Kako je Zapad omogućio trenutni haos u Sudanu: Godinama su ignorisali brutalnost generala koji su postali poznati posle genocida

27.04.2023

21:15

0

Nekadašnji saveznici počeli su da vode borbu do smrti jedan protiv drugog

Kako je Zapad omogućio trenutni haos u Sudanu: Godinama su ignorisali brutalnost generala koji su postali poznati posle genocida
Copyright Profimedia

Sukobi koji već danima traju u Sudanu, dok se dva generala zemlje bore za vlast, naizgled su veoma brzo kulminirali, ali se sve što se tamo danas dešava dugo spremalo.

Godinama je međunarodna zajednica legitimisala dva vojna rivala kao političke aktere, poverivši im da pređu liniju demokratske tranzicije, uprkos mnogim signalima koji su govorili u prilog tome da nisu imali nameru da to učine.

Sada dva muškaraca, koja su započela svoje karijere na poljima smrti Darfura, zapadnog regiona u kom je izbila plemenska pobuna ranih dvehiljaditih, odmeravaju snage i, izgleda, nameravaju da rasparčaju Sudan. Afrička unija je upozorila da bi borbe „mogle eskalirati u sukob punog karaktera“, koji bi uzdrmao stabilnost u regionu.

Od saveznika do smrtnih neprijatelja

General Abdel Fatah el Burhan, sudanski vojni vladar i šef vojske, i general Mohamed Hamdan Dagalo (poznat kao Hemedti), njegov zamenik i šef paravojne grupe Snaga za brzu podršku (RSF), delili su vlast od izvođenja državnog udara 2021. godine, kada su zajedno izbacili civile iz prelazne vlade. Taj savez, koji je skovan zahvaljujući obostranom preziru prema demokratskim ambicijama sudanskog naroda, raspao se i deluje da sada nekadašnji saveznici vode borbu do smrti jedan protiv drugog.

Profimedia
 

U nedeljama pre izbijanja sukoba dvojica generala razmatrala su sporazum koji je imao cilj da ublaži njihove preostale sporove, uglavnom reformu sektora bezbednosti i integraciju RSF-a u vojsku, i da usmeri zemlju ka dugo očekivanoj demokratiji. Sastali su se sa stranim posrednicima i obećali da će predati vlast. U međuvremenu, u glavnom gradu Kartumu viđeni su transporteri i tenkovi na ulicama, koji su se utvrđivali i pojačavali na obe strane.

- Činjenica da su ove snage bile spremne da tako brzo dođu do ovog nivoa nasilja ne bi trebalo nikoga da iznenadi - rekao je Kameron Hadson, bivši analitičar CIA, a sada specijalista za Afriku u Centru za strateške i međunarodne studije, dodajući da su strane sile uključene u pregovore, SAD i Velika Britanija, kao i Ujedinjene nacije, afričke i arapske vlade, napravile ozbiljnu pogrešnu procenu verujući da su oba generala voljne strane na ivici sporazuma.

- Oni koji su sa strane gledali kako se ovo dešava i oni koji imaju bilo kakvo iskustvo u bavljenju i pregovaranju sa Sudanskim oružanim snagama ili RSF-om znaju da oni imaju naviku da govore jedno a rade drugo - rekao je Hadson, koji je služio kao načelnik štaba uzastopnih američkih specijalnih izaslanika za Sudan tokom secesije Južnog Sudana i genocida u Darfuru.

Generali su tvrdili da nisu imali drugog izbora osim da se naoružavaju protiv onog drugog, šaljući minobacače i artiljerijske granate koje su padale na Kartum i vodeći borbe u bogatim četvrtima u centru grada. Kako se sukob proteže na drugu nedelju, šireći se dublje u zemlju, strane vlade, uključujući one koje su bile uključene u mirovni proces, povlače svoje građane, dok mnogi Sudanci ostaju zarobljeni u svojim domovima bez struje, hrane ili vode, očajnički tražeći način da pobegnu. Više od 400 ljudi je poginulo, dok ih je nekoliko hiljada povređeno u borbama.

AP Photo/Marwan Ali
 

U roku od nekoliko sati nakon napada koji su počeli 15. aprila Hemedti je dao intervju za „Al Džazira TV", osuđujući svog nekadašnjeg prijatelja Burhana, označivši ga kao „kriminalca“ koji je „uništio Sudan“ i zapretivši mu hapšenjem.

- Znamo gde se krijete, doći ćemo do vas i predati vas pravdi, ili ćete umreti kao i svaki drugi pas - rekao je on.

Kada su s njim kontaktirali telefonom, Burhan je rekao za CNN da se Hemedti „pobunio" i da će mu se, ako bude uhvaćen, suditi pred sudom.

- Ovo je pokušaj državnog udara i pobuna protiv države - rekao je on.

Borbe su pokazale koliko je mali napredak postignut od 2019. godine, kada je narodni ustanak doveo do smene dugogodišnjeg sudanskog diktatora, predsednika Omara el Bašira. Četiri godine kasnije, u borbi za prevlast zamenila su ga dva generala koja su napravila imena pod njegovom korumpiranom i brutalnom 30-godišnjom vladavinom.

- To je borba između dva partnera u jednom zločinu, puču od 25. oktobra 2021, oko plena njihovog zločina. Ovo je rat između dva zla kojima ova zemlja nije u srcu - rekao je nedavno Amgad Fareid, bivši savetnik svrgnutog premijera Abdale Hamdoka.

Profimedia
 

On je dodao da je međunarodna zajednica pomogla u tome da se stvori situacija koja se trenutno odvija u Sudanu, nastavljajući da se zalaže za formiranje vlade po svaku cenu, dajući tako legitimitet Hemedtiju i Burhaniju kao političkim akterima, čak i dok su pokušavali da osujete proces i izbegnu istinsku reformu.

- Kao što rukovodstvo vojske nije iskreno u svom pozivu na proces reforme sektora bezbednosti, nije ni Hemedti u svojim izjavama podrške građanskoj tranziciji i demokratskoj transformaciji u Sudanu. Hemedti koristi ovaj diskurs kao masku da zadrži svoj uticaj i vojne snage za buduću upotrebu - rekao je Fareid.

Krvave ruke brutalnih generala

Hemedti je počeo svoju karijeru kao komandant Džandžavida, paravojne formacije koja deluje na zapadu Sudana i istoku Čada. Milicija, poznata kao „đavoli na konju“, većinski je bila sastavljena od sudansko-arapskih plemena regrutovanih da se bore protiv nearapskih darfurijskih pobunjenika koji su podigli oružje protiv sudanske vlade.

Snage su optužene za neke od najstrašnijih zločina počinjenih u Darfuru, uključujući mučenje, vansudska ubistva i masovna silovanja, navodi Hjuman rajts voč. Zbog sukoba koji je počeo 2003. raseljeni su milioni, dok je stradalo više od 300.000 ljudi.

Profimedia
Dagalo i Burhan

U često citiranom intervjuu koji je dao iz grmlja južnog Darfura 2008. godine, Hemedti, sa turbanom na glavi, rekao je za CNN da ga je Bašir lično zamolio da vodi kampanju protiv pobunjenika, ali je negirao bilo kakvu umešanost u napade na civile i rekao da je odbio vladina naređenja da to učini.

Za razliku od bivšeg sudanskog diktatora, Hemedti se nije suočio sa optužbama Međunarodnog krivičnog suda.

Njegova brutalnost na bojnom polju donela mu je lojalnost Bašira, koji ga je navodno zvao „Hamaiti“ - moj zaštitnik. Suočen sa međunarodnim negodovanjem zbog akcija Džandžavida u Darfuru, Bašir ih je formalizovao u granične obaveštajne jedinice.

Godine 2013. dekretom je uspostavio Snage za brzu podršku i imenovao Hemedtija da ih vodi, sve više se oslanjajući na paravojnu grupu.

Kada su početkom 2019. desetine hiljada prodemokratskih demonstranata izašle na ulice Kartuma, Bašir je angažovao Burhanove oružane snage i Hemedtijeve paravojne trupe da uguše ustanak, ali su oni iskoristili priliku da se okrenu protiv Bašira, udruživši snage da ga svrgnu.

Samo dva meseca kasnije, dok su mladi demonstranti organizovali mirni protest ispred vojnog štaba pozivajući na brzu tranziciju na civilnu vlast, Hemedtijeve snage su pokrenule krvavi obračun. U tragediji u kojoj je poginulo najmanje 118 ljudi RSF je navodno palio šatore, silovao demonstrante i bacao tela u reku Nil. Očevici su rekli da su neki skandirali: „Nekada ste pevali da je cela zemlja Darfur. Sada smo vam doneli Darfur u Kartum.”

Profimedia
 

Hemedti je negirao da je umešan u nasilje, a sankcije koje su tražili neki članovi američkog Kongresa usmerene na njegove finansijske interese nikada nisu sprovedene. Kasnije tog leta imenovan je za zamenika šefa Prelaznog suverenog saveta koji je vladao Sudanom u partnerstvu sa civilnim rukovodstvom. Burhan je postavljen za njegovog šefa.

Generalov zajednički osećaj nekažnjivosti naglašen je u oktobru 2021, kada su izveli državni udar, uhapsivši Hamdoka i članove njegovog kabineta. Džefri Feltman, koji je u to vreme bio prvi američki specijalni izaslanik za Afrički rog, rekao je da je ovaj niz događaja bio šok. Samo pet sati ranije on i njegov tim sastali su se sa premijerom, kao i sa Hemedtijem i Burhanom, koji su rekli da će pristati na plan obnavljanja civilno-vojnog partnerstva.

- Njihov postupak je pokazao da nikada nisu nameravali da to urade. Od tada se istorija ponavlja: rukovodstvo SAF-a (Sudanskih oružanih snaga) i RSF-a preuzelo je obavezu samo da bi je naknadno prekršilo - rekao je Feltman u nedavnom tekstu u „Vašington postu", dodajući da je međunarodna zajednica pogrešila verujuči da su Burhan i Hemedti zainteresovani za reforme.

- Izbegli smo teške posledice za ponovljena dela nekažnjivosti koja bi inače mogla da dovedu do promene. Umesto toga, refleksivno smo ugodili dvojici vojskovođa. Smatrali smo se pragmatičnim - napisao je on.

Profimedia
 

Nasilje je izazvalo upiranje prstom u Vašingtonu, a senator Džim Riš, najviši republikanac u senatskom komitetu za spoljne poslove, okrivljuje Bajdenovu administraciju što nije uspela da pozove sudansku vojsku na odgovornost za zloupotrebe.

- Događaji poslednjih nekoliko dana u Sudanu, kao i 2019. i 2021. godine, odražavaju jasan obrazac ponašanja gde moćnici pokušavaju da vladaju zemljom putem nasilja. Nažalost, međunarodna zajednica i regionalni akteri ponovo su postali žrtve poverenja ukazanog generalima hunte Burhanu i Hemediju kada su rekli da će predati vlast civilima - rekao je Riš u saopštenju, pozivajući administraciju da sankcioniše generale.

Nekažnjavanje im je odrešilo ruke

U godinama nakon sudanske revolucije, RSF je brzo porastao i počeo da broji na desetine hiljada članova, a sa njim se proširio i Hemedtijev uticaj u zemlji i inostranstvu. On je rasporedio svoje snage da se bore u Jemenu sa koalicijom predvođenom Saudijskom Arabijom.

Takođe je akumulirao ogromne količine ličnog bogatstva, zaplenivši ključne rudnike zlata u Darfuru. Kako je ekspert za Sudan Aleks de Val rekao 2019. godine, Hemedti je postao lice „nasilnog, političkog tržišta“ zemlje, izgrađujući paravojne snage jače od vojske.

AP Photo/File
Hemedti

- Tokom poslednjih nekoliko godina videli smo kako Hemedti pokušava da se ponovo izgradi kroz kampanje za odnose s javnošću, preko svog profila na društvenim mrežama. On ima krvavu istoriju, ali za to nema nikakvih posledica u njegovom dosijeu - rekao je Hadson, sugerišući da je trebalo da SAD sankcionišu i njega i RSF nakon nasilnog obračuna u junu 2019.

On je dodao da je trebalo i da SAD sankcionišu Burhana nakon puča. Umesto toga, generali su mogli da se predstave kao partneri sudanskih civilnih partija i da neguju sliku o sebi kao uglednim političkim igračima.

- Postojale su dve prilike da se oni skinu sa političke scene. Mi ih nismo iskoristili. To su bile naše prve dve greške - rekao je Hadson, objašnjavajući da je treća predstavljala politički okvirni sporazum prošle godine koji im je dao jednak položaj kao i civilnim vođama.

- Ne kažnjavajući ih, mi smo ih defakto legitimisali i učinili političkim akterima kada to nije trebalo - zaključio je.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike