Peskov: Rusija ne priznaje nadležnost Međunarodnog krivičnog suda

17.03.2023

18:57

0

Ranije danas Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Putina, optuživši ga da je "odgovoran za ratne zločine počinjene u Ukrajini"

Peskov: Rusija ne priznaje nadležnost Međunarodnog krivičnog suda
Dmitrij Peskov - Copyright Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Rusija ne priznaje jurisdikciju Međunarodnog krivičnog suda (MKS), nakon što je to telo izdalo nalog za hapšenje predsednika te zemlje Vladimira Putina, saopštio je danas Kremlj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da Rusija smatra odluke tog suda "ništavnim i nevažećim",  kao i da su pitanja koja sud postavlja "nečuvena i neprihvatljiva".

Upitan da li se Putin sada plaši putovanja u zemlje koje priznaju nadležnost MKS, Peskov je rekao da "nema šta da doda na tu temu".

Ranije danas Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Putina, optuživši ga da je "odgovoran za ratne zločine počinjene u Ukrajini".

MKS je u saopštenju naveo da je Putin "navodno odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Ruskoj Federaciji".

MKS je takođe izdao nalog za hapšenje Marije Aleksejevne Lvove-Belove, komesarke za prava deteta u Kancelariji predsednika Rusije, zbog sličnih optužbi.

Ona je ocenila da je nalog  za njeno hapšenje "deo konteksta situacije u Ukrajini", i istakla da je spremna da nastavi sa svojim radom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike