Raste broj žrtava zemljotresa u Maroku: Poginulo 2.012, povređeno 2.059

10.09.2023

09:23 >> 00:10

0

Najviše štete i poginulih ima u teško dostupnim planinskim oblastima

Raste broj žrtava zemljotresa u Maroku: Poginulo 2.012, povređeno 2.059
Copyright Profimedia

Broj poginulih u zemljotresu koji je pogodio Maroko porastao je na 2.012, navodi se u saopštenju marokanskog Ministarstva unutrašnjih poslova. Broj povređenih popeo se na 2.059, od kojih je 1.404 u kritičnom stanju, dodalo je Ministarstvo, preneo je AP.

Maroko je proglasio trodnevnu nacionalnu žalost nakon razornog zemljotresa.

Nacionalne zastave će biti spuštene na pola koplja tokom celog perioda žalosti, navela je u saopštenju kraljevska palata, dan posle zemljotresa jačine 6,8 stepeni Rihterove skale.

Saopšteno je da najviše štete i poginulih ima u teško dostupnim planinskim oblastima, a da su povređeni transportovani u bolnice na lečenje.

Zeemljotres se dogodio u planinskom lancu Visoki Atlas u Maroku nešto posle 23 sata u petak po lokalnom vremenu, na relativno maloj dubini od 18,5 kilometara, sa epicentrom 72 kilometra jugozapadno od Marakeša.

Američki profesor građevinskog i ekološkog inženjerstva sa Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu Džonatan Stjuart rekao je za CNN da očekuje više jakih naknadnih potresa, s obzirom na intenzitet zemljotresa magnitude 6,8 po Rihterovoj skali koji je pogodio Maroko, a osetio se čak i u Portugalu i Alžiru.

Druga mogućnost po njemu, iako vrlo mala, jeste da potres od petka uveče bude uvertira za još jači zemljotres, navodi CNN.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike