Putin i Si razgovarali u Kremlju četiri i po sata

20.03.2023

20:33 >> 21:29

0

Autor: M. Vu.

Na početku razgovora Putin je naveo da su tokom proteklih deset godina napravljeni suštinski koraci u razvoju odnosa Rusije i Kine

Putin i Si razgovarali u Kremlju četiri i po sata
Vladimir Putin i Si Đinping - Copyright Greg Baker/Pool Photo via AP, File

Pregovori predsednika Rusije i Kine, Vladimira Putina i Si Đinpinga, završili su se nakon četiri i po sata u Kremlju.


Si Đinping je doputovao u Moskvu u ponedeljak. Danas su se lideri susreli u Kremlju na neformalnim pregovorima u ličnom formatu, a zatim su nastavili dijalog tokom večere.

Poseta kineskog predsednika se nastavlja u utorak.

Na početku razgovora Putin je naveo da su tokom proteklih deset godina napravljeni suštinski koraci u razvoju odnosa Rusije i Kine, da je trgovinska razmena povećana dva puta i da je sada 185 milijardi dolara.

Peskov: Putin uvek ima pri ruci ruski sladoled za predsednika Sija

Putin uvek ima pri ruci ruski sladoled za svog gosta, kineskog predsednika Si Đinpinga, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Profimedia
 

- Svakako. Sladoled je uvek spreman. Si ga voli - odgovorio je Peskov na pitanje novinara da li ce se kineski lider u Moskvi počastiti ruskim sladoledom, prenosi TASS.

Govoreći o meniju za predstojeću državnu večeru, koja će biti održana sutra uveče u Palati Faceta, portparol Kremlja je obećao "tradicionalnu rusku kuhinju" i dodao da je spreman i poseban kulturni program, ne ulazeći u detalje.

Pre nekoliko godina, na Istočnom ekonomskom forumu, kineski biznismeni su Putinu rekli da je ruski sladoled pravi hit u njihovoj zemlji, a prilikom naredne posete Pekingu 2016. godine, Putin je Siju doneo sladoled na poklon.


Borelj: Nema dokaza da će Kina da pošalje oružje Rusiji
 

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je danas nakon sastanka šefova EU diplomatija u Briselu da nema nikakav dokaz da će Kina da pošalje oružje Rusiji.

AP Photo/Virginia Mayo


- Ne posedujem nijedan dokaz da će Kina da pošalje oružje Rusiji i nemam nikakav dokaz da se oni spremaju da to urade. Ne mogu da predvidim šta će da se desi sutra ali danas niti ja znam, niti mi je neko preneo takvu informaciju - rekao je Borelj na konferenciji za novinare.

Dodao je da bi, da je Kina poslala oružje Rusiji, u EU to znali.

Što se tiče kineskog plana za mir koji je bio prezentiran na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, Borelj kaže da ne može da se smatra kao mirovni plan i da je reč o kompilaciji kineskih pozicija koje on, kak oje rekao, poštuje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike