Sudarili se ruski vojni avion i američki dron!

14.03.2023

18:10

0

Istraga je u toku

Sudarili se ruski vojni avion i američki dron!
Copyright Profimedia

Ruski borbeni avion srušio je u utorak dron američkog vazduhoplovstva iznad Crnog mora nakon što je oštetio propeler američkog drona MQ-9 Riper, saopštio je američki zvaničnik upoznat sa incidentom.

Dron Riper i dva aviona SU-27 Flanker leteli su iznad međunarodnih voda iznad Crnog mora kada je jedan od ruskih aviona namerno poleteo ispred i bacio pustio ispred bespilotne letelice, rekao je zvaničnik.

Jedan od mlaznjaka je potom oštetio propeler Reapera, koji je postavljen na zadnjem delu drona, rekao je zvaničnik. Oštećenje propelera primoralo je SAD da obore Riper u međunarodnim vodama u Crnom moru.

Američko vazduhoplovstvo objavilo je saopštenje u kojem optužuje rusku letelicu da se ponašala na „nepromišljen, ekološki neispravan i neprofesionalan način“.

- Jedan od ruskih aviona Su-27 udario je u propeler MQ-9, zbog čega su američke snage morale da obore MQ-9 u međunarodnim vodama. Nekoliko puta pre sudara Su-27 su ispuštali gorivo i leteli ispred MQ-9 na nepromišljen, ekološki neispravan i neprofesionalan način. Ovaj incident pokazuje nedostatak kompetentnosti pored toga što je nebezbedan i neprofesionalan - rekao je u saopštenju general američkih vazduhoplovnih snaga Džejms B. Heker, komandant vazduhoplovnih snaga SAD u Evropi i Africi.

Profimedia
Avioni Su-27

Ruski i američki avioni su tokom rata operisali iznad Crnog mora, ali ovo je prva poznata takva interakcija, što bi moglo da dovede do potencijalno opasne eskalacije u kritičnom trenutku borbi.

SAD upravljaju dronom Riper iznad Crnog mora od pre početka rata, koristeći špijunske dronove za nadgledanje područja. Bespilotne letelice Riper imaju senzore i mogućnosti da prikupljaju obaveštajne podatke i vrše izviđanje tokom dužeg vremenskog perioda, što ih čini idealnom platformom za praćenje kretanja na bojnom polju i u Crnom moru.

- Istraga je u toku - rekao je za AFP jedan od dva zapadna izvora koji su potvrdili incident.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike