Potpuni haos u komšiluku, bujica nosi sve: Poplave blokirale Grčku, Bugarsku i Tursku, poginulo sedam osoba, više od 10 nestalih (VIDEO)

06.09.2023

11:26

0

Među stradalima ima i turista

Potpuni haos u komšiluku, bujica nosi sve: Poplave blokirale Grčku, Bugarsku i Tursku, poginulo sedam osoba, više od 10 nestalih (VIDEO)
Copyright AP Photo/Thodoris Nikolaou; Vaggelis Kousioras

Obilne kiše pogodile su komšiluk Srbije, izazvavši poplave u Grčkoj, Turskoj i Bugarskoj koje su odnele najmanje sedam života, a među žrtvama je i dvoje turista koje je odnela bujica u kampu na severozapadu Turske.

Turski ministar unutrašnjih poslova Ali Jerlikaja rekao je da se još četiri osobe vode kao nestale nakon poplave u kampu u provinciji Kirklareli, blizu granice sa Bugarskom. On je napomenuo da je oko 12 turista bilo prisutno kada je voda udarila.

Timovi za pretragu su locirali dva tela, rekao je on na Tviteru, sada poznatom kao X.

- Potraga za četvoro nestalih nastavlja se neprekidno - dodao je on.

U snimcima koji kurže društvenim mrežama vidi se kako spasioci nose mladu devojku i odraslu osobu na sigurno iz vode koja je u nekim oblastima bila visoka do struka. Kiše su takođe oštetile glavni put, zbog čega je on morao da bude zatvoren, javila je televizija Haberturk.

 

 

U Istanbulu, najvećem turskom gradu, jaka kiša je poplavila ulice i kuće u dva naselja, prilikom čega su stradale sve osobe. Desetak ljudi je spašeno nakon što su zaglavili u biblioteci, dok su neke stanice metroa zatvorene.

U Grčkoj petoro nestalih, najmanje jedna žrtva

Policija u Grčkoj zabranila je saobraćaj u centralnom gradu Volosu, obližnjem planinskom regionu Pilion i na ostrvu Skijatos, pošto su rekordne padavine usmrtile najmanje jednu osobu, a bujice visoke do butina nosile su automobile.

Vatrogasna služba saopštila je da je jedan muškarac poginuo u blizini Volosa kada je na njega pao zid. Pet osoba je vodi kao nestalo, a pretpostavlja se da ih je odnela bujica.

Vlasti su poslale upozorenja mobilnim telefonom u nekoliko drugih oblasti centralne Grčke, lancu ostrva Sporadi i ostrvu Evija upozoravajući ljude da ograniče svoje kretanje na otvorenom.

 

Potoci su se izlili iz korita i izbacili automobile u more u oblasti Pilion, gde je zarobljeno desetak sprskih porodica, dok su odroni kamenja blokirali puteve, mali most je odnesen i mnoge oblasti su ostajale bez struje. Vlasti su iz predostrožnosti evakuisale dom za penzionere u Volosu.

Grčka meteorološka služba saopštila je da je na selo u regionu Pilion kasno u utorak palo 75,4 centimetara kiše, što je najviši nivo zabeležen od 2006. godine. Prosečna godišnja količina padavina u regionu Atine iznosi oko 40 centimetara.

Ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Vasilis Kikilias rekao je da se očekuje da će jaka kiša popustiti posle podneva u sredu. On je savetovao ljude u pogođenim područjima da ostanu u zatvorenom prostoru.

Oluja je pogodila zemlju nakon velikih letnjih požara koji su goreli poslednjih nekoliko nedelja, od kojih su neki goreli duže od dve nedelje i uništavali ogromne delove šuma i poljoprivrednog zemljišta. U požarima je poginulo više od 20 ljudi.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis okrivio je klimatske promene i za šumske požare i za oluje, dok je priznao da njegova vlada desnog centra „očigledno nije upravljala stvarima onako dobro kako bismo želeli“ na frontu požara.

Dvoje stradalih u Bugarskoj, poplavljeni i hoteli

Nikolaj Denkov, premijer Bugarske, rekao je da su dve osobe poginule, a da tri se vode kao nestale nakon što je oluja izazvala poplave na južnoj obali Crnog mora u zemlji.

Izlivanje reka izazvalo je velika oštećenja na putevima i mostovima. Područje je takođe zabeležilo nestanke struje, a vlasti su upozorile stanovnike da ne piju vodu iz česme zbog kontaminacije od poplavnih voda.

Jak vetar pravio je talase visoke do dva metra na plaži u turističkim odmaralištima usred jake kiše koja je poplavila ulice i kuće.

Snimci na društvenim mrežama pokazuju kako voda nosi automobile ka moru more u najteže pogođenom južnom letovalištu Carevu. Vlasti su proglasile vanredno stanje u Carevu i pozvale ljude da se popnu na sprat pošto su poplavljena prizemlja nekih hotela.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike