Nezaboravljeni heroj Sovjetskog Saveza: Vasilij Zajcev je bio strah i trepet za Nemce, pričalo se da njegov snajper vreba iza svakog ćoška

23.03.2023

09:15

1

NA današnji dan pre 108 godina rođen je čovek koji je u Drugom svetskom ratu za dva meseca ubio 225 nacističkih vojnika

Nezaboravljeni heroj Sovjetskog Saveza: Vasilij Zajcev je bio strah i trepet za Nemce, pričalo se da njegov snajper vreba iza svakog ćoška
Vasilij Zajcev - Copyright Wikimedia/Mil.ru

Vasilij Grigorjevič Zajcev bio je heroj Sovjetskog Saveza koji je tokom Drugog svetskog rata postao strah i trepet za nacističke vojnike i oficire. 

Rođen je 23. marta 1915. godine u selu Jeleninskoje na Uralu, a kao dete je savladao gađanje dalekih i pokretnih meta bez optičkog nišana, tokom lova sa ocem. 

Za vreme rata bio je snajperista u 1047. pešadijskom puku 284. pešadijske divizije 62. sovjetske armije. Tokom Staljingradske bitke, od 10. novembra do 17. decembra 1942. godine, ubio je 225 nemačkih vojnika i oficira i njihovih saveznika, uključujući i 11 neprijateljskih snajpera.

Početak Velikog otadžbinskog rata zatekao ga je dok je bio na funkciji šefa finansijskog dela Tihookeanske flote u zalivu Preobraženja, a tek posle pet molbi koje je napisao odobren mu je zahtev da bude upućen na front.

Njegove sposobnosti sticajem okolnosti primetio je jedan politički komesar. Zajecev je bio na dužnosti kurira i veziste na istočnoj obali Volge, a kada su vojnici 13. gardijske divizije 14. septembra 1942. godine krenuli u krvavi prelazak Volge na zapadnu obalu, među njima se našao i on.

Po prispeću je eliminisao nekoliko nemačkih mitraljezaca, nakon čega mu je dodeljena snajperska puška. Ostali vojnici su otišli da brane Mamajev Kurgan, a Zajcev je ostao u porušenom gradu, u kom je do 10. novembra ubio 32 neprijateljska vojnika.

Wikimedia/Mil.ru
Vasilij Zajcev sa drugim snajperistima tokom bitke za Staljingrad

Zahvaljujući svojim sposobnostima, postao je strah i trepet među nemačkim vojnicima, koji su se plašili da vreba iza svakog ćoška. Kako bi imao dokaz za broj neprijatelja koje je ubio, Zajcev je sakupljao pločice vojnika. Zbog njegovog uspeha povećao se broj snajperista, a on je postao instruktor za obuku snajperista. Obučio je 28 vojnika, koji su tokom rata bili poznati pod imenom „zajčata” (zečići).

Osim u Staljingradskoj bici, Zajcev je učestvovao i u borbama u regionu Donbasa, u bici za Dnjepar, borbama u blizini Odese i Dnjestra. Kraj rata, maja 1945. godine, dočekao je sa činom kapetana u bolnici u Kijevu.

Heroj Sovjetskog Saveza, popularan i posle smrti

Zajcev je postao živa legenda i zaslužio je zvanje Heroja Sovjetskog Saveza, a proglašen je počasnim građaninom grada-heroja Volgograda. 

Na svečanoj ceremoniji  22. februara 1943. godine Zajcev je dobio svoju snajpersku pušku sa ugraviranim natpisom: „Heroj Sovjetskog Saveza, gardijski kapetan Vasilij Zajcev, sahranio u Staljingradu više od 300 fašista“. Pored ovog najvišeg počasnog zvanja u Sovjetskom Savezu, Zajcev je odlikovan i Ordenom Lenjina, dobio je dva Ordena crvene zastave drugog stepena i Orden Otadžbinskog rata prvog stepena.

Wikimedia/Konstantin Dorokhin
 

On se smatra jednim od najboljih snajperista u istoriji i bio je izuzetno cenjen zbog svoje hrabrosti i veštine u ratu.

Nakon rata Vasilij Zajcev je živeo u Kijevu, gde je radio u Ministarstvu građevine. Oženio se i dobio sina. Preminuo je u Kijevu 15. decembra 1991. godine u 76. godini. Njegov grob nalazi se u blizini spomenika na kojem piše poznata rečenica samog Zajceva: „Iza Volge za nas nije bilo zemlje“.

Zajcev je bio poznat po svojim izuzetnim sposobnostima u gađanju na velike daljine bez optičkog nišana. Bio je sposoban da uoči protivnika pre nego što ovaj njega vidi i da precizno gađa na daljinama od više od 800 metara. Pored toga, Zajcev je bio poznat i po svojoj hrabrosti i istrajnosti, što ga je činilo izuzetno poštovanim među drugim vojnicima.

Vasilij Zajcev je ostao jedan od najpoznatijih snajperista u istoriji, a njegova hrabrost i odvažnost i danas su predmet interesovanja ljubitelja vojnih nauka širom sveta. Njegove akcije i snajperske tehnike i danas se izučavaju na Ruskoj vojnoj akademiji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike