Sedmica u svetu: Incident sa američkim dronom, udar na Putina iz Haga i razjarena Francuska

19.03.2023

21:14

0

Severni tok je ponovo bio tema diskusije, Donald Tramp je tvrdio da će biti uhapšen, a Tursku su posle zemljotresa pogodile poplave

Sedmica u svetu: Incident sa američkim dronom, udar na Putina iz Haga i razjarena Francuska
Copyright AP/Mikhail Metzel, Sputnik/ Michel Euler/ Ugur Yildirim DIA/Profimedia Pentagon European Command

U nedelji za nama (13-19. marta) bili smo svedoci pojačanog diplomatskog rata Sjedinjenih Američkih Država sa Rusijom nakon incidenta u Crnom moru, ruski predsednik se našao na meti suda u Hagu, a Francuska je pretrpela svojevrsni politički zemljotres. Severni tok je ponovo bio tema diskusije, Donald Tramp je tvrdio da će biti uhapšen, a Tursku su posle zemljotresa pogodile poplave.

Incident sa dronom i pretnje hapšenjem Putinu

Borbe za Bahmut (Artjomovsk) nastavljene su i ove sedmice, kao i priča o sabotaži Severnog toka. Nemački medij pronašao je jahtu koja je navodno korišćena tokom operacije kod raznesenih ruskih gasovoda, američki istraživački novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš nazvao besmislicom pisanje "Njujork tajmsa" da je sabotažu Severnog toka dirigovala proukrajinska grupa, dok je danski ministar spoljnih poslova Lars Loke Rasmusen izjavio da Rusija neće učestvovati u istrazi povodom eksplozije na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“, koju sprovode evropske zemlje.

Profimedia/Pentagon European Command
 

U utorak je kao bomba odjeknula vest da je ruski vojni avion oborio američki dron prilikom sudara iznad Crnog mora, a ubrzo potom Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov hitno je pozvan u Stejt department, nakon čega je rekao da je aktivnost Vašingtona u blizini ruskih granica zabrinjavajuća i neprihvatljiva.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu razgovarao je telefonom sa američkim kolegom Lojdom Ostinom na inicijativu američke strane povodom incidenta sa dronom, predsednik komiteta načelnika štabova SAD Mark Mili rekao je da su SAD preduzele mere da unište važne podatke sa drona MQ-9 koji je pao u Crno more, a Evropska komanda američke vojske objavila je snimak susreta američkog drona za nadzor i ruskog borbenog aviona.

Nekadašnji predsednik Rusije i aktuelni zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je, komentarišući pad američkog drona u Crno more, da su Amerikanci „krajnje bezobrazni“ i da sa njima „ne treba biti učtiv", a šta ovaj incident govori o sukobu Rusije i SAD možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Alexey Maishev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File
 

Ruski predsednik Vladimir Putin podsetio je svet da sukob u Ukrajini nije izbio preko noći, da bi ga u petak sačekale bombastične vesti da je Međunarodni krivični sud (MKS) saopštio da je izdao nalog za njegovo hapšenje zbog navodnih ratnih zločina povezanih sa njegovom umešanošću u "otmice" dece iz Ukrajine. Tim povodom oglasili su se portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, Medvedev i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji su istakli da Rusija ne priznaje nadležnost MKS.

Krim je obeležio devetu godišnjicu od prisajedinjenja Rusiji, a tom prilikom Putin je iznenadio tamošnji narod tako što je iznenada došao u posetu poluostrvu.

Francuska u plamenu

AP Photo/Lewis Joly
 

Iako su danima unazad održavani veliki protesti širom gradova u Francuskoj, predsednik Emanuel Makron odlučio je da aktivira član 49.3 francuskog ustava koji vladi omogućava da usvoji konrtroverzne penzione reforme bez parlamentarnog glasanja, što je izazvalo neviđeni bes naroda, pa je Pariz istog dana, u četvrtak uveče, bio u plamenu, dok su se demonstranti suočili sa policijom. Neposredno pre toga svet su obišle fotografije prestonice Francuske koja je zbog štrajka komunalnih radnika bila zatrpana smećem.

Trampova bura

Bivši predsednik SAD Donald Tramp se vratio na Fejsbuk nakon nekoliko meseci pauze od kada mu je ova društvena mreža vratila nalog, a u subotu je objavio na svojoj platformi Truth social da ima informacije da planiraju da ga uhapse, pa je pozvao svoje pristalice da izađu na proteste.

AP Photo/Alex Brandon
Donald Tramp

Poplave

Kaliforniju i zemljotresom razorenu Tursku pogodile su jake poplave. U američkoj saveznoj državi više od 400.000 ljudi ostalo je bez struje, dok su svet obišli jezivi prizori iz Turske, u kojoj je već prvog dana prijavljeno 16 mrtvih. Društvenim mrežama proširio se snimak dramatičnog spasavanja, kao i video trenutka kada bujica razara put i deli ga na pola. Sa druge strane, korisnike interenta fascinirao je bazen u Kaliforniji koji je klizište zamalo odnelo, pa je ostao da visi dopola iznad razrušnih delova dvorišta.

Printscreen Twitter
 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike