Makron pokrenuo buru: Usvaja penzionu reformu bez glasanja, aktivirao član koji može da dovede do još većeg haosa

16.03.2023

15:59

0

Autor: N.P.

Uprkos negativnim reakcijama, Makron je nastavio sa svojim planom

Makron pokrenuo buru: Usvaja penzionu reformu bez glasanja, aktivirao član koji može da dovede do još većeg haosa
Emanuel Makron - Copyright AP Photo/Michel Euler, Pool

Francuski predsednik Emanuel Makron odlučio je da po svaku cenu progura sporni zakon o penzijama bez glasanja, jer očigledno nema podršku parlamenta za njegovo usvajanje.

Makron će aktivirati Član 49.3 francuskog ustava koji vladi omogućava da usvoji konrtroverzne penzione reforme bez parlamentarnog glasanja.

Ovaj potez opoziciji daje mogućnost da odmah pokrene glasanje o nepoverenju vladi što bi produbilo postojeću političku krizu.

AP Photo/Thomas Padilla
Francuski parlament

Podsetimo, već nedeljama građani protestuju ili stupaju u štrajkove koji remete svakodnevicu.

Inače, danas je gornji dom francuskog parlamenta (Senat) odobrio zakon kojim se povećava starosna granica za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine od 2030. godine.

U većini evropskih zemalja ova granica je već pomerena, ali Francuzi smatraju da reforma pogađa najugroženije. Premijerka Elizabet Born ponavlja da je reforma „pravična“ i da je njen smisao da se očuva francuski model penzijskog osiguranja koji se zasniva na redistribuciji sredstava. 

Trend starenja stanovništva, koji je snažan u Evropi, kao i potresi na tržištu rada, poremetili su ravnotežu koja je neophodna da bi sistem funkcionisao.

Sve je više penzionera, a sve manje zaposlenih koji plaćaju doprinose. Francuska premijerka je istakla da je o neophodno da se sistem uravnoteži, kako bi se izbeglo da se penzije finansiraju iz kredita. Većina zaposlenih će, dakle, morati da radi dve godine duže, kada reforma bude usvojena.

Protesti ne jenjavaju

Širom Francuske danas su održani protesti u poslednjem pokušaju da ubede parlament da ne podrži nacrt zakona o penzionoj reformi.

AP Photo/Thomas Padilla
Burno u Parizu nakon Makronove odluke

Široki savez sindikata pozvao je radnike da se pridruže osmom danu demonstracija protiv nepopularne politike vlade, a demonstranti su marširali sa plakatima na kojima je pisalo "Ne 64 godine" ili sindikalnim transparentima sa parolama kao što su "Javni i privatni sektor zajedno za naše penzije".

Francuska policija bacila suzavac na demonstrante u Parizu

Francuska policija je upotrebila danas suzavac protiv demonstranata na trgu Plas de la Konkord u Parizu gde se okupilo oko 7.000 ljudi u znak protesta zbog reformi penzionog sistema.

Demonstranti su bacali kamenice na policiju koja je potom intervenisala kako bi razbila grupe učesnika protesta.

Lider najvećeg francuskog sindikata CFDT Loran Berže rekao je pre početka mitinga u Parizu kako zakonodavci moraju da sagledaju šta se događa u njihovim izbornim jedinicama.

- Ovaj novi dan protesta treba da kaže zakonodavcima: nemojte glasati za ovu reformu - rekao je on.

Uprkos negativnim reakcijama, Makron je nastavio sa svojim planom.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike