Rusija: Ove četiri zemlje ne mogu da posreduju u mirovnom procesu za Ukrajinu

21.03.2023

09:24

0

"Sve četiri navedene zemlje su i same učesnice sukoba sa Rusijom", naveli su iz Moskve

Rusija: Ove četiri zemlje ne mogu da posreduju u mirovnom procesu za Ukrajinu
Pregovori Ukrajine i Rusije u martu 2022. godine u Turskoj - Copyright Profimedia

SAD, Velika Britanija, Francuska i Nemačka ne mogu da pretenduju na ulogu neutralnih posrednika u mirovnom procesu u Ukrajini, budući da su umešane u sukob sa Rusijom, rečeno je u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Povodom predloga bivšeg šefa Minhenske bezbednosne konferencije, Volfganga Išingera, da bude stvorena kontakt grupa za Ukrajinu kako bi bio pokrenut mirovni proces, u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova su rekli da zvanično ne znaju ništa o toj inicijativi.

Išinger je izneo mišljenje da bi u toj grupi trebalo da budu SAD, Britanija, Francuska i Nemačka, a u ruskom ministarstvu kažu da ta njegova ideja postavlja legitimna pitanja, pre svega zato što su "sve četiri navedene zemlje i same učesnice sukoba sa Rusijom, koji se nastavlja na teritoriji Ukrajine".

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije navodi da te zemlje snabdevaju Ukrajinu oružjem i tamo šalju plaćenike, snabdevaju Oružane snage Ukrajine obaveštajnim podacima i obučavaju ukrajinske vojnike. 

Pored toga, te zemlje su "uvele sankcije Rusiji, blokirale njenu imovinu u inostranstvu, zahtevaju formiranje tribunala za kažnjavanje njenog rukovodstva i ucenjuju njene prijatelje kako bi im zabranile saradnju sa Moskvom".

- Ove zemlje podržavaju pseudomirovne inicijative Zelenskog i ultimativne zahteve za kapitulaciju naše zemlje, koji nemaju dodirne tačke sa realnošću - naglasili su u ruskom MSP.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike