Zelenski voli problematične momke? Novi ministar odbrane Ukrajine pod istragom zbog zloupotrebe položaja

07.09.2023

17:14

0

Kako je Marija Zaharova istakla, „otpustio je jednog ministra odbrane zbog korupcije, ali nije hteo da pokrene istragu i umesto toga je imenovao drugog ministra protiv koga se vodi istraga za korupciju“

Zelenski voli problematične momke? Novi ministar odbrane Ukrajine pod istragom zbog zloupotrebe položaja
Copyright Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP, File

Novoimenovani ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov pod istragom je državnog biroa za borbu protiv korupcije zbog navodnih zločina na prethodnoj funkciji, javljaju lokalni mediji.

Krajem avgusta Visoki antikorupcijski sud (VAKS) navodno je naložio Nacionalnom birou za borbu protiv korupcije (NABU) da razmotri žalbe protiv Umerova i dvojice njegovih sada već bivših zamenika u Fondu državne imovine (FGIU), agenciji koju je vodio pre nego što je preuzeo vojni portfelj ranije ove nedelje.

Vest je u sredu prenela agencija „Comments.ua", koja je tvrdila da poseduje kopiju sudske presude. Rukovodstvo FGIU optuženo je za zloupotrebu ovlašćenja u poslovanju sa Tsentrenergom, jedinom državnom kompanijom za proizvodnju električne energije u Ukrajini.

U žalbi se tvrdilo da su tri službenika prikrila prodaju električne energije Tsentrenerga ispod tržišne cene i opstruisala predloženu istragu o proneveri, navodi se u izveštaju „Comments.ua".

VAKS, koji ima nadležnost za slučajeve korupcije u Ukrajini kada navodna šteta pređe određeni prag, rekao je birou za borbu protiv korupcije da žalba zahteva istragu, prema navodima iz presude.

Srodnu priču preneo je u ponedeljak novinski list „Ukrainski novini". Rečeno je da nacionalna policija istražuje FGIU zbog prošlomesečne odluke da otpusti nezavisne članove nadzornog odbora Tsentrenerga.

Profimedia
 

Sud u Kijevu presudio je da je državni fond postupio nezakonito kada je otpustio dvojicu posmatrača. Kontroverza sa odborom je navodno pomenuta u žalbi, koju je VAKS naveo u svojoj odluci da istraži Umerova i njegove podređene.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, prema rezimeu razvoja koji je ponudila portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova „otpustio je jednog ministra odbrane zbog korupcije, ali nije hteo da pokrene istragu i umesto toga je imenovao drugog ministra protiv koga se vodi istraga za korupciju“.

Ukrajinski parlament imenovao je Umerova na zahtev Zelenskog u sredu posle ubedljivog glasanja za. Predsednik Ukrajine prošle nedelje je najavio smenu Alekseja Reznikova, prethodnog ministra, navodeći da su resoru potrebni „novi pristupi“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike