Pronađen neobičan objekat uz razneseni gasovod Severni tok

24.03.2023

20:40

0

Autor: M. Vu.

Danska energetska agencija pozvala je kompaniju Nord Stream 2 AG sa sedištem u Švajcarskoj da učestvuje u operaciji izvlačenja nepoznatog predmeta

Pronađen neobičan objekat uz razneseni gasovod Severni tok
Copyright Profimedia

Danska energetska agencija pozvala je kompaniju Nord Stream 2 AG sa sedištem u Švajcarskoj da učestvuje u operaciji izvlačenja nepoznatog predmeta pronađenog pored oštećenog gasovoda Severni tok 2 u Baltičkom moru.

Danske vlasti su rekle da predmet ne predstavlja neposrednu bezbednosnu opasnost, ali su ga odlučile izvući uz pomoć nacionalnih vojnih snaga.

Agencija čeka odgovor od Nord Stream 2, koji vodi jedan od dva ruska gasovoda oštećena u eksplozijama prošlog septembra, na zahtev da pomogne identifikovati objekat.

Profimedia
 

"Bloomberg" javlja da bi mogla biti reč o dimnoj plutači, uređaju za slanje signala u slučaju opasnosti.

Kremlj: Odmah identifikujte objekat

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je "od ključne važnosti" identifikovati objekat koji je otkriven pored mesta eksplozije.

- Kritično je važno utvrditi o kakvom se objektu radi, je li povezan s ovim terorističkim činom - očigledno jeste - i nastaviti ovu istragu - rekao je Peskov tokom dnevnog razgovora s novinarima.

- Istraga mora biti transparentna - dodao je.

Peskov je rekao da Kremlj na otkriće gleda kao na pozitivnu vest.

Podsetimo, novi obaveštajni podaci, u koje su imali uvid američki zvaničnici prije dve sedmice, pokazuju da je navodno proukrajinska grupa izvela napad na gasovode Severnog toka prošle godine, što je korak prema utvrđivanju odgovornosti za čin sabotaže koji je mesecima zbunjivao istražioce sa obe strane Atlantika.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike