Sedmica u svetu: Nove ratne igre Moskve i Vašingtona, udružene Kina i Rusija i Francuska u plamenu

26.03.2023

21:15

0

Ameriku je pogodio smrtonosni tornado, Tramp je ostalo na slobodi, ali se i dalje spekulisalo o njegovom hapšenju, a Severna Koreja je predstavila novo oružje

Sedmica u svetu: Nove ratne igre Moskve i Vašingtona, udružene Kina i Rusija i Francuska u plamenu
Copyright Profimedia/AP Photo Thomas Padilla/AP PhotoAlex Brandon

U nedelji za nama (20-26. marta) došlo je do još jednog incidenta na nebu, ovog puta iznad Baltičkog mora, Francuske ulice su gorele zbog insistiranja na penzionoj reformi, a kineski predsednik je posetio Moskvu. Ameriku je pogodio smrtonosni tornado, Tramp je ostalo na slobodi, ali se i dalje spekulisalo o njegovom hapšenju, a Severna Koreja je predstavila novo oružje.

Nove ratne igre Rusije i Amerike i igranje osiromašenim uranijom

Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev ocenio je da će odluka Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da izda nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina imati „monstruozne posledice”, odnosno urušavanje principa prava, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov otkio kako je ruski lider reagovao na ovu vest.

Vladimir Astapkovich, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Dok je Američki Stejt department saopštio je da će SAD poslati Ukrajini novi paket pomoći u oružju i opremi u vrednosti od 350 miliona dolara, u Nemačkoj su divljali protesti zbog slanja oružja Kijevu, a nakon incidenta sa dronom iznad Crnog mora svet se još jednom uplašio da će doći do direktnog sukoba Amerike i Rusije kada su se njihovi avioni sreli iznad Baltičkog mora, da bi se ubrzo zatim pojavio i snimak susreta

Mađarska je stavila veto na objavljivanje zajedničke izjave zemalja EU o izdavanju naloga Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje ruskog predsednika, da bi se kasnije oglasio i Gergelj Guljaš, šef kabineta premijera Viktora Orbana, koji je rekao da Putin neće biti uhapšen ukoliko dođe u njihovu zemlju, a kako su u isto vreme i protiv Međunarodnog krivičnog suda i za hapšenje putina možete pročitati u našoj analizi njihove dvoličnosti.

Rusija je podvukla da četiri zemlje sveta nikako ne mogu biti posrednici u mirovnim pregovorima Rusije i Ukrajine kada do niih bude došlo, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je Kina dužna da razgovara sa Ukrajinom, dok je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova reagovala na nameru Velike Britanije da isporuči Kijevu municiju sa osiromašenim uranijumom, rekavši da to svedoči o izraženoj nameri kolektivnog Zapada da konačno uništi Ukrajinu.

Profimedia
 

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador optužio je SAD za eksplozije na Severnom toku, Rusija je zahtevala da učestvuje u istrazi incidenta, što je ponovila kada je pored gasovoda pronađen neobičan objekat, a američki novinar Simor Herš izneo je još detalja o sabotaži i o učešću nemačkog kancelara Olafa Šolca u njoj.

Švedska je usvojila zakon za ulazak u NATO, Rusija je upozorila na radioaktivnu katastrofu u Ukrajini, a Bajden je naglasio da Kina još nije poslala oružje Moskvi, iako su brojni zapadni zvaničnici pričali da sumnjaju da je do toga došlo.

Sastanak Putina i Sija

Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File
 

Kineski predsednik Si Đinping stigao je u ponedeljak u posetu Moskvi i ispostavilo se da je let njegovog aviona bio najpraćeniji na svetu. Odmah po sletanju rekao je da su Kina i Rusija pouzdani partneri koji će zajedno braniti međunarodno pravo, da bi ga ubrzo zatim Putin ugostio u Kremlju, gde su razgovarali više od četiri i po sata.

Ruski i kineski lider sastali su se i u utorak, da bi se zatim obratili novinarima i otkrili o čemu su pričali i šta su se dogovorili, a Putin je istakao da kineski mirovni plan može biti rešenje za krizu u Ukrajini, dok se na internetu pojavio snimak rastanka u kom se jasno čuje šta je Si poručio na odlasku iz Kremlja.

Neuhapšeni Tramp

Profimedia
 

Oko zgrade suda na Menhetnu u Njujorku, od kog se očekivalo da podigne optužnicu protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa zbog navodnog podmićivanja porno-zvezde Stormi Danijels tokom izborne kampanje 2016. godine, radnici su postavljali barikade plašeći se mogućih protesta. 

Pisalo se i da bi Tramp imao poseban tretman ukoliko bi bio priveden, a šta bi se desilo kada bi do njegovog hapšenja zaista došlo možete pročitati u našoj analizi. Tviter je od srede preplavljen lažnim fotografijama koje je napravila veštačka inteligencija na kojima se bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp opire hapšenju i pokušava da pobegne od policije, a koji sve predsednici SAD su bili u centru seks-skandala i kako su oni prošli možete pročitati u našoj analizi.

Francuska u plamenu

AP Photo/Thomas Padilla
 

Francuska vlada je "za dlaku" preživela glasanje o nepoverenju u ponedeljak, pokrenuto na inicijativu poslanika opozicije, ogorčenih zbog toga što je predsednik Emanuel Makron iskoristio posebno ustavno ovlašćenje da sprovede nepopularne penzione reforme bez glasanja u parlamentu. Iz istog razloga i protesti su nastavljeni, pa su demonstranti palili smeće i sve što su stigli na ulicama, dok je policija u nekoliko navrata bila nasilna prema njima. 

Bez obzira na to, francuski predsednik izjavio da bi zakon o penzionoj reformi trebalo da bude sproveden pre kraja godine, a kao da to nije bilo dovoljno, dodatno je razbesneo narod kada je tokom emisije sa ruke skinuo skupoceni sat kako im ne bi njime mahao dok iskazuju nezadovoljstvo na ulicama.

Profimedia
 

Posle blokade aerodroma i železnica počelo je da se priča i o tome ko bi mogao da zameni Makrona na čelu države, naročito nakon što je britanski kralj Čarls zbog nemira morao da odloži državnu posetu Francuskoj.

Novo oružje Severne Koreje

Severna Koreja testirala je u petak novo „podvodno nuklearno strateško oružje“, tvrdeći da platforma može da proizvede „radioaktivni cunami“, a šta kim džong un planira sa ovim podvodnim zverima možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

Nemilosrdni tornado

Manji tornado pogodio je u četvrtak predgrađe Los Anđelesa, a lokalna meteorološka služba je navela da je bila najjača takva oluja od 1983. godine, da bi u petak usledila nejgova jača verzija koja je samo u Misisipiju usmrtila 23 ljudi, dok su mnogi ostali zatrpani pod ruševinama koje je u svom divljanju napravio.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike