Špigel pronašao jahtu koja je korišćena tokom diverzije na ruskim gasovodima

13.03.2023

22:44

0

Autor: M. Vu.

Model jahte Bavaria Cruiser 50, koji je navodno korišćen tokom diverzije na gasovodima "Severni tok", nalazi se pod otvorenim nebom na rtu Bug

Špigel pronašao jahtu koja je korišćena tokom diverzije na ruskim gasovodima
eksplozija na Severnom toku - Copyright Danish Defence Command via AP

Model jahte Bavaria Cruiser 50, koji je navodno korišćen tokom diverzije na gasovodima "Severni tok", nalazi se pod otvorenim nebom na rtu Bug, na nemačkom ostrvu Rigen, objavio je magazin Špigl, pozivajući se na sopstvena istraživanja.


- Prema studiji Špigla, brod kojim je navodna grupa diverzanata stigla do gasovoda Severni tok stoji na rtu Bug, na ostrvu Rigen - piše list.

Osim toga, kako je Špigl saznao, adresa elektronske pošte koja se koristila za iznajmljivanje plovila mogla bi da ukazuje na Ukrajinu.

Špigl je ranije objavio da su 15-metarsku jahtu modela Bavaria Cruiser 50 iznajmili nepoznati ljudi, preko čarter kompanije na ostrvu Rigen. List navodi i fotografiju jahte. Brod je krenuo na put iz luke Rostok-Varnemunde, nakon čega je kratko boravio u luci Vik, koja se nalazi na severu ostrva.
Ranije je britanski list „Tajms" objavio da su zapadne obaveštajne agencije, nedelju dana nakon eksplozije, znale za ukrajinsku umešanost u sabotažu na gasovodima „Severni tok" i „Severni tok 2".

Nemački list „Cajt“ saopštio je da su nemački istražitelji identifikovali brod sa kojeg je izvršena diverzija na gasovodima „Severni tok“, te da tragovi vode ka kompaniji u vlasništvu Ukrajinaca.

Prvobitno je „Njujork tajms“, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, saopštio da su američki zvaničnici saopštili da nisu pronađeni nikakvi dokazi navodne umešanosti ruskih vlasti u napade na gasovode „Severni tok“, te da novi obaveštajni podaci daju osnova da se pretpostavi da neka proukrajinska grupa stoji iza napada na gasovode.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike