Pentagon otkrio kada će Ukrajina dobiti municiju sa osiromašenim uranijumom

08.09.2023

16:27

0

SAD ovo oružje, koje ima visoke mogućnosti probijanja oklopa, smatraju „najefikasnijim za suprotstavljanje ruskim tenkovima“

Pentagon otkrio kada će Ukrajina dobiti municiju sa osiromašenim uranijumom
Pentagon - Copyright Profimedia

Očekuje se da će pošiljka kontroverznih uranijumskih granata američke proizvodnje stići u Ukrajinu ove jeseni kako bi se poklopila sa prvom isporukom tenkova M1 "abrams", saopštio je Pentagon u četvrtak.

Govoreći na redovnom brifingu, zamenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Sing upitana je koliko brzo bi se Kijev mogao da se nada da će dobiti seriju granata sa osiromašenim uranijumom, uključenih u paket pomoći koji je Vašington najavio u sredu, u vrednosti do 175 miliona dolara.

Portparolka je odbila da navede tačan datum, ali je rekla da će to objaviti Kijev i da Vašington želi da to bude u Ukrajini do isporuke tenkova „abrams". Ona je napomenula da su SAD „prilično javno rekle da očekuju da tenkovi stignu u Ukrajinu negde na jesen“.

Kada je upitana da li Pentagon veruje da municija sa osiromašenim uranijumom predstavlja rizik po javno zdravlje, odbacila je takve tvrdnje. Sing je rekla da su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) zaključili da „nema dokaza da runde osiromašenog uranijuma izazivaju rak“ i da Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nije ustanovila da „ima porasta slučajeva leukemije ili drugih karcinoma koji su utvrđeni nakon bilo kakvog izlaganja uranijumu ili osiromašenom uranijumu”.

Sing je rekla i da SAD ovo oružje, koje ima visoke mogućnosti probijanja oklopa, smatraju „najefikasnijim za suprotstavljanje ruskim tenkovima“.

Međutim, ona nije spomenula izveštaj Programa UN za životnu sredinu iz 2022. koji upozorava da „osiromašeni uranijum i toksične supstance u običnim eksplozivima mogu izazvati iritaciju kože, otkazivanje bubrega i povećati rizik od raka“. Druga studija objavljena u časopisu „Environmental Pollution" 2019. godine sugeriše vezu između osiromašenog uranijuma, koji su koristile SAD tokom rata u Iraku, i rizika od urođenih mana kod lokalne dece.

SAD su bile druga zemlja koja je najavila isporuku granata sa osiromašenim uranom, nakon Velike Britanije, koja je u martu dala zeleno svetlo za takve isporuke, što je izazvalo negodovanje u Moskvi. Komentarišući najavu Vašingtona, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov osudio je isporuku kao eskalacijski „kriminalni čin“, sugerišući da SAD ne mare za zdravlje sadašnjih ili budućih ukrajinskih generacija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike