Ko je Rustem Umerov, novi ministar odbrane Ukrajine bez iskustva u vojsci? Šta se krije iza njegovog imenovanja i smene Reznikova

06.09.2023

21:13

0

Posmatrači tvrde da je sve dobro isplanirano sa namerom da se sotvari nekoliko ciljeva

Ko je Rustem Umerov, novi ministar odbrane Ukrajine bez iskustva u vojsci? Šta se krije iza njegovog imenovanja i smene Reznikova
Copyright Profimedia

Ukrajinski parlament odobrio je u sredu imenovanje Rustema Umerova za novog ministra odbrane nakon što su ga svi poslanici osim jednog, koji je bio uzdržan, podržali.

Ukrajinski parlament ranije je odobrio ostavku Alekseja Reznikova na mesto ministra odbrane, dok je predsednik Vladimir Zelenski 3. septembra uveče objavio odluku o smeni Reznikova, objašnjavajući da su "ministarstvu potrebni novi pristupi i drugi formati interakcije, kako sa vojskom, tako i sa društvom u celini". 

On je tada najavio da će predložiti Umerova, bivšeg šefa Fonda državne imovine, za novog ministra odbrane.

Reznikov, otvoreni političar i advokat koji je bio ministar odbrane od novembra 2021, priznao je ranije ove godine da je Ukrajina „sprovodila misiju NATO-a“ protiv Rusije i da su Ukrajinci bili prisiljeni da „proliju svoju krv“ da NATO vojske ne bi morale da prolivaju svoju.

Ime Reznikova povezuje se sa nekoliko skandala velikih razmera, od naduvanih cena vojne hrane i goriva, do spora oko nabavke zimskih jakni, korupcijskih šema za izbegavanje naplate i isplate, do krađe oružja i krivičnih optužbi u vezi sa švercom.

Profimedia
Reznikov

Njegov mandat na mestu ministra odbrane upotpunjen je neuspehom tromesečne kontraofanzive, koja je koštala života više od 43.000 ukrajinskih vojnika, dok su uništene hiljade oklopnih vozila, a da nisu ostvareni značajni dobici protiv ruskih snaga u Donbasu, Hersonu i Zaporožju.

Biografija

Rusem Umerov je rođen 1982. u Sovjetskom Uzbekistanu, a kao etnički krimski Tatar 2019. je postao poslanik u parlamentu ukrajinske Rade ispred Holosa, liberalne, proevropske političke stranke desnog centra. Ovaj političar je igrao aktivnu ulogu u širenju propagande o navodnom maltretiranju krimskotatarske zajednice od strane Rusije na Krimu, što su tvrdnje koje su krimskotatarski lideri koji žive na poluostrvu više puta opovrgavali.

Umerov je imenovan da se pridruži ukrajinskom Savetu za nacionalnu bezbednost i odbranu 2020. godine, a njegov portfelj se fokusirao na rad na strategijama za „deokupaciju Krima“.

Zelenski ga je u septembru 2022. odabrao da postane predsednik Fonda državne imovine, sastao se sa bogatim stranim investitorima koji su željni da iskoriste rasprodaju ukrajinske državne imovine, uključujući Ujedinjeno rudarsko-hemijsko preduzeće, Odesku lučku tvornicu, i Centerenergo, jednu od najvećih ukrajinskih kompanija za proizvodnju električne energije.

Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP, File
Rustem Umerov

Jedna naizgled neobična beleška iz Umerovljeve biografije jeste njegov potpuni nedostatak vojnog iskustva. Za razliku od Reznikova, koji je služio u sovjetskom ratnom vazduhoplovstvu do čina narednika 1980-ih, Umerov nikada nije služio u ukrajinskoj vojsci.

- Ukrajina je danas prešla na evropski model upravljanja. Njegova suština leži u činjenici da ministar odbrane nema nikakve veze sa komandom i kontrolom trupa - rekao je za Sputnjik Vladimir Olejnik, ukrajinski političar i bivši poslanik Rade koji sada živi u egzilu van Ukrajine.

Umesto toga, rekao je Olejnik, komanda i kontrola trupa su na Zelenskom i vrhovnom komandantu Oružanih snaga Valeriju Zalužnom.

- Funkcija ministra odbrane vezana je za obezbeđivanje vojske, tendere, državne narudžbine. To se odnosi na predstavljanje Ministarstva odbrane u parlamentu, u inostranstvu i tako dalje. Umerov zna engleski. To je dovoljno. Moramo da zapamtimo da je Ursula fon der Lajen svojevremeno vodila nemačko Ministarstvo odbrane, iako je po struci bila ginekolog. I sve je bilo u redu - podsetio je Olejnik.

Ukrajina na raskršću

Kakvu će ulogu Umerov imati u svojstvu ministra odbrane neće zavisiti od njegovih želja, pa čak ni od Zelenskog, naglasio je Olejnik. Pre će odlučujuće smernice davati kijevski „partneri” preko okeana.

Profimedia
 

- Kojeg će se programa pridržavati, još nije jasno, jer SAD imaju dva moguća strateška puta. Sadašnji je nastavak sukoba „do poslednjeg Ukrajinca". Drugi je zamrzavanje. U bliskoj budućnosti videćemo na osnovu drugih kadrovskih promena kakve će odluke konačno doneti SAD. U Ukrajini niko samostalno ne rešava pitanja vezana za osoblje bez Amerikanaca - rekao je ukrajinski političar u egzilu, dodajući da kao strana koja „plaća ludaka", Vašington ima pravo da diktira tempo.

Tri stvari koje ukrajinski ministar odbrane mora da zna

Olejnik je naveo tri stvari koje ukrajinski ministar odbrane mora da znati da bi bio uspešan u svom poslu.

- Prvo, ne treba da pokušava da bude pametan. Mora da ponavlja šta mu se kaže i da radi šta mu se kaže. Ovo je veoma važno. Drugo, mora da zna kako da sve pravilno podeli. I treće, ne sme da krade od svojih - izjavio je ukrajinski političar.

Iskustvo Umerova u Fondu za državnu imovinu biće od pomoći, napomenuo je Olejnik, sa zahtevima tog posla, koji su usredsređeni na „kupovinu i prodaju“ i „ispravnu podelu svega“ tako da „vaši momci dobiju sve, a svi ostali ono što je propisano u zakon“, koji su jednako primenljivi i na Ministarstvo odbrane.

Ukrainian Parliament Press Office via AP
 

Pošto bi bilo kakve ozbiljne reforme zahtevale novac i odobrenje kijevskih kustosa, Olejnik ne očekuje da će Umerov napraviti bilo kakve suštinske, razumne promene, pri čemu se očekuje da će Ministarstvo odbrane opterećeno korupcijom nastaviti da se bori sa njom, a oni koji imaju novac da plate mito mogu da se izvuku, dok će oni koji nemaju biti poslati na front i zakopani.

- To je cela šema, dok se njihova sopstvena deca osećaju sasvim dobro u inostranstvu - rekao je posmatrač.

Umilostiviti Zapad

Erl Rasmusen, potpukovnik američke vojske u penziji i međunarodni konsultant specijalizovan za geopolitiku i vojna pitanja, kaže da otpuštanje Reznikova verovatno ima veze sa potragom Zelenskog za nekom vrstom „političkog podsticaja“ njegovoj opadajućoj popularnosti na Zapadu.

- Očigledno je zabrinut zbog podrške Zapada. Sigurno imaju problem sa moralom... Mislim da verovatno i dalje postoji korupcija. Verovatno ne samo u odbrani, već i u drugim resorima. A kontraofanziva ne ide dobro. Hoću da kažem da je to potpuni neuspeh i da do sukoba nikada nije trebalo da dođe. Mislim da je Reznikov bio ukaljan u izvesnoj meri. I tako Zelenski traži verovatno politički podsticaj ili kampanju za odnose sa javnošću, možda umirujući Zapad - kazao je Rasmunsen za Sputnjik.

Umerovljeva poslovna pozadina, njegovo iskustvo kao zakonodavca, činjenica da je krimski Tatar sa mogućim vezama i sposobnošću da prikuplja obaveštajne podatke sa Krima - svi ovi faktori su možda odigrali ulogu u njegovom izboru da zameni Reznikova, spekuliše Rasmusen.

Yves Herman, Pool Photo via AP
Zelenski

Jedna velika pozitivna strana Umerova za Zelenskog jete, prema Rasmusenu, to što on „nema nikakve veze sa vojskom, tako da ne možete uperiti prst u njega i kriviti ga za potpunu katastrofu koja se dogodila u poslednjih godinu dana i u poslednja tri meseca". Isto važi i za korupcionaške afere oko Reznikova, koji se sada može okriviti „za sve što se dešava“, a Umerov je doveden da bi Ministarstvu odbrane dao „čiste ruke“, bar na neko vreme.

Ponavljajući Olejnikovu tezu o ukrajinskoj krizi koja se nalazi na raskrsnici, Rasmusen je sugerisao da među političkom elitom u Kijevu možda kruže mišljenja „o tome da li bi zaista trebalo da uđu u ozbiljne pregovore sa Rusima o prekidu vatre". 

- Međutim, osim ako Zapad to ne podrži, ništa se neće desiti, tako da to neće doneti nikakve promene što se tiče pravca sukoba, a možda će čak i pogoršati stvari - predvideo je on.

Upitan da li je svrgavanje Reznikova na bilo koji način povezano sa ostavkom britanskog ministra odbrane Bena Volasa samo nekoliko dana ranije, Rasmusen je rekao da je velika zajednička nit koja povezuje ovo dvoje naizgled opadajući entuzijazam u zapadnim zemljama za nastavak podrške Kijevu, pa i u i Londonu, drugom najistaknutijem navijaču kontraofanzive, koja je sada propala. U stvari, Volasovo penzionisanje je možda oslobodilo Zelenskog ruku da ukloni Reznikova, što je omogućilo „čisto čišćenje kako na zapadnoj strani, tako i unutar ukrajinske odbrambene strane“, rezimirao je posmatrač.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike