Zašto bi Indija da menja ime? Da li je reč o begu od kolonijalne prošlosti ili nešto drugo

09.09.2023

09:16

0

Zašto bi Indija da menja ime? Da li je reč o begu od kolonijalne prošlosti ili nešto drugo
Copyright Profimedia

Poziv na večeru koji je u utorak uputila indijska predsednica Drupadi Murmu stranim liderima koji treba da prisustvuju ovonedeljnom samitu G20 u Nju Delhiju izazvao je kontroverzu zbog toga što je sebe nazvala „predsednicom Barata", što je sanskritski naziv za Indiju.

Upotreba Barata u diplomatskom pozivu izazvala je sumnju da hindu-nacionalistička vlada premijera Narendre Modija planira da ukine zvaničnu upotrebu engleskog imena zemlje.

Pored toga, vlada je kasnije ovog meseca sazvala petodnevnu specijalnu sednicu parlamenta kako bi iznela posebnu rezoluciju kojom bi se dala prednost korišćenju imena Barat.

Mnoga imena za Indiju

U članu 1 indijskog Ustava stoji da je „Indija, to jest Barat, savez država“ i u njemu se pomnji i engleski i hinduski naziv zemlje koja je stekla nezavisnost 1947. nakon skoro 200 godina britanske vladavine.

Naziv Barat dolazi iz sanskrita, a njegova primena sama po sebi nije neobična jer se i Barat i Indija koriste naizmenično.

Međutim, indijske opozicione stranke, koje su formirale novi savez kako bi se suprotstavile vladajućoj Indijskoj narodnoj partiji (Bharatiya Janata Partiji, INP) na parlamentarnim izborima zakazanim za sledeću godinu, kažu da INP pravi grešku predlažući da se ime Indija više ne koristi.

Profimedia
 

- Iako ne postoji ustavna primedba da se Indija nazove „Barat“, što je jedno od dva zvanična imena zemlje, nadam se da vlada neće biti toliko glupa da potpuno odustane od „Indije“, koja ima neprocenjivu vrednost brenda koji je izgrađivan vekovima - rekao je Šaši Tarur, viši lider glavnog opozicionog Indijskog nacionalnog kongresa (INK), na Iksu, ranije poznatom kao Tviter.

- Trebalo bi da nastavimo da koristimo obe reči umesto da se odreknemo svog prava na ime koje odiše istorijom, ime koje je priznato širom sveta - dodao je Tarur.

Mebuba Mufti, partner iz opozicionog saveza iz regiona Džamua i Kašmira, rekao je da je „odbojnost INP prema temeljnom principu jedinstva u različitosti Indije dotakla novi nizak nivo“.

- Svođenje mnogih imena Indije, od Hindustana i Indije, samo na Barat pokazuje njenu sitničavost i netoleranciju - napisala je ona na Iksu.

Barat je „pitanje nacionalnog ponosa"

INP je saopštila da će korišćenje Barat umesto Indije uliti osećaj nacionalnog ponosa i ojačati bogato kulturno nasleđe zemlje.

- Ovo je trebalo da se desi ranije. Predsednik je dao prioritet Baratu. Ovo je stav koji proizilazi iz želje za izlaskom iz kolonijalnog načina razmišljanja - rekao je Darmendra Pradan, ministar u Modijevom kabinetu.

AP Photo/Aurelien Morissard, Pool
Narednra Modi

Anurag Takur, ministar informisanja i radio-difuzije, kritikovao je one koji se protive upotrebi Barata.

- Kada odu u inostranstvo, kritikuju Barat. Kada su u Indiji, imaju prigovor na ime Barat - kazao je on.

Prošle nedelje Mohan Bagvat, šef ideološke okosnice organizacije INP, Saveza dobrovoljnih službenika otadžine (RSS), pozvao je Indijce da prestanu da koriste ime Indija i pređu na Barat.

- Naša zemlja je Bharat, i moraćemo da prestanemo da koristimo reč „Indija" i da počnemo da koristimo Barat u svim praktičnim oblastima, tek tada će se promeniti. Moraćemo da nazovemo našu zemlju Barat i da to objasnimo i drugima - rekao je šef RSS.

RSS, hinduistička krovna grupa koja je ideološka inspiracija za INP, radila je na transformaciji indijskih Hindusa iz verske zajednice u političko biračko telo. Kritičari kažu da je njen cilj uspostavljanje hinduističke hegemonije u zemlji sa hinduističkom većinom, uz zapostavljanje verskih manjina.

Promena imena samo politički trik?

Politički analitičari tvrde da INP želi da testira političke vode kako bi umirila svoju konzervativnu biračku bazu uoči opštih izbora 2024. godine.

Profimedia
 

- Zabrinuti su zbog nadmetanja jedan na jedan na izborima - rekla je za DW politička komentatorka Nirdža Čouduri, dodajući da INP pokušava da „prizove nacionalistička osećanja“.

Nije prvi put da INP pribegava promeni imena. Od 2014. promenila je imena gradova i drugih istorijskih mesta u Indiji i ponovo napisala istoriju zemlje renoviranjem istorijskih obeležja kako bi potvrdila svoju hindu nacionalističku ideologiju.

Jedan primer je nedavno renoviranje Central Vista u srcu Nju Delhija. Vlada je promenila ovu oblast od 35 hektara ispunjenu znamenitostima u javnu oblast sa muzejima i vladinim zgradama.

Preuređenje od 2,1 milijarde evra zahtevalo je rušenje nekoliko zgrada i redizajniranje prostora kao što su zgrada parlamenta, Predsednička palata, kapija Indije i Ratni memorijal.

Kritičari renoviranja kažu da INP pokušava da izmeni popularno istorijsko pamćenje i ukine brojne simbole britanske kolonijalne vladavine.

Ukidanje upotrebe reči Indija neće biti lak zadatak. Pravni stručnjaci kažu da bi za to bio potreban ustavni amandman usvojen dvotrećinskom većinom u oba doma parlamenta i da bi trebalo da ga ratifikuje najmanje polovina država.

Politički analitičar Rašid Kidvaj rekao je da je opoziciona alijansa uznemirila vladajuću stranku, a predlozi poput promene imena zemlje znak su da INP postaje nervozan uoči izbora.

- Na opštim izborima 2014. i 2019. nije bilo opozicionog saveza, što je INP-u dalo jasnu prednost. Ovoga puta ujedinjena opozicija sa jasnom izbornom strategijom zadaje tremu vladajućoj stranci. Oni odaju nervozu - rekao je Kidvaj.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike