NASA je već našla vanzemaljce na Marsu, ali ih je ubila? Naučnik tvrdi da smo pre 50 godina napravili grešku

01.09.2023

16:26

0

Eksperiment izveden 1976. sumnjiv je stručnjaku koji smatra da treba sprovesti još istraživanja na određenim lokacijama na Crvenoj planeti

NASA je već našla vanzemaljce na Marsu, ali ih je ubila? Naučnik tvrdi da smo pre 50 godina napravili grešku
Mars - Copyright Printscreen /youtube/ NASA

Naučnik Dirk Šulce Makuh sa Tehničkog univerziteta u Berlinu tvrdi da smo možda već pronašli vanzemaljski život na Marsu pre 50 godina, ali da smo ga slučajno ubili.

On veruje da je eksperiment sproveden 1970-ih, kojim je dodata voda u tlo Marsa, mogao da utopi svaki život koji je mogao da postoji.

Test, poznat kao eksperiment „Viking Labeled Release", bio je jedan od tri biološka eksperimenta koje su Viking landeri sproveli na Marsu 1976. godine.

Eksperiment je osmišljen da otkrije prisustvo živih mikroorganizama u tlu Marsa merenjem oslobađanja radioaktivnog ugljen-dioksida iz uzorka zemlje pomešanog sa hranljivim rastvorom.

Teorija je bila da bi, ako bi život postojao na Marsu, mikroorganizmi konzumirali hranljive materije i oslobađali radioaktivni ugljenik kao gas.

Šulce-Makuh veruje da je voda koja sadrži hranljivi rastvor u zemljištu možda bila previše tečna i da je „bilo koji oblik života posle nekog vremena umro“.

Dva lendera u Nasinoj misiji Viking sletela su na Mars 20. jula i 3. septembra 1976. godine.

Istraga je sprovedena na lokacijama za sletanje Vikinga 1 i Vikinga 2. Na obe lokacije eksperiment je dao pozitivne rezultate, to jest bilo je pokazatelja da je ugljenik-14 oslobođen iz uzoraka zemljišta.

NASA
Viking 1

Međutim, tumačenje ovih rezultata je kontroverzno. Neki naučnici veruju da su pozitivni rezultati posledica prisustva živih mikroorganizama u zemljištu Marsa, dok drugi smatraju da su rezultati posledica nebioloških procesa, kao što je oksidacija organskih jedinjenja u kontaktu sa tlom Marsa.

U tekstu za „BigThink" Šulce-Makuh je rekao da su naučnici iz doba Vikinga imali veoma malo znanja o okruženju Marsa.

- Pošto je Zemlja vodena planeta, činilo se razumnim da bi dodavanje vode moglo podstaći život da se pokaže u izuzetno suvom okruženju Marsa. Gledajući unazad, moguće je da je pristup bio preteran - napisao je on.

On je objasnio kako na izuzetno suvim mestima na Zemlji, kao što je pustinja Atakama u Čileu, postoji postepena progresija oblika života kako stanište postaje sve suvo i pozvao je na novu misiju na Mars „posvećenu prvenstveno otkrivanju života“ kako bi testirao ovu hipotezu.

- Trebalo bi istražiti potencijalna staništa na Marsu kao što je Južno gorje, gde bi život mogao da opstane u slanim stenama blizu površine… Jedva čekam da se takva misija pokrene - dodao je on.

Bonus video

24sedam

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike