Sećate li se Liz Tras? Bila je premijer Britanije sa najkraćim mandatom, služila je pod dva monarha, a na kraju je postala predmet podsmeha

07.09.2023

09:17

0

Danas je prva aoscijacija na nju zelena salata

Sećate li se Liz Tras? Bila je premijer Britanije sa najkraćim mandatom, služila je pod dva monarha, a na kraju je postala predmet podsmeha
profimedia-0727256751 - Copyright Profimedia

Prošlo je godinu dana od kada je Liz Trus 6. septembra postala premijerka Britanije, čime je otpočeo najturbulentniji i najkraći mandat jednog lidera u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Dok njen naslednik i bivši rival Riši Sunak opstaje na poziciji, Tras planira da održi veliki govor kasnije ovog meseca o ekonomskom haosu koji ju je brzo zbacio sa mesta na koje je pre godinu dana došla. Opoziciona Laburistička partija takođe želi da podseti birače na sve to.

U nastavku navodimo nekoliko najzanimljivijih momenata iz njene kratkortajne vladavine.

U Dauning strit ulazi trijumfalno

Pošto je pobedila Sunaka u borbi za lidera stranke, bivša britanska ministarka spoljnih poslova samouvereno je ušla u premijersku rezidenciju.

Stajala je na stepenicama Dauning strita broj 10 pre godinu dana obećavši da će se „pozabaviti pitanjima koja sputavaju Britaniju” i nagovestila plan za rast koji ju je na kraju uništio.

AP Photo/Alberto Pezzali
 

- Ne bi trebalo da budemo zastrašeni izazovima sa kojima se suočavamo - samouvereno je  tada rekla.

Ispratila jednog monarha, dočekala drugog

Dva dana nakon što ju je kraljica Elizabeta II imenovala za premijerku, Britanija je ostala bez vladarke, a Liz Tras je morala da se suoči sa sprovođenjem pažljivo orkestriranog plana za njenu sahranu.

Ona je toliko bilo nepoznata svetu u trenutku sahrane da je čak ni australijski voditelji koji su izveštavali o ceremoniji nisu prepoznali kad ase pojavila u Vestminsterskoj opatiji, pitajući se "ko je ovo".

Deset dana nacionalne žalosti bacilo je planove za brzi ekonomski rast u nered, a Tras nije mogao da objavi bilo kakvu novu politiku ili da se na pravi način bori protiv laburista.

Minibudžet - velika glavobolja

Minibudžet, nazvan „Plan rasta“, predtsvaio je ispred Trasove Kvasi Kvarteng, koji je otkrio gomilu uvedenih reformi, među kojima je bio i niz smanjenja poreza na prihode i preduzeća finansirana dugom, uključujući neke preko potrebne olakšice za britanske bogataše.

AP Photo/Rui Vieira
 

Međutim, samo nekoliko dana nakon detaljnog sprovođenja plana funta je pala na najniži nivo do tada u odnosu na američki dolar i Banka Engleske je morala da uđe u hitni program kupovine obveznica „kako bi obnovila funkcionisanje tržišta“.

Tras se od tada obrušila na „moćni ekonomski establišment“ koji se urotio protiv nje i koji joj nije dao vremena.

Liderka kao čaša razdora

Tras je uspela da bude na svega jednoj konferenciji Konzervativne stranke kao lider, ali se sve to pretvorilo u veliku svađu torijevaca.

Prvog pravog dana konferencije Kvarteng je pokleknuo pred pritiscima konzervativnih kolega i odbacio smanjenje najviše stopu poreza.

Od "ne povlačim se" do "došlo je vreme da se povučem" tanka je linija

AP Photo/Alberto Pezzali
 

Tras je očajnički želela da smiri tržišta koja su još uvek u padu i rastuće stope na hipoteke, čime je kupila još 36 sati na funkciji sa koje je tvrdila da se neće povući.

Samo dan pre nego što je na kraju podnela ostavku, Tras je, pogođena novim partijskim sukobom oko državnih penzija i scenama u glasačkim lobijima u Donjem domu, rekla je poslanicima da je „borac, a ne neko ko odustaje“.

Zelena salata je pobedila

Za vreme njenog mandata zelena salata postala je moćan globalni simbol Britanije u nevolji.

Sa plavom perikom, lepim očima i živahnim osmehom, tabloid Dejli Star je sredinom oktobra postavio direktan prenos u kom su praćene promene na zelenoj salati kako bi se videlo da li će ona ili Tras trajati duže. Zelena salata je trijumfovala.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike