Mask priznao da je onemogućio ukrajinski napad na rusku flotu, stigla pohvala Medvedeva: On je poslednji adekvatan um u Americi

08.09.2023

12:45

0

Bivši ruski predsednik morao je da reaguje na ovu priču

Mask priznao da je onemogućio ukrajinski napad na rusku flotu, stigla pohvala Medvedeva: On je poslednji adekvatan um u Americi
Copyright Profimedia

Američki milijarder Ilon Mask potvrdio je svoju ulogu u sabotiranju ukrajinskog napada na rusku flotu, ali je istakao da nije isključio Starlink, već da je odbio da ga aktivira.

Ova priča odjeknula je nakon što je objavljena u novoj biografiji Voltera Ajzaksona pod nazivom "Ion Mask," koja će biti objavljena 12. septembra.

Mask je svoju stranu priče podelio u odgovoru na objavu na Iksu pod naslovom "Ilon je sprečio nuklearni rat?", de je napisao: "Starlink nije bio aktiviran u regijama o kojima je reč. Spejseks (SpaceX) nije ništa deaktivirao."

Dodatno je pojasnio da je, iako nije naredio svojim inženjerima da isključe satelitski sistem, odbio "ukrajinske molbe da ga uključe". Razlog za to, kako je naveo, bio je ozbiljan hitan zahtev državnih tela za aktiviranjem Starlinka duž obale Krima, što bi im omogućilo da potope veći deo ruske flote.

Mask je tvrdio da je odbio ovaj zahtev jer bi to učinilo SpaceX suučesnikom u ratu i dovelo bi do dodatne eskalacije konflikta.

Prema izveštaju CNN-a, Mask je prošle godine naredio svojim inženjerima da privremeno isključe satelitsku komunikacijsku mrežu Starlink u blizini obale Krima. Ovo je, navodno, bilo kako bi se sprečio tajni ukrajinski napad na rusku flotu. Tokom ovog incidenta ukrajinski podmornički dronovi s eksplozivom približavali su se ruskoj floti, ali su izgubili vezu, što je dovelo do eskalacije napetosti.

AP Photo/Susan Walsh, File
 

Maskova odluka, koja je izazvala reakciju ukrajinskih zvaničnika koji su ga molili da ponovo aktivira satelitsku mrežu, bila je motivisana akutnim strahom da bi Rusija mogla odgovoriti na ukrajinski napad nuklearnim oružjem. Ovaj strah navodno potiče iz razgovora koje je Mask imao s ruskim zvaničnicima, kako tvrdi biograf Ajzakson.

Biznismen je donirao Ukrajini oko 20.000 Starlink kompleta nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u susednoj državi u februaru 2022. Mask se od tada zalagao za mirno rešenje sukoba, izazivajući gnev i ukrajinskih i zapadnih zvaničnika.

Medvedev pohvalio Maska

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev pohvalio je milijardera Ilona Maska što je odbio da dozvoli Ukrajini da koristi njegovu satelitsku komunikacionu mrežu Starlink za napade na rusku pomorsku bazu na Krimu.

Reakcija je usledila nedugo nakon što je CNN objavio odlomke iz Maskove biografije.

 

 

- Ako je istina ono što je Ajzakson napisao u svojoj knjizi, onda izgleda da je Mask poslednji adekvatan um u Severnoj Americi - napisao je u četvrtak na engleskom jeziku Medvedev na svom nalogu na Iksu (ranije Tviter).

- Ili, u najmanju ruku, u rodno neutralnoj Americi, on je taj koji ima muda - dodao je zvaničnik.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike