Sedmica u svetu: Strah od trećeg svetskog rata, poplave u Grčkoj i razoran zemljotres u Maroku

10.09.2023

21:12

0

SAD su kritikovane zbog slanja municije sa osiromašenim uranijom u Ukrajinu, a potop je odneo živote i u Bugarskoj, Turskoj, Španiji i Brazilu

Sedmica u svetu: Strah od trećeg svetskog rata, poplave u Grčkoj i razoran zemljotres u Maroku
Copyright Twitter/squatsons Ukrainian Presidential AP/Vaggelis Kousioras Mosa'ab Elshamy Profimedia

U nedelji za nama (4-10. septembra) Rusija se hvalila uspesima na bojnom polju u Ukrajini, Zelenski je smenio ministra odbrane, Grčka se borila sa poplavama, a Maroko je brojao žrtve razornog zemljotresa. SAD su kritikovane zbog slanja municije sa osiromašenim uranijom u Ukrajinu, a potop je odneo živote i u Bugarskoj, Turskoj, Španiji i Brazilu.

Strah od trećeg svetskog rata i smene u Ukrajini

Odlazeći ministar odbrane Aleksej Reznikov otkrio je da Ukrajina troši 100 miliona dolara dnevno na vojne operacije, portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog planova Sjedinjenih Američkih Država da isporuče Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom i podsetila je na Jugoslaviju, dok se ruska vojska pohvalila da je uništila "neuništivi" britanski tenk "čalendžer 2".

Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin)
Britanski "čalendžeri"

Mardžori Tejlor Grin, republikanka iz Džordžije, članica Predstavničkog doma Kongresa SAD, izjavila je da su američke vlasti potencijalno razmatrale mogućnost slanja trupa na teritoriju Ukrajine i započinjanje konflikta sa Rusijom, šef ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu kazao je da je treći svetski rat već u toku, a kao posebno udarna vest odjeknulo je otkriće da je Ilon Mask sabotirao ukrajinsku vojsku.

Ukrajina je dobila novog ministra odbane, Rustema Umerova, za koga se ispostavilo da problematičan, dok je Zelenski tvrdio da polaže velike nade u njega, a ko je on, koliko iskustva ima i da li bi nešto moglo da se promeni sa njegovim dolaskom na funkciju možee pročitati u analizi portala 24sedam.

Ambasada Rusije u Vašingtonu osudila je odluku SAD da pošalju municiju s osiromašenim uranijumom Ukrajini, Zelenski je priznao da je Kijevu sve teže da obezbedi oružje, a Sergej Rjabkov, zamenik ministra spoljnih poslova Rusije, izrazio je ozbiljnu zabrinutost u vezi sa eskalacijom napetosti između nuklearnih država u Azijsko-pacifičkom regionu.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

U ovonedeljnim analizama portala 24sedam možete pročitati i koliko su učinkoviti vodeni dronovi koje koristi Ukrajina, kako funkcioniše odbrambeni sistem zmajevi zubi, kao i koliko je strateški važno mesto Rabotino za koje Kijev tvrdi da je pod njegovom kontrolom.

Poplave

Poplave su ove sedmice pogodile Grčku, Bugarsku, Tursku, kao i Španiju, gde je dečak spasen posle osam sati provedenih na drvetu. Dramatično je bilo i u Brazilu, gde je stradalo 20 osoba, ali je ipak najvše vesti stizalo iz Grčke, u kojoj je poginulo 11 ljudi, dok su stotine danima bile odsečene od sveta bez pristupa hrani i vodi.

Mnogi Grci su bili prisiljeni da se popnu na krovove kako bi pobegli od vode, a pojavio se i dramatičan snimak spasavanja iz vazduha.

Zemljotres u Maroku

Maroko je pogodio snažan zemljotres jačine 6,8 stepeni po Rihteru i ubrzo su iz ove zemlje počele da stižu dramatične fotografije i snimci. Broj žrtava u nedelju je premašio 2.000, u ruševinama je nađena tek rođena beba, a potres je oštetio i džamiju Kutubiju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike