Narko-kartel ubio Amerikance, pa se izvinio: Šta se krije iza ovog neobičnog poteza?

13.03.2023

09:13

0

Autor: N. Pavlović

Narko-bande su u mnogim krajevima Meksika preuzele ulogu države

Narko-kartel ubio Amerikance, pa se izvinio: Šta se krije iza ovog neobičnog poteza?
Policija Meksika se bezuspešno bori protiv moćnih narko-kartela - Copyright AP Photo/Marco Ugarte, File

Meksički narko-kartel je kidnapovao četvoro Amerikanaca u gradu Matamorosu, a nakon što su dvoje njih ubili, uputili su zvanično izvinjenje.

Mnogi su se tada zapitali zašto bi se grupa kriminalaca izvinila za ubistvo i zbog čega su osumnjičene predali policiji.

Ubice su ostavljene kraj puta, uz pismo u kome kartel navodi da su delovali samoinicijativno i da im nedostaje disciplina! Kako su naveli, prekršili su pravila kartela koja nalažu da se štite životi nedužnih ljudi.

Meksička policija
Uhapšeni pripadnici kartela

Pismo je potpisala grupa Škorpiona, ogranka moćnog Zalivskog kartela.

Izvinjenje ukazuje na neobični moralni kodeks koji odlikuje meksičke bande. Uprkos velikom strahu koji šire kroz iznude, ubistva i otmice, Zalivski kartel ili njihovi rivali iz Sinaloe, poseduju etičke norme kojima, kako veruju štite najranjivije članove meksičkog društva.

Ipak, taj altruizam ne važi i za veliki broj neprijavljenih migranata koje redovno kidnapuju, siluju ili ubijaju. Ni lokalna preduzeća nisu izuzeta od njihovih nedela, pa tako moraju da plaćaju određenu "taksu", el piso, kako bi mogli da nastave da rade na teritoriji kartela. Porez se odnosi na bilo koga, od multinacionalnih kompanija do malih prodavnica koje vode porodice.

Pomažu zajednici

Ipak, postoji određena logika u njihovom načinu ponašanja, smatraju stručnjaci, a to se posebno odnosi na ruralne delove Meksika gde žive siromašne zajednice. Organizovani kriminal je tu popunio rupe koje je ostavila država.

Primera radi, može se videti kakav je odgvoor bandi nakon velikih prirodnih nepogoda. Kada su zemljotresi ili uragani pogodili državu Gerero, karteli su narod snabdevali osnovnim potrepštinama i hranom, a roba je čak bila obeležena incijalima bandi. Slično se moglo videti i tokom lokdauna zbog pandemije koronavirusa.

AP photo
Meksička policija

Karteli, takođe, smatraju da su oni ti koji održavaju red u zajednici, pa neretko privode pravdi silovatelje dece ili lopove, i to brutalnim metodama. Oni su sudija, porota i dželat.

U tom smislu, ne čudi zašto su Škorpioni policiji predali svoje članove koji su ubili američke državljane.

Greška je načinjena, izvinjenje je poslato, a počinilac je predat - što se njih tiče, slučaj je zatvoren, a čak su i narko-bande svesne dobrog marketinga.

Naravno, izvinjenje se ne može uzeti zdravo za gotovo jer kako se može znati ko je tačno ubio Amerikance i kome se može verovati?

Ne može se verovati ni vlastima jer su nivoi korupcije ogromni. Podsetimo, pred američkim sudom je nedavno proglašen krivim Henaro Garsija Luna, nekadašnji meksički sekretar za javnu bezbednosti. On je naizgled vodio rat protiv kartela, ali je utvrđeno da je naširoko sarađivao sa njima i primao kofere novca od Sinaloe.

U Meksiku ima onih koji danju rade kao policajci, a noću kao tzv. narkosi, prenosi BBC.

- Hoćete da kažete da je veza između kartela i države veoma bliska? - upitao je novinar BBC devojku jednog pripadnika ozloglašenog klana Zetas.

- Ne, kažem da karteli jesu država - zaključila je. 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike