Američke službe se spremaju za hapšenje Donalda Trampa, oglasio se i on: Zatvoriće me u utorak, izađite na proteste!

18.03.2023

14:47

0

Federalne, državne i lokalne agencije za sprovođenje zakona navodno razgovaraju o bezbednosnim pripremama u slučaju da do privođenja zaista dođe

Američke službe se spremaju za hapšenje Donalda Trampa, oglasio se i on: Zatvoriće me u utorak, izađite na proteste!
Copyright AP Photo/Alex Brandon

Nekadašnji predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp tvrdi da će biti uhapšen u utorak zbog navoda da je platio glumici filmova za odrasle Stormi Denijels da ćuti o njihovoj navodnoj aferi.

Trampovi advokati su, kako se navodi, platili Denijelsovoj da ćuti pre šest godina, a njujorški tužioci razmatraju da li ima osnova za podizanje optužnice.

Tramp je na svojoj društvenoj mreži Truth social rekao da će kancelarija tužilaštva na Menhetnu da ga uhapsi u utorak zbog ovih navoda, kao i da je reč o politički motivisanoj akciji i pozvao je svoje pristalice na proteste.

- Vodeći republikanski kandidat i bivši predsednik SAD biće uhapšen u utorak sledeće nedelje. Protest, vratimo svoju zemlju - naveo je Tramp velikim slovima na pomenutoj platformi.

Federalne, državne i lokalne agencije za sprovođenje zakona navodno razgovaraju o bezbednosnim pripremama u slučaju da Tramp bude optužen za krivično delo falsifikovanja u narednim danima, piše više američkih medija, pozivajući se na anonimne zvaničnike.

AP Photo/Alex Brandon
Donald Tramp

Agencije sprovode „preliminarne bezbednosne procene" zgradi suda na Menhetnu i oko nje kako bi se pripremile za moguću optužnicu povezanu sa navodnim planom za „ućutkivanje novcem" u koji je uključena žena koja je tvrdila da je bila intimna sa bivšim predsednikom, reklo je pet visokih zvaničnika za En-Bi-Si u petak.

Iako su zvaničnici istakli da su razgovori obavljeni „iz predostrožnosti“ s obzirom na to da nije podignuta optužnica, rekli su da se vrše pripreme za podizanje optužnice koja bi mogla biti podignuta već sledeće nedelje. Četiri službenika za sprovođenje zakona do kojih je došao Asošijejted pres potvrdila su razgovore među agencijama, za koje su rekli da uključuju „bezbednost, planiranje i praktičnost potencijalnog pojavljivanja Trampa pred sudom”.

Agencije koje razgovaraju o bezbednosnim pripremama navodno uključuju policijsku upravu Njujorka, službenike državnog suda Njujorka, američku tajnu službu, Zajedničku operativnu grupu za terorizam FBI-ja i kancelariju tužioca Menhetna.

Tajna služba će na kraju utvrditi da li će Tramp imati lisice na rukama u slučaju da bude optužen, prema „izvoru iz sudova“ na koji se poziva Foks njuz.

Printscreen Twitter/DonaldJTrumpJr
Donald Tramp

Bivši lider je pod istragom velike porote koju je pokrenulo Okružno tužilaštvo Menhetna zbog navodnog krivičnog dela falsifikovanja poslovnih zapisa, a optužen je da je preko svog tadašnjeg advokata Majkla Koena organizovao isplatu 130.000 dolara glumici filmova za odrasle Stormi Denijels. Denijelsova tvrdi da je plaćena tokom predsedničke kampanje 2016. da ćuti o navodnim seksualnim susretima sa Trampom u prošlosti, iako on poriče da je do toga ikada došlo.

Trampov advokat Džo Takopina rekao je u petak da će, ako bivši predsednik bude optužen, on „pratiti normalne procedure“, ali je insistirao na nevinosti svog klijenta.

- Neće biti sukoba u Mar-a-Lagu sa Tajnom službom i kancelarijom tužioca na Menhetnu - rekao je Takopina za Dejli njuz.

AP Photo/Evan Vucci, File
Donald Tramp

- Plaćanja su izvršena advokatu, a ne Stormi Denijels. Isplate su izvršene advokatu Donalda Trampa, što bi se smatralo pravnim troškovima - rekao je on tokom odvojenog intervjua za MSNBC ranije ove nedelje, dodajući da je Koen „bio njegov advokat u to vreme i savetovao ga da je to pravi način da uradi ovo da zaštiti sebe i svoju porodicu od sramote. To je tako jednostavno. To nije zločin.”

Koen se izjasnio krivim po federalnoj optužbi u vezi sa isplatom 2018. godine, a od tada je sarađivao u istrazi o Trampu nakon što se javnost obrušila na njegovog bivšeg šefa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike