Pariz gori! Razjareni demonstranti pale smeće širom grada, ne prestaje gnev zbog penzione reforme, uhapšena 101 osoba (FOTO/VIDEO)

20.03.2023

23:26

0

Autor: M. Vu.

Prema navodima policije, 101 osoba je uhapšena u Parizu nešto pre 22.30 posle tenzija u centru prestonice

Pariz gori! Razjareni demonstranti pale smeće širom grada, ne prestaje gnev zbog penzione reforme, uhapšena 101 osoba (FOTO/VIDEO)
Gori smeće na ulicama Pariza - Copyright Foto: Tanjug/AP Photo/Lewis Joly, File

Na protestima u Parizu protiv reforme penzionog sistema demonstranti su danas zapalili smeće nakon što je vlada francuskog predsednika Emanuela Makrona danas "za dlaku" izbegla izglasavanje nepoverenja u parlamentu zbog najavljenog usvajanja zakona o reformi bez glasanja u skupštini. Reforma predviđa podizanje starosne granice za odlazak u penziju za dve godine, sa 62 na 64.

Prema navodima policije, 101 osoba je uhapšena u Parizu nešto pre 22.30 posle tenzija u centru prestonice.

Foto: Tanjug/AP Photo/Lewis Joly, File
 

Vatrogasci su u Parizu ugasili zapaljene gomile smeća koje su ostale na ulicama zbog štrajkova komunalnih radnika. Policija je pre toga danas ispalila suzavac na demonstrante koji su se okupili odmah nakon glasanja o nepoverenju Vladi u parlamentu, javio je Rojters.

 

 

Za to vreme, sindikati su zakazali novi veliki protest širom Francuske za utorak. Oni traže potpuno povlačenje zakona.

Rezultati anketa ukazuju na to da je Makronova popularnost na najnižem nivou od 2018/2019. godine kada su bili aktuelni protesti Žutih prsluka zbog povećanja poreza na gorivo.

Štrajkovi u rafinerijama širom Francuske ušli su u 13. dan. Najveći sindikati u Francuskoj najavili su novi, deveti po redu štrajk i proteste u četvrtak (23. mart).

Tenzije u Nantu i Renu

U Nantu su demonstracije, koje su mirno počele oko 18 časova, postale napete sredinom večeri, a na policiju su bačene flaše, koja je odgovorila suzavcem.

Ista tenzija u Renu, već uzdrmana nasilnim demonstracijama poslednjih nedelja. Nekoliko stotina mladih ljudi - između 300 i 500 u zavisnosti od prefekture - marširalo je centrom grada uz povike  "49,3 mi to ne želimo" , a improvizovane barikade su zapaljene.

Drugi skupovi su se održavali u Bordou, Limožu, Poatjeu, ili čak u Ruanu ili Brestu.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike