U Sudanu nema struje i vode, a napolju je 40 stepeni: Reka Nil je poslednji spas (VIDEO)

20.04.2023

19:48

0

Autor: N.P.

"Došli su da se okupaju, da operu stvari i da uzmu vodu za piće"

U Sudanu nema struje i vode, a napolju je 40 stepeni: Reka Nil je poslednji spas (VIDEO)
Sukobi u Sudanu su počeli 15. aprila - Copyright Profimedia

Nakon šest dana brutalnih borbi koje su zaustavile normalan život u prestonici Sudana, Kartumu, prvi put sam izašao iz kuće, započeo je svoju priču novinar BBC-ja Muhamed Osman.

Kako je rekao, iako je čuo pucnjavu, nije imao izbora jer su ostali bez vode.

- Odvezao sam se do reke Nil. Kod kuće sam se krio sa ženom i decom. Sukoba je bilo u blizini moje kuće. Kada bismo čuli granatiranja, sakrili bismo se ispod nameštaja kako bismo se zaštitili. Bombe su pogodile ključnu infrastrukturu, poput vodovodnih cevi, tako da nemamo vodu i struju, a internet dolazi i odlazi. Kada sam otišao do obližnje prodavnice da pokušam da nađem vodu i druge potrepštine, bila je zatvorena. Mnoge porodice su u sličnoj situaciji, zaglavljene su u svojim kućama danima, a polako ostaju bez hrane i vode. Tako da sam odlučio da rizikujem i odem do jedne od najdužih reka na svetu u potrazi za vodom za piće - objasnio je.

Osman je rekao da je većina benzinskih pumpi zatvorena, ali da je imao goriva u rezervoaru.

- Pratio sam brojne proteste i državne udare, ali je ovo drugačije jer se događa na ulicama oko mene. Izgleda kao da je smrt svuda oko nas. Kada sam došao do reke, grupe ljudi su se već sjatile tamo, došli su da se okupaju, da operu stvari i da uzmu vodu za piće - rekao je.

Sukobi u Sudanu su izbili i za vreme ramazanskog posta tako da je građanima veoma teško bez struje i vode, pogotovo na vrućinama od 40 stepeni.

Pojedinci su kupili vodu u manjim kantama, a drugi su doneli veće balone. Svako će je prokuvati pre korišćenja, mada ni tada neće biti potpuno čista.

Srećom, nisu sva naselja ostala bez vode, tako da veliki broj građana odlazi tamo kako bi se snabdeli, zaključio je Osman.

SAD evakuišu svoje građane

Sjedinjene Američke Države spremaju se da pošalju veliki broj dodatnih vojnika u svoju bazu u Džibutiju, na rogu Afrike, u slučaju eventualne evakuacije diplomatskog osoblja iz Sudana, javio je Rojters, pozivajući se na izjavu neimenovanog američkog zvaničnika.

AP Photo/Marwan Ali
 

Iz Pentagona su saopštili da raspoređuju dodatne kapacitete u blizini regiona kako bi se obezbedio lakši odlazak osoblja iz ambasade SAD u Sudanu, "ukoliko okolnosti to budu zahtevale".

Gutereš pozvao na trodnevno primirje

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je na trodnevni prekid vatre u Sudanu kako bi se obeležio muslimanski praznik Ramazanski Bajram i "da bi se omogućilo civilima zarobljenim u zonama sukoba da pobegnu i da potraže medicinsku pomoć i lečenje, hranu i druge osnovne potrepštine".

U Sudanu su u subotu izbili sukobi u kojima je do sada poginulo najmanje 600 osoba, dok je 3.300 ranjeno, posle višednevnih napetosti zbog planova da zemlja pređe na civilnu vlast.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike