Izdat nalog za hapšenje Vladimira Putina! Međunarodni sud u Hagu tereti ga za navodne ratne zločine u Ukrajini

17.03.2023

16:26

3

Sud je u saopštenju naveo da je Putin „navodno odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (dece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju“

Izdat nalog za hapšenje Vladimira Putina! Međunarodni sud u Hagu tereti ga za navodne ratne zločine u Ukrajini
Vladimir Putin - Copyright Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Međunarodni krivični sud (MKS) saopštio je da je izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog navodnih ratnih zločina povezanih sa njegovom umešanošću u otmice dece iz Ukrajine.

Sud je u saopštenju naveo da je Putin „navodno odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (dece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju“.

Takođe je u petak izdao nalog za hapšenje Marije Aleksejevne Lvove-Belove, komesara za prava deteta u Kancelariji predsednika Ruske Federacije, zbog sličnih optužbi.

Sudije su razmatrale izdavanje tajnih naloga, ali su odlučile da bi njihovo javno objavljivanje moglo „doprineti sprečavanju daljeg činjenja zločina”.

Sud nije precizirao kako namerava da izvrši nalog. Rusija teži da ne sarađuje sa međunarodnim ekstradicijama, nije punopravni član MKS-a i ne prihvata njegovu jurisdikciju.

MKS je saopštio da je nalog izdat na osnovu prijave koju je tužilaštvo podnelo ranije u februaru.

Profimedia
 

Moskva je dosledno poricala optužbe za bilo kakve počinjene zločine tokom vojne operacije.

Celokupno saopštenje MKS

U nastavku navodimo sadržaj celokupnog saopštenja Međunarodnog krivičkog suda u Hagu.

Danas, 17. marta 2023, Pretpretresno veće II Međunarodnog krivičnog suda izdalo je naloge za hapšenje dve osobe u kontekstu situacije u Ukrajini: gospodina Vladimira Vladimiroviča Putina i gospođe Marije Aleksejevne Lvove-Belove.

Vladimir Vladimirovič Putin, rođen 7. oktobra 1952, predsednik Ruske Federacije, navodno je odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (dece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju (prema članovima 8(2)(a)(vii) i 8(2)(b)(viii) Rimskog statuta). Zločini su navodno počinjeni na ukrajinskoj okupiranoj teritoriji najmanje od 24. februara 2022. Postoje razumni razlozi da se veruje da g. Putin snosi individualnu krivičnu odgovornost za gorepomenute zločine, (i) zato što je počinio dela direktno, zajedno sa drugima i/ili preko drugih (član 25(3)(a) Rimskog statuta) i (ii) zbog njegovog propusta da pravilno izvrši kontrolu nad civilnim i vojnim podređenima koji su počinili dela ili dozvolili njihovo izvršenje, i koji su bili pod njegovom efektivnom vlašću i kontrolom, u skladu sa odgovornošću nadređenog (član 28(b) Rimskog statuta).

AP Photo/Peter Dejong
 

 

Gospođa Marija Aleksejevna Lvova-Belova, rođena 25. oktobra 1984, komesarka za prava deteta u Kancelariji predsednika Ruske Federacije, navodno je odgovorna za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (dece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju (prema članovima 8(2)(a)(vii) i 8(2)(b)(viii) Rimskog statuta). Zločini su navodno počinjeni na ukrajinskoj okupiranoj teritoriji najmanje od 24. februara 2022. Postoje razumni razlozi da se veruje da gospođa Lvova-Belova snosi individualnu krivičnu odgovornost za gorepomenute zločine, jer je dela počinila direktno, zajedno sa drugima i/ili preko drugi (član 25(3)(a) Rimskog statuta).

Pretpretresno veće II smatralo je, na osnovu zahteva tužilaštva od 22. februara 2023, da postoje razumni razlozi za verovanje da svaki osumnjičeni snosi odgovornost za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju, na štetu ukrajinske dece.

Veće je smatralo da nalozi treba da budu tajni kako bi se zaštitile žrtve i svedoci, kao i istraga. Ipak, imajući u vidu da je ponašanje o kojem se govori u sadašnjoj situaciji navodno u toku i da javna svest o nalozima može doprineti sprečavanju daljeg činjenja zločina, Veće je smatralo da je u interesu pravde da ovlasti Sekretarijat da javno otkrije postojanje poternica, imena osumnjičenih, krivična dela za koja su potjernice izdate i vidove odgovornosti koje je utvrdilo Veće.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike