Rusija upozorava na radioaktivnu katastrofu u Ukrajini: Ugroziće svoje stanovništvo i naneti nepropravljivu višedecenijsku štetu

24.03.2023

23:20

0

Zapad je dobro svestan posledica upotrebe takvog oružja, naglasio je general Kirilov

Rusija upozorava na radioaktivnu katastrofu u Ukrajini: Ugroziće svoje stanovništvo i naneti nepropravljivu višedecenijsku štetu
Copyright Profimedia

Potencijalna upotreba granata sa osiromašenim uranijumom koje Zapad planira da isporuči Ukrajini imala bi razoran uticaj na ekonomiju i stanovništvo zemlje, koji bi trajao vekovima koji dolaze, upozorilo je u petak rusko Ministarstvo odbrane.

Govoreći na brifingu, general-potpukovnik Igor Kirilov, koji je zadužen za nuklearne, biološke i hemijske odbrambene snage Rusije, izneo je oštre kritike na račun planova Velike Britanije da podrži Kijev oklopnim mecima koji sadrže osiromašeni uranijum.

On je napomenuo da su takve municije koristile u borbama samo zemlje NATO-a, posebno tokom rata u Iraku, kada su SAD koristile najmanje 300 tona osiromašenog uranijuma.

- Posledica toga je to što je radijaciona situacija u iračkom gradu Faludži bila mnogo gora nego u gradovima Hirošima i Nagasaki nakon nuklearnog bombardovanja Sjedinjenih Američkih Država - naveo je Kirilov, podsećajući da je Faludža nazvana „drugim Černobiljom“, dok je lokalno stanovništvo patilo od vrtoglavog broja slučajeva raka.

Zapad je dobro svestan posledica upotrebe takvog oružja, naglasio je general. Iako će to „naneti nepopravljivu štetu“ zdravlju ukrajinskih trupa i civila, „zemlje NATO-a, posebno Velika Britanija, izražavaju spremnost da isporuče ovu vrstu oružja kijevskom režimu“, naveo je Kirilov.

On je upozorio i da će upotreba municije zagaditi poljoprivredno zemljište.

Profimedia
 

- Osim što će zaraziti sopstveno stanovništvo, prouzrokovaće ogromnu ekonomsku štetu agroindustrijskom kompleksu Ukrajine... smanjujući bilo kakav izvoz poljoprivrednih proizvoda sa ukrajinske teritorije za mnogo decenija, ako ne i vekova - rekao je general.

Planovi Ujedinjenog Kraljevstva da pošalje granate sa osiromašenim uranijumom u Ukrajinu za upotrebu sa borbenim tenkovima „čalendžer 2" prvi put su objavljeni u ponedeljak, što je izazvalo negodovanje ruskog ministarstva spoljnih poslova, koje je taj potez nazvalo znakom „apsolutne bezobzirnosti, neodgovornosti i nekažnjivosti“ Londona i Vašingtona.

Iako su SAD rekle da ne planiraju da podrže Ukrajinu takvom municijom, odbacile su zabrinutost Rusije u vezi sa tim, opisujući granate sa osiromašenim uranijumom kao „uobičajenu vrstu municije“ koja je „u upotrebi decenijama“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike