Zaharova o municiji sa osiromašenim uranijumom: Setite se Jugoslavije, agresije NATO-a i nezakonitog divljeg bombardovanja

05.09.2023

14:26

0

Ruska portparolka je istakla da municija sa osiromašenim uranijumom predstavlja legitimnu metu za rusku vojsku i napomenula da je već jedno takvo skladište uništeno

Zaharova o municiji sa osiromašenim uranijumom: Setite se Jugoslavije, agresije NATO-a i nezakonitog divljeg bombardovanja
Marija Zaharova - Copyright Profimedia

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog planova Sjedinjenih Američkih Država da isporuče Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom.

- Prvo britanska, a sada će i američka municija sa osiromašenom municijom pretvoriti ukrajinsku zemlju u teritoriju opasnu za život - izjavila je ona.

U nastavku je skrenula pažnju na slične situacije iz prošlosti, posebno pominjući agresiju NATO-a na Jugoslaviju i incident u kom su kineske diplomate bile meta bombardovanja.

- Setite se Jugoslavije. Ko, ako ne Kina (obraćajući se kineskom novinaru), zna i seća se posledica agresije NATO-a na Jugoslaviju. Podsećam, tada su poginule kineske diplomate koje su bile cilj bombardovanja NATO-a - nezakonitog, strašnog, divljeg - kazala je Zaharova.

Takođe, ruska portparolka je istakla da municija sa osiromašenim uranijumom predstavlja legitimnu metu za rusku vojsku i napomenula da je već jedno takvo skladište uništeno u Hmeljničkoj oblasti ove godine.

Zaharova je naglasila ozbiljne posledice korišćenja ove vrste municije, uključujući štetu civilnom stanovništvu i zagađenje zemljišta opasnim supstancama. Takođe je upozorila da će i oni koji primenjuju ovu municiju trpeti posledice, a da će buduće generacije koje žive u zagađenim područjima takođe biti pogođene.

Ona je o ovome pričala povodom Rojtersove vesti da će američka administracija uskoro objaviti prve isporuke municije sa osiromašenim uranijumom Ukrajini, navodeći da su, prema rečima neimenovanog zvaničnika Vašingtona, u pitanju projektili za tenkove "abrams".

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike