ukrajinske snage, rekao je Šojgu. U aprilu je procenio da se ukrajinske žrtve približavaju broju od 500.000 od početka neprijateljstava sa Rusijom u februaru 2022.

Ranije ove godine ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je zakon o radikalnoj reformi služenja vojnog roka, koja uključuje oštrije kazne za izbegavanje poziva i olakšava rad vojnih oficira.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine od tada je suspendovalo konzularne usluge vojno sposobnim muškarcima koji borave u stranim zemljama, navodeći da ih svako ko izbegava mobilizaciju ne zaslužuje. Kijev takođe traži pomoć od zapadnih zemalja u pokušajima da natera potencijalne regrute da se vrate.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike