Tramp je rekao da će danas biti uhapšen: Šta će uslediti ukoliko se to zaista dogodi?

21.03.2023

09:19

0

Autor: N.P.

To bi bio presedan

Tramp je rekao da će danas biti uhapšen: Šta će uslediti ukoliko se to zaista dogodi?
Donald Tramp - Copyright AP Photo/Alex Brandon

Bivši američki predsednik Donald Tramp prošle nedelje je rekao da će danas biti uhapšen zbog istrage o isplati 130.000 dolara 2016. godine porno-zvezdi Stormi Danijels

Ukoliko se to zaista dogodi, bio bi prvi nekadašnji američki predsednik protiv koga bi bila podignuta optužnica.

Za šta se Tramp sumnjiči?

Stormi Danijels je 2016. medijima ponudila da proda svoju priču o aferi koju je navodno imala sa Trampom 2006. godine.

Trampov tim je odmah reagovao i njegov advokat Majk Koen joj je platio 130.000 dolara za ćutanje.

To nije ilegalno, međutim, kada je Tramp angažovao Koena, u knjigama stoji da je isplata bila za pravne poslove. Tužioci zato smatraju da je bivši lider falsifikovao poslovne podatke, što se u Njujorku smatra krivičnim prekršajem.

AP Photo/Markus Schreiber, File
Stormi Danijels tvrdi da je imala aferu sa Trampom

Osim toga, tužioci žele da Trampa optuže i za kršenje izbornog prava jer je, kako navode, nagodbu sa Stormi postigao uoči izbora da bi od glasača sakrio aferu. Prikrivanje krivičnog dela falsifikovanjem podataka je krivično delo. 

Može se reći da je i Džo Bajden slično uradio uoči predsedničkih izbora, kada su mediji cenzurisali priču o laptopu njegovog sina Hantera, da javnost ne bi diskutovala o njihovim vezama sa Ukrajinom i Kinom, ali se nijedan tužilac nije pozabavio detaljnije ovom temom.

U svakom slučaju, mnogi pravnici kažu da su male šanse da Tramp bude krivično gonjen. Svi prethodni pokušaji da se optuže političari za finansijske malverzacije tokom kampanja su se završavali neuspešno.

Ko će odlučiti?

Njujorški okružni tužilac Alvin Breg donosi odluku o tome da li će biti podignuta optužnica protiv Donalda Trampa. On je sazvao veliku porotu da istraži da li je bilo dovoljno dokaza da se pokrene krivični postupak i on je jedini koji zna da li će, i kada će, optužnica biti podignuta.

Advokati su prošle nedelje rekli da je Trampu ponuđena šansa da se pojavi pred velikom porotom, što je znak da je istraga pri kraju.

Profimedia
 

Šta će se desiti ako stvarno bude uhapšen?

Ukoliko Tramp zaista bude uhapšen, advokati su rekli da će se pratiti standardna procedura.

To znači da će od svog doma u Mar-a-Lagu na Floridi otići za Njujork, gde će se pojaviti na sudu, a policija će mu uzeti otiske prstiju, slikaće ga i odraditi sve uobičajene korake pri hapšenju.

Međutim, s obzirom na to da bi to bio presedan i bezbednosni rizik, verovatno će Trampov tim sa tužiocima dogovoriti na koji način će se čitav proces odvijati.

Kada bude izabran sudija, zakazaće se suđenje, moguća ograničenja putovanja ili uslovi kaucije.

Ukoliko bude osuđen za krivični prekršaj, moraće da plati kaznu, ali ako bude proglašen krivim za krivično delo preti mu kazna od četiri godine zatvora, mada pravnici ističu da se to najverovatnije neće dogoditi.

Profimedia
 

Kampanja se nastavlja

Kada je Tramp na svojoj društvenoj mreži "Truth Social" objavio da postoji mogućnost da bude uhapšen, pozvao je pristalice na proteste.

- Ne možemo više ovo dozvoliti. Oni ubijaju našu naciju dok mi sedimo i gledamo - poručio je.

Uprkos svemu, čak i da bude osuđen, to neće sprečiti Trampa da nastavi sa predsedničkom kampanjom, a i sam je napomenuo da neće odustati šta god da se dogodi.

U američkom zakonu ne postoji nijedna odrednica koja zabranjuje kandidatu koji je proglašen krivim za neko krivično delo da služi kao predsednik, pa čak ni prethodni boravak u zatvoru.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike