Vojska Sudana tvrdi da kontroliše sve granice zemlje

24.04.2023

17:23 >> 18:22

0

Suprotstavljene snage u Sudanu razmenjuju oprečne izjave o vojnim uspesima i kontroli objekata

Vojska Sudana tvrdi da kontroliše sve granice zemlje
Kartum u Sudanu - Copyright AP Photo/Marwan Ali

Vojska Sudana kontroliše sve granice zemlje, rekao je brigadni general Nabil Abdulah, zvanični predstavnik sudanske vojske.

- Potpisali smo protokole o saradnji sa zemljama, postoje na granicama zajedničke snage, na primer, sa Čadom, Centralnoafričkom Republikom. Ima dovoljno snaga na istočnim granicama, kao i na granicama sa Egiptom - rekao je Nabil Abdulah, odgovarajući na pitanje o mogućim poteškoćama u kontroli granica Oružanih snaga Sudana zbog situacije u zemlji.

Od 15. aprila u Sudanu se vode borbe između regularne vojske i Snaga za brzo reagovanje pod komandom Mohameda Hamdana Dagla. 

Suprotstavljene snage u Sudanu razmenjuju oprečne izjave o vojnim uspesima i kontroli objekata, pokrećući informacioni rat velikih razmera u medijima i na društvenim mrežama.

Zatočeni Srbi u Sudanu čekaju na francuski konvoj za evakuaciju, ima povređenih stranaca

U toku dana očekuje se da se iz Sudana evakuiše preostalih 17 državljana Srbije koji, kako pišu mediji, čekaju na francuski konvoj.

Rojters prenosi da Oružane snage Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva evakuisale su osoblje ambasada iz Sudana, dok su druge nacije požurile da odvedu svoje građane na sigurno.

"Neki strani državljani su povređeni. Pucnjava je odjeknula gradom, a tamni dim se nadvija nad glavom", rekao je izveštač Rojtersa.

Berbok: Evakuisali smo preko 300 Nemaca

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je da je zemlja uspela da evakuiše više od 300 ljudi iz Sudana.

Na konferenciji za novinare zajedno sa ministrom odbrane Borisom Pistorijusom, ona je rekla da je poslednje brojanje evakuacije bilo do ponedeljka ujutro, prenosi Rojters.

Ona je dodala da to uključuje osoblje ambasade i da su neki nemački državljani ostali u severoistočnoj afričkoj zemlji.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike